Elfelejtett zenekarok (4. rész) - The Firm
Címlap / Sztárock / Elfelejtett zenekarok (4. rész) - The Firm

Elfelejtett zenekarok (4. rész) - The Firm

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-19

A Cég még két évig sem működött (1984-1986), pedig olyan főnökei voltak, mint Jimmy Page és Paul Rodgers, akiket gondolom senkinek sem kell bemutatni, ennek ellenére ez az angol supergroup két lemez és két turné után feloszlott. 

 

A zenekar történetében kicsit vissza kell mennünk az időben, egészen 1980. szeptember 25-ig Bonzo haláláig, amely után – mint tudjuk - nem szárnyalt többé a Led Zeppelin. Jimmy Page házában – itt történt a tragédia - hónapokig nem lehetett gitárpengetést hallani. A következő év márciusában lépett először színpadra Page a Hammersmith Odeonban Jeff Beck vendégeként. Majd azt tervezte, hogy Chris Squire basszerossal és Alan White dobossal (a Yes tagjai), összehoz egy supergroupot XYZ néven (ex-Yes-Zeppelin), de néhány próba és pár demófelvétel után elfogyott a szufla.

A The Firm zenekar ötlete jóval később, az ARMS (Action Research into Multiple Sclerosis) jótékonyság koncerten, majd az azt követő turnén született 1983-ban. (Ebben a súlyos betegségben szenvedett Ronnie Laine a Faces basszusgitárosa is.) Ezen a turnén egyébként olyan sztárok léptek együtt színpadra – Pege-en és Rogers-en kívül – mint Eric Clapton, Jeff Beck, Joe Cocker és Steve Winwood.


Kezdetben Jimmy és Paul a Yes dobosát Bill Brufordot szerette volna megnyerni az ügynek, basszerosnak pedig Pino Palladinot. Bruford más lemezkiadónál volt, így nem tudott jönni, Palladino pedig Paul Younggal turnézott, ezért ő sem. Végül, Chris Slade ült a dobszerkó mögé (ex-Uriah Heep, ex-Manfred Mann’s Earth Band), a basszusgitárosuk pedig Tony Franklin lett, aki billentyűs hangszereken is játszott. 1984 végén mutatkoztak be néhány angliai koncert után Skandináviában.

Az elképzelésük az volt, hogy nem játszanak semmit a Led Zeppelin, a Free és a Bad Company repertoárjából. Az új dalok mellett hőseink a koncertjeiken szólópályafutásuk terméséből válogattak még. 1985-ben jelent meg a nevüket viselő bemutatkozó albumuk, de sem a szigetországban, sem az USA-ban nem sikerült a top 10-be bekerülnie. Angliában a 15. helyet, míg a tengerentúlon a 17. pozíciót tudták vele megszerezni.


A korongra kilenc dalt tettek fel, amelyek között van néhány, ami még ma is élvezetes, de vannak bizony elég jellegtelenek is. Nem indul rosszul a lemez a Closerrel, amelyet fúvósokkal is gazdagítottak. A Make Or Break-en nagyon érződik Rodgers Free-s előélete, a Someone to Love pedig felvillantja, hogy mi is lehetett volna ebből a bandából, ha van türelmük egymás iránt és tovább folytatják. Ebben Page is elengedi a kezét és a basszus is nagyon jó. A Together erős Bad Companys utánérzés – felejthető, nem úgy mint a szinte „slágernek” számító Radioactive. Ami ezután jön, arra elég nehéz szavakat találni! Elővettek egy Righteous Brothers-dalt, de minek? A You’ve Lost That Loving Feeling-ben hallható szenvelgés méltatlan ezekhez a fiúkhoz. Említést érdemel még a Midnight Moonlight című záródal több, mint kilenc percben. Igazából ez a valamikori Swan Songnak nevezett opusz a Zeppelin hagyatékából származik, a Physycal Graffiti lemezükről maradt le – maradjunk annyiban, hogy nem véletlenül…A kislemezek piacán a Radioactive című daluk fogadtatása volt a legjobb, de ez is csak 28. volt az USA-ban.


Ha a lemezboltokban nem is taposták agyon egymást a vásárlók a korongjukért, a koncertjeiknek annál nagyobb volt a sikere. Ezt láthatjuk a The Firm Live at Hammersmith 1984 és a Five From the Firm (1986) filmeken és hallhatjuk a koncertlemezükön is.

Azért még egyszer nekifutottak a stúdiómunkának és 1986-ban piacra dobták a Mean Business című LP-t, amelyen 11 dalt hallhatunk. Ez is jó dögösen kezdődik a Fortune Hunterrel, amelyben még remek ritmusváltások is vannak. Nem lehet panaszunk az All The King’s Horses-ra és a Live In Peace-re sem, ezek kislemezen is megjelentek. A Radioactive-ot újra elővették és bűvészkedtek benne egy kicsit a visszhanggal. A végére rátették a City Sirens és a Live In Peace koncert-változatát, ezeket hallva azért sajnálhatjuk, hogy ennyire idő előtt feloszlatták a csapatot. Az utolsó amerikai bulijukra Seattle-ben került sor 1986 áprilisában. 
 
[ 3675 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x