A bennünk élő istennők
Címlap / Te+Én+Szex / A bennünk élő istennők

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

A bennünk élő istennők

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-25

A hagyományos felfogás szerint a "normális" nő az, aki megfelel az "átlagnak" - vagyis egy modellnek, egy olyan szerep-együttesnek, amit a társadalom aktuálisan a nőtől elvár. Valamennyien tudjuk azonban, hogy nő és nő között óriási különbségek vannak. Ami az egyik nő számára létfontosságú, annak a másik számára esetleg nincs, vagy alig van jelentősége. 

"Ismerd meg önmagadat" – ez a felirat állt a delfoi jósda bejáratán. Ami azt sugallja: jövőnk, sikerünk, boldogságunk saját magunkon múlik. Persze csak akkor, ha tisztában vagyunk önmagunkkal. Értékeinkkel és hibáinkkal, lehetőségeinkkel és korlátainkkal egyaránt. Az önismeret a kiindulás: "ez vagyok, ilyen vagyok". De tartalmazza a célt is: "ez akarok lenni".

Az önismerethez és mások megismeréséhez segítségünkre lehetnek a személyiség-tipológiák. Több ezer éves típustan az asztrológia csillagjegyei, vagy Hippokratész temperamentumai: a szangvinikus, melankolikus, kolerikus, flegmatikus Itt olvashatsz róluk.

A következő hetekben itt a HarmoNeten egy kifejezetten női személyiségtipológiával szeretnénk megismertetni Benneteket. Egy amerikai pszichológusnő, Jean Shinoda Bolen a görög-római mitológiához visszanyúlva alakította ki hét női alaptípusát. A Bolen által leírt alaptípusok, a bennünk élő istennők lényegében alapvető irányultságainkat, motivációinkat, érdeklődésünket jelenítik meg.


A modern pszichológia hajnalán Freud – a pszichoanalízis atyja – egységes, de – a mai kor kívánalmaihoz képest – kissé sematikus nőképet vázol fel. Freud személetéből kiindulva minden nő, aki nem oldódik fel teljesen a hagyományos női szerepekben, az valamiképpen kóros, természetellenes, valamifajta "férfi komplexusban" szenved. Freud tanítványa – és későbbi ellenfele, C.G. Jung – már árnyalja a képet. Szerinte minden férfinak van női és minden nőnek férfi oldala. (Ezeket Jung animusnak és animának nevezi.) A női személyiséget Jung szerint is a befogadás, a táplálás vágya, a passzivitás jellemzi, míg a racionalitás, az objektív döntések meghozatalának képessége férfi-tulajdonságok. Jung azonban nem tekinti feltétlenül kórosnak az eszes, kompetens nőt, mindössze annyit állít, hogy erős animusszal rendelkezik. Ugyancsak Jung vezette be a pszichológiába a kollektív tudattalan és az őstípus (archetípus) fogalmát.


Jean Shinoda Bolen Jung őstípusaiból kiindulva – és, mint már említettük, a görög-római mitológiához visszanyúlva – alakította ki azt a hét női alaptípust, amelyekről a következő hetekben írunk. Az őstípusokat – istennőket – Bolen három csoportra osztja. Az első csoportba a "szűz istennők" Artemisz, Athéné és Hesztia tartoznak. Közös jellemzőjük hogy megállnak a saját lábukon, önbecsülésük nem függ párkapcsolattól, külső elismeréstől. A második csoportot – melybe Héra, Deméter és Perszephoné tartoznak – Bolen "sebezhető" istennőknek nevezi. Számukra a kapcsolat (párhoz, gyerekhez, anyához fűződő kapcsolat) a legfontosabb. Közös bennük a függőség, a dependencia igénye, az, hogy önbecsülésük, identitásuk külső kapcsolataiktól függ. Éppen ezért sebezhetők: a legfontosabb kapcsolat megromlása vagy elvesztése teljes összeomláshoz vezethet. A harmadik csoportba egyetlen istennő, Aphrodité tartozik. Nem szűz, de nem is sebezhető, egyedülálló, de mindkét csoporttal mutat rokon vonásokat.

A következő hetekben őket mutatjuk be, mégpedig nem csak általánosságban, hanem egy-egy létező, élő nő példáján keresztül.

Mire jó ez a tipológia?

Megérhetjük belőle, hogy mindegyik típusnak vannak csapdái, melyekbe akaratlanul is beleesnek az ide tartozó emberek, illetve nagyjából lehet tudni, hogy mik azok a dolgok, amik boldoggá tehetik őket. Ha felismertük saját istennőinket, az segít meglátni a hibáinkat, és így szembenézhetünk velük, sőt túlléphetünk rajtuk. Másrészt segít megtalálni azt is, amihez valóban tehetségünk van. Megérthetjük vívódásainkat, belső ellentmondásainkat is, hiszen a legtöbb nőben nem egy, hanem legalább 2-3 istennő lakik, akik időnként összevesznek egymással. (De ha jól használjuk őket, akkor segíthetik, támogathatják egymást.)

De nemcsak magunkat ismerhetjük meg, hanem barátnőnket, nővérünket, anyánkat, lányunkat is. Megérthetjük, hogy eltérő indítékokkal, motivációkkal, magatartásmintákkal rendelkezünk. Megérthetjük, hogy a másik nem azért csinálja azt, ami minket idegesít, hogy bosszantson, hanem azért, mert más Istennő mozgatja. Lassan abbahagyhatjuk életünk szereplőitől (és magunktól!) azt követelni, hogy mások legyenek, mint amik. Nem követelhetünk almát a körtefától. A hibáztatás, bűntudat értelmetlenné, elavulttá válik, és el tudjuk engedni. Ezt követheti az önfejlesztés, mely önmagunk megértésén és elfogadásán alapul.

Meg akarod tudni, melyik nőtípusba tartozol? Melyik Istennő/ mely Istennők vonásait hordozod? Ha kitöltöd a tesztet, megtudhatod. ITT találhatod meg.

(A gyorsteszt csak ízelítő, ha pontos tipológiát akarsz, ha biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor a részletest töltsd ki. Ahhoz viszont legalább egy óra szükséges!)

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 8622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x