A társfüggőségből való gyógyulás lépései
Címlap / Te+Én+Szex / A társfüggőségből való gyógyulás lépései

Gelsei Bernadett

A társfüggőségből való gyógyulás lépései

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A társfüggőségből való kigyógyulás lehetséges, viszont elengedhetetlen és szükséges eleme az önismereti munka. Ez azt jelenti, hogy képesnek kell lenned szembenézni önmagaddal és elég bátornak lenned ahhoz, hogy egy teljesen új nézőpontból tekints rá az életedre! Egy már előzőleg érintett témát folytatjuk cikkünkben.  

Ismerd fel a hatalmi játszmáidat és hagyd abba azokat!

A társfüggőkre jellemző, hogy megpróbálják kontrollálni a partnereiket, családtagjaikat. Ezt legtöbbször az „egyszer fent-egyszer lent” hatalmi játszmával érhető el. Gyötörsz, védelmezel, megsértődsz, kedvébe jársz, panaszkodsz, lenyűgözöl stb., a cél midig ugyan az: figyelmet szeretnél kapni a körülötted lévő emberektől. A másik játszma a drámaháromszög: megmentő, üldöző, áldozat szerepek változtatása, amely passzív manipuláció, a cél az, hogy megszerezd, amit akarsz valójában.

Amikor eljutsz oda, hogy képes vagy ezen kívül másként is együttműködésre, a figyelem elérésére, akkor ezeket szépen el fogod tudni engedni.

Kérd azt, amit szeretnél!

A legegyszerűbben úgy lehet elérned azt, amit szeretnél, ha megtanulod azt úgy kérni, hogy a többiek örömmel tegyék meg neked. Sajnos sokan nem tudnak nyíltan, egyenesen kérni. Pl. Ki kellene vinni a szemetet. És ezt úgy mondod, hogy közben erőteljesen nézel a párodra. Csalódsz és meglepődsz, ha erre nem pattan és viszi ki a szemetet. Ehelyett érdemes azt mondani: „Szeretnélek megkérni, hogy legyél kedves kivinni a szemetet, mert már tele van és nem tudok belepakolni. Köszönöm szépen!”


Tanulj meg újra érezni!

Egy rosszul működő családban a családtagok legelőször azt tanulják meg, hogyan kell elnyomni az érzelmeiket, leginkább a harag, düh érzéseket. A társfüggőségben a leggyakrabban manifesztálódott érzelem a harag, de ezt megtanultad elnyomni, lefojtani magadban. Egyetlenegy módját ismered, hogy legálisan megéld azt, ha „igazolod” jogosan vagy dühös. Ehhez pedig bűnbakká kell tenned valakit. Éppen ezért fontos, hogy felnőttként újra átéld, felismerd és megtanuld azokat az érzelmeidet, melyeket gyerekkorodban el kellett fojtanod.

Tanuld meg szeretni a belső kicsi éned!

Gyerekként több mint valószínű, azt várták el tőled, hogy ne a saját igényeidre figyelj, hanem másokéra. Ezért egy ilyen környezetben rákényszerültél arra, hogy kialakíts egy hamis énképet, amelyet kifelé mutattál, ehhez képest el kellett rejtened magadban azt, hogy milyen is vagy valójában. Ez a belső éned, egy sebezhető belső gyermek, amelyet meg kell tanulnod felnövesztened és megszeretned, ahhoz, hogy a gyógyulás útjára lépj!

 
 
Húzd meg a határaidat!

Mindenkinek van egy magánszférája, amely a gondolataiból, érzéseiből és viselkedéséből áll. Gyerekkorodban olyan gyakran gázoltak bele a magánszférádba, hogy felnőttként már fel sem tűnik, ha megsértik azt. Társfüggőként éppen ezért nem vagy képes megvédeni ezeket a határokat, mert talán fel sem ismeret, hogy mikor lépték át azt. Éppen ezért, hogy kilépj ebből az állapotból létfontosságú, hogy felismerd és megvédd a saját belső határaidat!

Tudom rémisztőnek tűnhet ez elsőre, de hidd el, ahogy kezdesz öntudatodra ébredni, ahogy nő az önbizalmad és az önszereteted, a lépések egyre intenzívebben és magától értetődően jönnek benned. A társfüggőségből való felépülés egy hosszú, sok munkával járó folyamat, de megéri belevágni, mert a végén egy szabad, önálló, nyílt emberré válhatsz, ami nagyon boldoggá és könnyebbé tudja tenni az életed!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 10367 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x