Amikor a gát átszakadt - Spike Lee Hurrikán Blues-a
Címlap / Színes hírock / Amikor a gát átszakadt - Spike Lee Hurrikán Blues-a

Amikor a gát átszakadt - Spike Lee Hurrikán Blues-a

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

When The Levee Broke (Amikor a gát átszakadt) címmel filmet forgat Spike Lee New Orleans-ban a Katrina hurrikán augusztusi pusztításáról.  

A 48 éves afro-amerikai rendező, aki korábban számos kitűnő filmet készített az amerikai fekete közösségről a Tedd, ami helyestől (Do The Right Thing) a Dzsungellázon át a Malcolm X-ig, mindenek előtt azért szánta rá magát a filmre, mert a katasztrófa sújtotta város lakosságának kétharmada fekete. A mentési munkálatokkal kapcsolatos washingtoni tétovázást több fekete művész, elsősorban a radikális rapperek, úgy értékelték, hogy George Bush elnök nem törődik az afro-amerikaiakkal.

A When The Levee Broke  nem csupán a valóban megtörtént eseményre utal, amelynek nyomán New Orleans 80 százaléka víz alá került, hanem utalás is egy híres blues-dalra, a When The Levee Breaks-re, amelyet 1929-ben Memphis Minnie írt és énekelt egy két évvel korábbi, a Mississippi okozta nagy árvízről, amelytől az utolsó pillanatban mentették ki meg New Orleans-t egy gát berobbantásával. A katasztrófában 700 ezren váltak hajléktalanná, köztük 330 ezer néger.

A louisianai Memphis Minnie (Lizzie Douglas McCoy, 1894-1973) az 1930-as évek egyik legnagyobb blues-énekesnője volt, aki ráadásul elsők között kezdett el elektromos gitárral játszani. A fiatalok is jól ismerhetik a dal szenzációs, 1971-es Led Zeppelin-féle feldolgozását, amelyben John Bonham (képünkön) földrengés-szerű dobbal indít, Robert Plant, aki lemezgyűjteményében őrizte Memphis Minnie eredeti felvételét, szinte lélek-harangzúgásként szólaltatja meg szájharmonikáját. Az egész darab, amely zárja sokkszerűen a Zep IV. albumát (Four Symbols vagy ZOSO, ahogy tetszik) a fékezhetetlen elemek csapásait idézi fel.

A When The Levee Breaks Zep-es változatából a 80-as években többször használtak fel samplereket, többek között a Beastie Boys, később pedig feldolgozta John Campbell, Leftover Salmon, majd legutóbbi, tavaly megjelent albumán az A Perfect Circle alternatív rock-banda is. Egyelőre nem még tudni, hogy a filmjeihez mindig kiváló zenéket választó Spike Lee melyik verzióhoz nyúl majd.

Rhythm-and-Love

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 956 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x