Görcsösen ragaszkodsz partneredhez? Lehet, hogy függőségről...
Címlap / Te+Én+Szex / Görcsösen ragaszkodsz partneredhez? Lehet, hogy függőségről van szó

Görcsösen ragaszkodsz partneredhez? Lehet, hogy függőségről van szó

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-28

Se szeri, se száma a különféle függőségeknek. Az egy bizonyos dologhoz való túlzott, mániákus ragaszkodás betegség, mely együtt jár a viselkedés feletti uralom elvesztésével, és ez bizony hatalmas akadályokat jelent az életvitelben.  

Minden kapcsolatban akadnak időnként konfliktusok, problémák, melyek csak ideiglenes gondokat jelentenek. Egy egészséges kapcsolatban mindig található megoldás, ha az alap a kölcsönös bizalmon, a tiszteleten és az egyenrangúságon nyugszik. A nyílt kommunikáció és az őszinteség evidens kellene legyen mindkét fél részéről. Az egészséges kapcsolatban a teljes biztonság és nyugalom érezhető.Viszont, ha valaki túlzottan ragaszkodik egy olyan partnerhez, aki soha nem felel meg az elvárásoknak, lehet, hogy függőségről van szó. Nagyon nehéz az ilyen jellegű helyzetnek véget vetni, még akkor is, ha az elégedetlenség folyamatos. Egy bizonyos személytől való függés valójában feszültségekkel teli mindennapokat jelent, és az élet minden területére hatással van. Elveszi a szabad választás lehetőségét.

Ha a következő jelek bármelyike észlelhető, a függőség esete állhat fent:
1. Csapdába esés érzése, melyet a tehetetlenség tetőz.
2. Esélytelennek tűnik minden más kapcsolat, csak a jelenlegi látszik kizárólagos lehetőségnek.
3. A kapcsolatban maradás oka érzelmileg nem kielégítő.
4. A kapcsolat lezárásának még a gondolata sem merül fel.

Hogyan jön létre a függőségi viszony, mikor a ragaszkodó fél tudja, hogy egészségtelen minden vonatkozásban?
Talán nehezen elképzelhető a máshoz tartozás lehetősége. Sokan gondolhatják, hogy muszáj a kellemetlen bánásmódot eltűrniük, mert közös gyermekeik vannak, emiatt a kapcsolat megszakításból fakadóan bűntudatuk lenne. Másoknál a ragaszkodás hihetetlen erőssé válik az egyedül maradástól való félelem okán. A kapcsolatból kilépés kísérlete elvonási tüneteket eredményez, mely túlzott aggodalom, borúlátás, kilátástalanság érzetének megjelenésében nyilvánul meg. A „nem tudok magamról gondoskodni” hozzáállás is megjelenhet, mely megakadályozza az egészségtelen kapcsolat megszakítását. A tünetek csak akkor enyhülnek, ha a függő megint kapcsolatba kerül függőségének okozójával.

Az anyagi függetlenség hiánya is oka lehet a ragaszkodásnak, például ha valamilyen okból valaki nem képes magát eltartani.  Ilyenkor ez valós félelemmé válik, majd meggyőződéssé válik, „nem tudok saját lábamon megállni”.  Ha a társ fizet mindent, kialakul az alárendeltség. Erre néha maga a partner is rásegít. Ez azonban már a lelki bántalmazás eredménye.

Félelem a magánytól
A már említett magánytól való félelem okozhatja a nem megfelelő társhoz ragaszkodást. A függő még arról is képes meggyőzni magát, hogy senki másnak nem kellene. Inkább elviseli a megalázó bánásmódot, minthogy saját útját járja. Ez a hibás elgondolás megakadályozza, hogy kilépjen a boldogtalan kapcsolatból. Hangsúlyozom, hogy senkinek nem kell elviselnie egy – akár testi, akár lelki - kárt okozó társat.

 

Mit tehetünk a gyógyulás érdekében?
Az egészségtelen kapcsolatoktól való függőség orvosolható. Először is egy tapasztalattal bőven rendelkező szakembert kell keresni. Továbbá léteznek segítő csoportok is, ahol megértik, min megy keresztül a függő. Rá kell jönni, hogy elsősorban a saját testi-lelki szükségletek kielégítése legyen fontos. Meg kell találni azokat a dolgokat, melyek valójában boldogságot okoznak. Fontos az igaz vágyak megtalálása.

Miért lenne más a rossz kapcsolat megszakítása?
El kell képzelni, miben lenne más az élet, ha a társhoz való ragaszkodás érzete megszűnne. Ebben az esetben valószínűleg az önértékelés és önbecslés megnőne, valamint visszanyerhető a „a magam életét élhetem” szabadsága. 

Kép: Jörg Buntrock / Pixabay


 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 12989 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x