Bizalmunk próbája: a féltékenység - van kiút?
Címlap / Te+Én+Szex / Bizalmunk próbája: a féltékenység - van kiút?

Bizalmunk próbája: a féltékenység - van kiút?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-30

Akármennyire is meglazultak az emberi kapcsolatok napjainkban, és akárhogyan is próbálták meg többször újradefiniálni a férfi és a nő közötti viszonyt - létrehozva például a mingliség fogalmát - egy dolgon nem fog az emberi agy. A féltékenységre úgy tűnik, nincsen gyógyszer.  

A féltékenységet sokan a szerelem természetes velejárójaként emlegetik, és legtöbben amolyan szükséges rosszként ítélik meg – hiszen alapjában véve a féltékenykedésről csupa negatív dologra asszociálunk. Elég csak szóba hozni, a hasunkban már szinte érezzük is a fortyogó, tehetetlen dühöt, és eszünkbe jut a vicces gondolat, hogy idegszálainkon micsoda hegedűszólót lehetne játszani, olyannyira pattanásig feszültek.

A féltékenység – a szerelem bizonyítéka?

Vannak olyanok is, akik ehelyett keblükön melengetik a zöld szemű szörnyet, mint szerelmük bizonyítékát. Szerintük nem létezik szerelem féltékenység nélkül. E kettő ugyanis elválaszthatatlan egymástól – így, ha nincs az egyik, nem létezik a másik sem. Hiszen hogy lehetne az ember szerelmes, ha nem fél elveszteni vágyainak netovábbját?Amikor elszabadul a zöld szemű szörny...

A féltékenység jelenségét tehát sokan sokféleképpen értelmezik és adnak neki létjogosultságot egy kapcsolatban, abban azonban mindenki egyetért, hogy a szörnyet jobb pórázon tartani, mielőtt még mi is szörnyeteggé változunk, ami kétségbeesésében már nem tudja kontrollálni önmagát, és nem ura a cselekedeteinek sem. Hiszen ki ne tudna példát hozni arra, amikor elszakadt a póráz – vagy eltört a mécses, kinek hogy tetszik – akár személyeset, akár a baráti körből.

Mi rejlik a féltékenység legmélyén?

E cikk írója például nem egyszer próbált lebeszélni egy égő tekintetű barátnőt arról, hogy az nekiessen párja – véletlenül otthon felejtett – telefonjának. S bár az tény, hogy telefont átkutatni, e-maileket elolvasni se nem szép dolog, se nem egészséges, sokszor ez csak a kezdet. Az első lépcsőfok, ami után következik a partner kilesése, követése, neadjisten az utána való nyomoztatás (!). Ha ezek közül bármelyiken is elgondolkozunk – akár az sms-ek ellenőrzésén is –, nem árt tudni, hogy kapcsolatunk ingoványos talajra tévedt. Vagy arra épült.

Gyakran önbizalomhiány a kiváltó ok

A féltékenység ugyanis – akármilyen nézeteket is vallunk róla – bizalmi problémákra vezethető vissza: vagy a párunkban nem tudunk megbízni, vagy saját magunkban. Ráadásul az egyik jelenléte nem zárja ki a másikat. Épp ellenkezőleg, ezek ketten ördögi spirálba keveredve erősítik egymást egészen addig, míg valamelyik fél – általában a kevésbé féltékeny – nem tesz pontot a szenvedés, ezzel együtt pedig a kapcsolat végére.

 

A féltékenység a leggyakoribb szerelemgyilkos. Kíméletlen, lassú halálok, mellyel kapcsolatban sokaknak tévképzetük van. A féltékenység nem a másik féltésére irányul, kizárólag saját magunkat – a szívünket – próbáljuk védeni vele. Ha valakit félünk elveszíteni, azt azért tesszük, mert úgy érezzük, nem tudnánk nélküle élni, és csak Vele lehet teljes az életünk.

Az ember tehát önző, gyarló lény, aki még mindig nem tanulta meg: nem veszthet el olyat, amit nem is birtokolhatott soha.
 
Kép: Andrew Martin / Pixabay

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 6243 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x