Melyik szeretetnyelvet beszéled?
Címlap / Te+Én+Szex / Melyik szeretetnyelvet beszéled?

Gelsei Bernadett

Melyik szeretetnyelvet beszéled?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Gary Chapman 5 szeretetnyelv című nagysikerű könyve itthon is nagyon sok szakembert megihletett, én magam is beépítettem az egyéni- és pártanácsadói munkámba, sőt személyesen az írótól kaptam engedélyt 5 szeretetnyelv-tréning tartására. 

Az Amerikában híres lelkész és párterapeuta szerző nem tett mást , mint a sok évtizedes tapasztalatát megpróbálta rendszerezni egy mindenki számára érthető, egyszerű és átlátható formában, mégis másként, mint a többi hasonló, hétköznapi párterápiás segítő könyv. És pont ez az egyszerűség adja szerintem sikerét.

Új fogalmakat vezet be és terjeszt el a köztudatban, mint például a szeretetnyelv, szeretettank kifejezéseket, hogy segítse a pároknak megérteni a másikhoz vezető utat. Megtanít arra, hogyan vegyük észre párunk vágyát, panaszát úgy, hogy közben nem ütközünk bele saját ellenállásunkba, megtalálva azt a módot, ahogy párunk felé a szeretetünk megérkezik, amire a leginkább befogadóbb. Szerintem pont az ellenállás megszüntetése miatt zseniális és működő módszer az 5 szeretetnyelv használata. Én személy szerint is végigcsináltam, és a mai napig használom is ezt a fajta tudást, így a saját bőrömön megtapasztalva mondhatom, tényleg működik és könnyen átvihető a hétköznapi életünkbe is.


 

Nézzük meg, mi is valójában az 5 szeretetnyelv lényege

1. Elismerő szavak

Amikor valakinek ez az elsődleges szeretetnyelve, akkor az azt jelenti, hogy a kedves, udvarló, elismerő, bátorító szavakból érzi, hogy a párja szereti őt. Van, akinek naponta többször van szüksége ilyen jellegű megerősítésekre, ha nem kapja meg, vagy csak nagyon ritkán, akkor a szeretettankja elkezd kiürülni, úgy érzi nincs szeretve a párja által, és magányosnak, értéktelennek érzi magát a kapcsolatában. Az elismerés a szeretet viszonzására ösztönöz.
„Jól nézel ki ebben az öltönyben.”

Hatását akkor érzékelhetjük, ha megtanuljuk, hogyan kell kifejezni magunkat ezen a nyelven, hogyan kell helyesen kommunikálni rajta.

• „Te vagy a világ legjobb szakácsa. Imádom ezt a krumplit.”
• „Nagyra értékelem, hogy elmosogattál ma este.”
• „Nagyon köszönöm, hogy kivitted a szemetet.”

A szeretet mindig kedves, ezért javasolja a szerző, hogy gyakran mondjunk „jó szót” a szeretetünk kifejezésére. Felhívja a figyelmet arra is, hogy az érett, felnőtt szeretet nem az igazságérzetre alapoz, hanem a megértésre, békülésre törekszik. A higgadt válasz ugyanis mindig elhárítja a másik indulatát.
.

2. Minőségi idő

Itt két fontos területet különböztet meg: az együtt töltött minőségi időt, illetve a meghitt beszélgetést. Az együtt töltött minőségi időben a lényeg az együttlét, az összpontosított és osztatlan figyelem.

„Akkor érzem a leginkább, hogy a társam szeret, amikor…”

Valójában bármi lehet, ami az egyik vagy mindkét felet érdekli. A cél az, hogy közös élményben legyen részük. Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, úgy érzi ilyenkor, hogy a társa „Törődik velem, a kedvemért szívesen megteszi azt, ami nekem fontos.” „Ilyenkor nincs facebookozás, telefonnyomkodás, csak ő és én vagyunk”.
Mindketten azért teszik, mert a szeretetüket szeretnék kifejezni egymás iránt, a hozadéka ennek pedig a közös élmény és öröm, amiből szintén azt érezzük, hogy szeretve vagyunk.

Meghitt beszélgetés: nem más, mint egy bensőséges párbeszéd, ahol zavartalan légkörben megosztják egymással élményeiket, tapasztalataikat, gondolataikat, érzéseiket, vágyaikat a párok. Gary Chapman itt hangsúlyozza, hogy ilyenkor a megosztók figyelemre vágynak, megértésre, és nem megoldásokra. Arra tanít meg, hogyan tudunk sokáig hallgatni, hogyan fejezzük ki az érzéseinket, és hogyan fogjuk vissza megoldásainkat és véleményünket, mivel annak ilyenkor nincs helye. Figyelmeztet arra, hogy a házasság egy kapcsolat, nem pedig egy megoldandó probléma.

3. Ajándékozás

A legkönnyebben elsajátítható szeretetnyelv. Egész egyszerűn, ha társad szeretetnyelve az ajándékozás, meglepetések, nem kell mást tenned, mint bizonyos rendszerességgel meglepned őt, egy vásárolt, készített, egyedi, ötletes ajándékkal. Ami problémát okozhat ilyenkor, hogy mennyi pénzt szeretnél erre költeni, ezért fontos átgondolni a pénzhez való viszonyodat. Bizonyos helyzetekben, mint például a szülés, a legnagyobb ajándék a személyes jelenlét.


 

4. Szívességek

Gary Chapman azt mondja, hogy amit a szerelem idején megteszünk a párunknak (pl. minden nap ágyba kapja a kávét), nem biztos, hogy megtesszük azt pár évvel később is.
Pedig sok embernek, főleg, ha egy leterhelt életszakaszban van, az elsődleges szeretetnyelve, vagyis az a mód, amin érzi, hogy szeretik, a szívességek. Ez azt jelenti, hogy ha például rendet raksz a párod helyett, vagy leviszed helyette a kutyát sétálni, akkor időt, figyelmet adsz neki, amit ő szereteted kifejezéseként konvertál át. Ezért fontos, hogy megjegyezzük, a szeretet mindig kér, sohasem követel. A panasz a legjobb barátunk – mondja a szerző, mert úgy kell rátekintenünk, mint egy információra, ami segítségünkre tud lenni, abban, hogy jobban szeressük a társunkat. Azaz a panasz azt mutatja meg, hogy hiányzik a másik félnek a kapcsolatból. Tehát nem kell mást tenni, mint figyelni mire panaszkodik és teljesíteni azt.

5. Testi érintés


A testi érintés a szeretet egyik legősibb és leggyakoribb kifejezési eszköze, kommunikátora. Azonban itt is több nyelvjárás létezik, mert míg egy férj akkor érzi , hogy szereti a felesége, ha napi rendszerességgel élnek házas életet, addig lehet, hogy a felesége abból érzi férje szeretetét, ha rendszeresen csókolóznak. Azt javasolja Gary Chapman, hogy érdemes időnként újból feltérképezni egymásban az érintések mappáját, mert sok változást és félreértést lehet ezzel elkerülni.

Ha a téma felkeltette az érdeklődésedet, esetleg magad is kipróbálnád, jelentkezz ingyenes tréningemre!
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 9595 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x