Kulturális különbségek a szerelemben
Címlap / Te+Én+Szex / Kulturális különbségek a szerelemben

Kulturális különbségek a szerelemben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-29

Avagy a "vegyes" párok. Vagyis amikor úgyis alkalmazkodnunk kell egy másik emberhez, mit jelent, ha az illető ráadásul egy másik kultúrából jött. Egyáltalán, a mai információs társadalomban léteznek-e jelentős eltérések? Előny vagy hátrány más kultúrában felnőtt férfit vagy nőt választani?  

A különbözőség átka?

Pszichológiai felmérések egyértelműen bizonyítják, hogy akkor van a legnagyobb esélyünk a boldog és tartós házasságra, ha partnerünk hozzánk hasonló jellemvonásokkal és világnézettel rendelkezik. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetünk boldogok egy másfajta háttérrel és indíttatással rendelkező partner mellett - a különbségek gyakran csak növelik az izgalmat, és persze a megértést is: elnézőbbek vagyunk a másikkal szemben és hajlandóak vagyunk a kultúrabeli különbségre kenni az apróbb botlásokat. Mindenesetre nem árt, ha tudatában vagyunk ezeknek a különbségeknek, és igyekezünk megérteni őket.

Minden kapcsolatban, így a „vegyesben” is, érdemes összehasonlítani az eltérő világnézeteket. Ez hozzásegít minket ahhoz, hogy megismerjük és megbeszéljük a problémás kérdéseket, még mielőtt maga a probléma felmerülne. A lényeg, hogy rugalmasak legyünk: képesek legyünk „felülírni” kialakult szokásainkat, véleményünket, ha azt a kapcsolat úgy kívánja, és nem ellenkezik személyiségünkkel, igényeinkkel. Egyébként a probléma egy „egyszerű” magyar párnál is fennáll. Idézzem?
„Az én anyukám ezt másképp főzi.”
„Mi 8-kor szoktunk enni.”
„Nincs kedvem menni, ők a te barátaid.”

Néha nehéz elfogadni, hogy más kultúrákban is megtalálhatók azok a bevésődött vélemények, hiedelmek, melyek az egyik fél számára természetesnek, a másik szemében pedig brutálisnak, igazságtalannak vagy nevetségesnek tűnnek. De vigyázzunk, a legnagyobb hiba: ha helyből kinevetjük, vagy lenézzük az adott szokást. Ezzel nemhogy lebeszélnénk, de dacból meg is erősítjük partnerünkben az adott szokáshoz való ragaszkodást. Számos, keleti férfit választott nyugati nő például nehezen tudja elfogadni azokat a szigorú társadalmi és házassági szabályokat, melyeket férje hazájának kultúrája megkövetel.

Kulcsszó az alkalmazkodás

A hosszú távra tervezett kapcsolat indulásánál fontos, hogy tisztázzuk, partnerünk valóban az-e, akit akarunk. Különösen fontos ez az eltérő kultúrákhoz tartozó párok esetében.
Ha az egyik fél túl messzire elmegy a kulturális és etnikai téren tett engedményekben, akkor partnerében hamarosan az a vélemény alakul ki, hogy elvesztette józan ítélőképességét.
Az esetek többségében a kezdeti problémákat apró kompromisszumok árán meg lehet oldani. Nem valószínű, hogy két ember mélyen egymásba szerethet, ha nincs közöttük megértés.

A dolog fényes oldala

Persze a dolognak rengeteg előnye is van:
Anyóspajtás több órás repülóútnyira tartózkodik.
Eleve nagyobb megértéssel fordulunk a másikhoz
Ha a párunk él a mi országunkban, a környezet is segít az alkalmazkodásban. Viszont nekünk is segíteni kell neki kialakítani a tőlünk független életét. Nem egészséges, ha teljesen ránk van utalva.
Fordított esetben viszont mi vagyunk törékenyebb helyzetben. Nekünk kell alkalmazkodnunk és megőriznünk önmagunkat egyszerre, ami lássuk be nem könnyű feladat.
Az éves tuti nyaralásról nem is beszélve. Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6269 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x