A 3 leggyakoribb párkapcsolati probléma - különböző félelmeken...
Címlap / Te+Én+Szex / A 3 leggyakoribb párkapcsolati probléma - különböző félelmeken alapszik

A 3 leggyakoribb párkapcsolati probléma - különböző félelmeken alapszik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A félelem nem jó tanácsadó, az bizonyos. Ugyanakkkor sok párkapcsolatban jelen van ez az érzés... Hogyan fejezzük ki érzéseinket, és hogyan győzzük le az érzelmi távolságot?  

A legsűrűbben előforduló félelmek sokfélék lehetnek. Minden esetben valamilyen mértékben megjelenik az összetartozástól, elkötelezettségtől, a változástól, változtatástól, illetve az elhagyástól való félelem. Természetesen ebben sem vagyunk egyformák, néhányan erősebben tartanak bizonyos dolgoktól, mint mások.

1. Az összetartozástól való félelem

Már gyerekkorban gyakran előfordul, hogy attól félünk, valaki egészben lenyel bennünket vagy valamiért nem lehetünk azok, akik valójában vagyunk. Minden egészséges ember független szeretne lenni, meg szeretné őrizni személyiségét: mit szeret és mit nem, miben erős és miben gyenge. Az első számú félelem tehát az önállóság elvesztésével kapcsolatos, nem szeretnénk, ha valaki ránk kényszerítene bármit is, ami valójában nem mi vagyunk.

Pedig sok párkapcsolatban megesik, hogy az egyik fél teljesen feladja önmagát, alapszemélyiségét. Nem csak a választási lehetőségeit veszti el, hanem már azt sem tudja, mi az. Sokan ettől tartanak, ezért nem mernek igazán intim viszonyba kerülni társukkal. A másik véglet, mikor valaki túlságosan aggódik saját személyiségének elvesztése miatt.


2. A változástól való félelem

Előfordul, hogy attól félünk, társunk meg fog változni, máskor meg attól, hogy egyáltalán nem lesz változás valamilyen téren. A jó irányban történő elmozdulást is sokszor nehéz kezelni. A megszokott viselkedésben és napirendben történő változás bizonyos esetekben gondot okozhat, mert újakat kell kialakítanunk helyettük, alkalmazkodni kell egy vadiúj helyzethez.

A változtatásokról nyíltan kell beszélni, csakúgy, mint a félelmekről, reményekről, motivációkról és praktikus dolgokról. Még az éles vita is jobb annál, mintha magunkba fojtanánk érzéseinket.
 

3. Az elhagyástól való félelem

A legtöbben nem szeretünk egyedül lenni, elvégre társas lények vagyunk. Sokszor rémülettel tölt el bennünket, ha elképzeljük, elutasítanak vagy elhagynak bennünket. Annak ellenére, hogy biztosak vagyunk benne, egyedül is boldogulnánk valahogy, azt is erősen érezzük, hogy mássokkal könnyebb (ez egy alapösztön).
Ahhoz, hogy függetlenek és érzelmileg egészségesek legyünk, meg kell oldanunk a leggyakoribb párkapcsolati problémákat.
 
A leggyakrabban előforduló problémák különböző formákban jelennek meg:
  • Túlságosan beleavatkozunk a másik életébe.
  • Szűnni nem akaró, állandó telefonálás, látogatás, e-mail, stb.
  • Folyamatos igény a figyelemre és elismerésre.
  • Féltékeny vagy kontrolláló magatartás.


A problémák minimalizálása

Ismerjük be félelmeinket! Nincs semmi baj azzal, ha félünk a szoros összetartozástól, mert aggodalmat érzünk függetlenségünk elvesztése miatt. Ha tudatosan kezeljük a félelmet, sokkal könnyebb lesz megbirkózni vele. A tudat, hogy ez egy gyakori gond, az is segít túllépni rajta. A helyes meglátás segít megszüntetni a félelmet.

 
 
Megfelelően fejezzük ki magunkat! Ha attól tartunk, hogy társunk elhagy, ne úgy reagáljunk, hogy még több figyelmet követelünk. Inkább osszuk meg társunkkal érzéseinket, minthogy viselkedésünkkel tényleg elűzzük magunk mellől.

Tanuljunk!
A bölcsességből soha nem elég. Rengeteg módszer (internet, csoportok, szakemberek, stb.) áll rendelkezésünkre, hogy megtudhassuk, hogyan szabadulhatunk meg a félelemtől, amely csak csökkenti energiaszintünket.

Biztos, hogy nem könnyű a bevett viselkedésmintáktól megszabadulni, de mindenképpen megéri energiát fektetni bele, mert az biztosan meg fog térülni.
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 17189 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x