Minden szavával belémrúgott, de csak ha mások nem hallották...
hirdetés
Címlap / Te+Én+Szex / Minden szavával belémrúgott, de csak ha mások nem hallották

Minden szavával belémrúgott, de csak ha mások nem hallották

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-31

A lelki terror fogalma ismerős, de kevesen tudják, hogy érhető tetten, s azt még kevesebben, mit tehetünk ellene. A verbális megaláztatás hosszú távon akár rosszabb lehet, mint a testi bántalmazás, de ez ellen nehezebb szót emelni.  


Rendezvénynaptár

"Valami nem igazán kerek a kapcsolatomban. Társam olyan dolgok felé terel, melyek nincsenek igazán az ínyemre. Lehet, hogy érzelmi erőszak áldozata vagyok?"

A legtöbb nő úgy véli, ha partnere fizikailag nem bántalmazza, akkor egyáltalán nem áldozata erőszaknak. Ez viszont nem szükségszerűen igaz. Lehet, hogy egy olyan kapcsolatban élni, mely valamit elvesz: partnerünk észrevétlenül megtépázza önbecsülésünket, megfoszt az önállóságtól, rosszabb esetben személységünktől.

Az érzelmi erőszak jelei

Az alábbi kérdésekre adott őszinte válasz segít eldönteni, vajon áldozatok vagyunk-e?  Lehet, hogy partnered számára a következő viselkedések teljesen normálisak, habár nyilvánvaló, hogy pont az ellenkezőjéről van szó.

• Úgy érzed, hogy nem tudod megbeszélni vele, mi bánt, mi a baj, egyáltalán nem ért meg?
• Gyakran kritizál, megaláz, sérti önbecsülésedet?
• Elválaszt barátaidtól, családodtól vagy bármilyen általad kedvelt csoporttól? Például eltiltott már az Internettől, vagy a telefonálásaidat korlátozta valaha?
• Gátol a munkavállalásban, anyagi függetlenség kialakításában? (Esetleg mindig újabb gyermeket akar, akiket ugyanúgy bántalmaz később?)
• Valaha is eltulajdonított valamit tőled? Vagy elvárja, hogy tartozásait rendezd?
• Kapcsolatotokra az érzelmi szélsőségek jellemzők, azaz a távolság illetve a szoros összetartozás érzete között gyakran ingadozik?
• Éreztél már valaha kényszert bárminemű szexuális kapcsolat létrejöttére, csak azért, hogy ne legyen belőle veszekedés?
• Néha úgy érzed, hogy nem tudsz kikerülni a kapcsolatból, olyan mintha csapdában lennél?
• Megtörtént már, hogy partnered kidobálta a cuccaidat, összetörte dolgaidat, vagy megfenyegette házi kedvence(i)det, vagy gyerekeidet?
• Félsz tőle?
• Keresztülhajszol megbeszéléseken úgy, hogy időd sincs átgondolni, mi a megfelelő illetve elfogadhatatlan a viselkedésében?
 

Az érzelmi erőszak egyik fő jellemzője, hogy a domináns fél teljesen megváltoztatja az áldozat értékrendjét, azaz „agymosás”-t végez.

Az „agymosás” folyamata
1. Az agymosó nem világosítja fel az áldozatot a körülötte folyó történésekről, változásokról. Beleszól anyagi ügyeibe, programokat szervez az áldozat beleegyezése nélkül és az utolsó pillanatig nem avatja be terveibe.
2. Az agymosó rendelkezik az áldozat ideje, fizikai környezete felett. Azon munkálkodik, hogy minél többet elnyomjon az áldozat régi tevékenységéből, átalakítsa személyiségét. Próbálja elszakítani a családtagoktól, régi barátoktól vagy bármilyen segítőkész személytől.
3. Az agymosó megteremti az áldozatban az alárendeltség, félelem és függőség érzetét,  verbális és érzelmi erőszak alkalmazásával, melyek az idő múlásával egyre erősebbé válnak.
4. Az agymosó az áldozatot teljesen új személyiséggé formálja, magatartását is javarészt átalakítja. Az áldozatot teljesen új viselkedésekre „idomítja”, természetesen az általa kívántakra.
5. Az agymosó egy zárt logikai rendszert fektet le, mely alapján a kapcsolat működik, és melyhez az áldozat érdemben nem járulhat hozzá, nem kritizálhatja.
Vagyis: minden az agymosó szájíze szerint történik.

