Szakítás után ne menj fel a Facebookra!
Címlap / Te+Én+Szex / Szakítás után ne menj fel a Facebookra!

Szakítás után ne menj fel a Facebookra!

Forrás: health.com
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

Bár a Facebook és más népszerű közösségi oldalak segítenek is a szerelmeseknek abban, hogy közel érezzék magukat egymáshoz akár a nap 24 órájában, van ennek egy komoly hátulütője is.  

Ugyanaz, ami a szerelem felfelé ívelő időszakában előnyt jelenthet, hátrány, amikor egy kapcsolat megromlik – állapította meg egy tanulmány. A Facebook használata lehetővé teszi, hogy expárunk cselekedeteit nyomon kövessük, ezért az összetört szív sokkal kevésbé képes gyógyulni, az ember pedig továbblépni – mondta el Tara Marshall tanulmányvezető a brit Uxbridge-i Brunel egyetem társadalmi tudományokkal foglalkozó iskolájának pszichológia tanszékéről.

„Azok az emberek, akik gyakran követik Facebookon volt partnerük életének alakulását, vagyis, gyakran megnézik exük adatlapját, barátainak listáját, késleltetik érzelmi felépülésüket azokkal szemben, akik nem bonyolódnak bele a Facebookos „nyomonkövetésbe” – tette hozzá.
„ Akik állandóan nézegetik volt párjuk adatlapját, sokkal nagyobb mértékű szakítás utáni stresszről, több negatív érzésről számolnak be volt kedvesük irányában, így féltékenységről, ellenségességről, szexuális vágyról, kötődés-érzésről, ami nem segíti elő gyógyulásukat.”


Nehéz a Facebookot ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hiszen világszerte több mint 2 milliárd felhasználója van, és egy felmérés szerint a felhasználók egyharmada kifejezetten az expartnere aktivitását nézegeti a népszerű közösségi oldalon.
Az ilyen folyamatos „barátság” lehetetlenné teszi, hogy a korábbi szerelmesek figyelmen kívül hagyják egymás státusz frissítéseit, üzenőfalra feltett posztjait és fotóit. Attól függően, milyenek az egyéni beállításaink, még akit nem tartunk nyilván barátunkként, az is tovább tud adni információkat a publikus bejegyzésekről, közös ismerősökön keresztül.

A tanulmányban, melyet a Cyberpsychology, Behavior and Social Networking közölt, Marshall több mint 450 Facebook-felhasználót kérdezett meg online felmérésében. Arra volt kíváncsi, hogyan jellemzik érzelmi állapotukat és milyen Facebook-felhasználási szokásaik vannak szakítás után. Legtöbbjük hölgy volt és 87 százalékuk amerikai. Közel kétharmaduk kollégista volt, egyharmaduk pedig befejezte a középiskolát. Csaknem a résztvevők fele volt szingli a felmérés idején, valamennyien elszenvedtek legalább egy szakítást olyan emberrel, akinek szintén volt Facebook-adatlapja.
Válaszaik alapján Marshall megállapította, hogy a „Facebookos felügyeletbe” bocsátkozók érzelmi felépülését, jobb közérzetét megakadályozta az expartner állandó ellenőrizgetése, miközben azok, akik nem érintkeztek volt párjukkal a közösségi oldalon keresztül, hamarabb felgyógyultak. Összegezve, minél nagyobb a Facebook-kémkedés, annál nagyobb a szívfájdalom.

Más szakértők ugyanakkor nincsenek meggyőződve erről. Eli Finkel egyetemi docens a Evanston-i Northwestern egyetem szociálpszichológia tanszékének egyetemi docense elmondta, a megállapítások egyelőre senkit se vezessenek arra, hogy megnyomják a „töröl” gombot. A szerző azt szeretné mondani, hogy szakítás után az elválást még stresszesebbé teheti, ha valaki folyton a Facebookon lóg – de a kutatás ezt nem bizonyítja. „Ami inkább elfogadhatónak tűnik, az, hogy azok az emberek, akik eleve jobban szívükre vették a szakítást, különösen szomorúvá és megszállottá válhatnak, megpróbálnak mindent kideríteni expartnerükről a közösségi oldalon” – véli Eli Finkel.


„Az is lehet
– tette hozzá – hogy a volt szerelmes egy ördögi körbe keveredik ezáltal. A szorongás vezeti őt a Facebookra, de aztán attól, amit ott lát, még rosszabbul lesz. Lehet, hogy a közösségi oldal nem jelent olyan hatalmas változást mindennapjainkban, de mindenképp könnyebbséget hozott abban, hogy az ember gyorsan hozzáférjen információkhoz. Mindenesetre a kutatás nem bizonyítja, de nem is mond ellent annak, hogy a Facebook csak megnehezíti a regenerálódást.”
Jeffrey Hall, a Lawrence-i Kansas-i egyetem professzora egyetért. „Nem hinném, hogy a tanulmány azt állítja, a szakítás utáni gyógyulás a Facebookon tartózkodás óta problematikusabb, mint az az előtti időkben volt – hiszen korábban az emberek barátoktól tudakozódtak személyesen az expartnerük felől…”

„Miközben a Facebook egyedülálló dolog abban, hogy bárkit nyomon követhessünk, ez nem jelenti, hogy igényünk az onnan történő információszerzésre Facebook-specifikus, vagy hogy ha már ott vagyunk, jóval stresszesebbek leszünk, mint amilyenek voltunk valójában” – tette hozzá Jeffrey Hall.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 14936 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x