Jobbra dőlünk csókolózás közben
Címlap / Te+Én+Szex / Jobbra dőlünk csókolózás közben

Jobbra dőlünk csókolózás közben

Forrás: Velvet
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-04

Megfigyelte már Ön, hogy melyik oldalra billenti fejét csókolózás közben? Egy német kutató több, mint 120 párt figyelt meg. A párok közül kétszer annyian döntötték fejüket jobbra, mint balra. 

Megfigyelte már Ön, hogy melyik oldalra billenti fejét csókolózás közben? Egy német kutató több, mint 120 párt figyelt meg. A párok közül kétszer annyian döntötték fejüket jobbra, mint balra.

A szokás talán onnan ered, hogy az anyaméhben magzatként már jobbra döntöttük fejünket. Onur Güntürkün professzor, aki a felmérést végezte, így nyilatkozott: "Valószínű, hogy születésünk előtti viselkedésünk akaratlanul befolyásolja későbbi szokásainkat, például a csókolózást is."

A professzor repülőtereken, pályaudvarokon, strandokon és egyéb nyilvános helyeken figyelt meg tizennégy és hetven közötti párokat Amerikában, Törökországban és Németországban, különböző kulturális hatásokat figyelembe véve. Főként arra koncentrált, hogy milyen szögben tartják fejüket a párok a csókolózás kezdetekor, abban a pillanatban, amikor ajkaik találkoznak. Azt is figyelte, hogy a fejtartást befolyásolja-e, ha valamit tartanak a kezükben a párok.

A professzor a vizsgálatot azért végezte, hogy feltérképezze, az emberi agy funkció-központjai miért aszimetrikusan helyezkednek el, hogy a jobb és bal agyfélteke miért lát el különböző feladatokat. Güntürkün úgy látja, az oldalirányú fejtartás nem hozható összefüggésbe a jobb- vagy balkezességgel, mivel nyolcszor nagyobb a jobbkezesek aránya. Általánosabb hajlamokhoz köthető a kettő az egyhez arány, például ahhoz, hogy az ember melyik lábával lép először, vagy melyik fülét vagy szemét használja inkább.

Megfigyeléseit magzati kori szokásokkal vetette össze: a magzati lét utolsó heteiben és életük első félévében a csecsemők jobbra döntik fejüket. A madaraknál hasonló összefüggéseket figyeltek meg: kikelés előtt fejüket jobbra hajtva fekszenek a tojásban, s ez később befolyásolja a mozgás-, látás- és kognitív-funkciókat. A professzor szerint ugyanez igaz az emberekre is, az embrió "jobbra tartása" magyarázat lehet a job- és bal agyfélteke működési különbségeire.

A csókolózási szokások megfigyelésével azt akarta bizonyítani a német kutató, hogy a jobb- és balpreferencia soha nem tűnik el. "Pont az derült ki, hogy a felnőttek alapvető hajlama a fej jobbra döntése, pontosan úgy, mint az újszülötteknél. De attól tartok, a szerelmeseknek nem szolgáltam semmi új információval. Persze nem a csók irányától függ egy románc. De a csókolózás olyan kifinomult szokásunk, amely legelemibb tulajdonságainkról árulkodik."
A Nature magazinban megjelent kutatásra reagálva egy angol kutató, Chris McManus professzor elmondta: "Az eredményekben nincs semmi meglepő. A csecsemők 90 százaléka, ha hanyatt fektetik őket, jobbra mozdítja fejét és bal karját kezdi el nyújtogatni. Ez reflex."
Velvet
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 9633 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x