Első fázis: Feszültég létrejötte
A feszültség fokozódik, a kommunikáció megszűnik, az áldozat késztetést érez, hogy kiengesztelje az erőszakot elkövetőt.

Második fázis: Az incidens
Verbális és érzelmi erőszak. Gyűlölet, hibáztatás, veszekedés/vitatkozás. Fenyegetések. Megfélemlítés.

Harmadik fázis: Kibékülés
Az elkövető bocsánatot kér, kifogásokat talál, mentségeket tálal, tagadja cselekedet erőszakos jellegét, vagy azt állítja, hogy nem is olyan rossz, mint ahogy az áldozat állítja.

Negyedik fázis: Nyugalom
Az incidens elfelejtve, erőszak nem fordul elő.

Aztán kezdődik minden elölről…

 

Ahhoz, hogy eldönthessük, vajon partnerünk érzelmileg bántalmaz-e bennünket, nézzük az elkövetőkre jellemzőket.

Az erőszakot elkövető személy általános jellemzői

- Gyermekkorában maga is erőszak (fizikai vagy érzelmi) áldozata volt, vagy szemtanúja saját családjában.

- Lobbanékony természetű, kitöréseit már apró frusztrációk és viták is előidézhetik.

- Nagy mértékben birtokló és féltékeny. Teljesen uralkodni akar partnerén.

- A férfiasság érzete kizárólag partnere tőle való függőségének meglététől függ. Csak akkor érzi férfinek magát, ha társa teljesen alázatos, engedelmes, és minden téren függ tőle.

- Gyakran csak felületes, felszínes kapcsolatokat alakít ki másokkal. A fő – ha nem kizárólagos – kapcsolata a partnerkapcsolat.

- Hatalmas bizonyítási vágy működik benne a külvilág és önmaga felé.

- Merev, szigorú elvárásai vannak a házasságot illetve a kapcsolatot illetően, egyáltalán nem képes kompromisszumokra. Nem hajlandó engedni egy szemernyit sem elvárásaiból, társának teljesen meg kell felelnie követelményeinek, mely gyakran a saját szülei kapcsolatának mintáját követi, vagy annak a szöges ellentétét.

- Szigorúan megköveteli, hogy asszonya teljesen fogadja el az ő értékrendjét.

- Nagyon hajlamos az önámításra.

- Minden esetben a partnerét tartja hibásnak.
"Nem lenne mérges, ha társa nem bosszantja fel."

-  Konfliktus esetén nem hajlandó külső segítséghez fordulni, mert tagadja, nem ismeri fel, hogy problémája van. Vagy beleegyezik a szakember bevonásába, majd kifogásokat talál, így nem valósul meg. (Ő az aki elviszi feleségét a szakemberhez, hogy "javítsák meg" mert "elromlott". A szakembrnek itt igen erősen figyelnie kell!) Biztos abban, hogy a gondokat kettesben meg tudják oldani.

- Kettős személyiséggel rendelkezik. Vagy kenyérre lehet kenni, vagy különösen kegyetlen. Kizárólag a hangulatától függ, hogy éppen nagylelkű vagy önző, s ez a hangulat kiszámíthatatlan.

- Az erőszakot elkövető LEGFŐBB tulajdonsága a MEGTÉVESZTÉS óriási képessége.

- Nagyon könnyedén tud finom, vonzó, nyugodt, bizalmat keltő lenni, különösen mások előtt, így aztán előfordul, hogy párjának nem hisznek, ha panaszkodni kezd.
Esetében a társ gyakran csak egy szimbólum. Tulajdonképpen nem is a társról szól a történet, a társ csak egy másik – számára meglehetősen jelentős személy - megtestesítője. Azt feltételezi, hogy a társ úgy gondolkodik, érez, cselekszik, mint az a jelentős másik – gyakran az anya.

 
 
[ 3715 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x