Miért fontos megtanulni bocsánatot kérni egy párkapcsolatban?...
Címlap / Te+Én+Szex / Miért fontos megtanulni bocsánatot kérni egy párkapcsolatban?

Gelsei Bernadett

Miért fontos megtanulni bocsánatot kérni egy párkapcsolatban?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-29

Amikor a pár egyik tagja megbántja a másikat nagyon fontos, hogy megtörténjen a bocsánatkérés. Bocsánatkérés nélkül ugyanis nem lehet továbblépni, nem lehet a kapcsolatot a sérelem előtti időszakból folytatni. Minden egyes megbántással, sérülés keletkezik a szeretet-tankban, azaz léket kap, és kifolyik belőle a szeretet.  

Természetesen, hogy mekkora ez a lék függ az elkövető személyétől, és a tettének a súlyától is. Ha azonban képesek vagyunk bocsánatot kérni, akkor a másikban felépített gátak lebontódhatnak, és utat engedhet a bizalom újraépítésének.

Aki úgy érzi, hogy megbántották, megsértették, a következőket éli át:

• harag támad benne
• úgy érzi visszaéltek a bizalmával
• neheztel a másikra
• a megbocsátás és az igazság elnyerése között örlődik
• ha nincs bocsánatkérés, akkor felerősödik benne a harag és eluralkodik rajta az igazságérzet.

Ha mégsem tudjuk megtenni a bocsánatkérést, aminek több oka lehet, akkor a felek háborúskodásba kezdhetnek, ami évekig is eltarthat, és válás vagy akár halál is lehet belőle. Mindannyian találkoztunk már olyannal a környezetünkben, hogy értelmes intelligens párok közt úgy eldurvul a helyzet, hogy rendőrség, bíróság, egyéb intézmények beavatkozása szükséges ahhoz, hogy valamilyen szinten normalizálni lehessen a kapcsolatukat. Sok gyerekelhelyezési per és vagyonmegosztási per résztvevői ebben a helyzetben szenvednek, pedig ha képesek lennének félretenni a nagyon erős igazságérzetüket és bocsánatot kérni egymástól, lehet másként alakulnának a dolgaik. Egy egészséges kapcsolatban ugyanis a felek könnyen kérnek bocsánatot. Könnyen ismereik el, ha hibáztak, vagy ügyesebben tudnak empatikusak lenni, és figyelni a másik érzéseire.

Fontos kihangsúlyoznom, hogy az igazságérzethez való ragaszkodás (főleg egy párkapcsolatban) soha sem hoz megnyugvást, kibékülést. Az igazság hozhat elégedettség érzést a sértett félnek, de csupán az igazság nem állítja helyre a kapcsolatot, nem hozza vissza a bizalmat. Az emberek elképesztő helyzetekben is képesek megbocsátani, ebből következik, hogy minél intimebb egy kapcsolat, annál nagyobb a megbékélésre való törekvése a kapcsolatban lévő személyeknek.


 

Az emberi lélek úgy van összerakva, hogy képesek vagyunk megbocsátani annak, aki megsért, ha a másik bocsánatot kér tőlünk, azon a módon amit mi bocsánatkérésnek veszünk. Amikor valaki bocsánatot kér, az valójában azt jelenti, hogy felnőtt módon képes felelősséget vállalni a saját tetteiért. Őszintén megbánta az amit tett. A bocsánatkéréssel így a lelkisimerete is megtisztul. Vagyis a bocsánatkérés fontos mindkét félnek. A sértettnek azért, hogy érezze a másik együttérzését és sajnálatát, ettől tudja a sértettségét és igazságérzetét elengedni, ez juttatja el őt a megbocsátáshoz. A megsértőnek pedig, hogy a bűntudatát, rosszérzését, amit a helyzet előidézett benne, el tudja engedni, túl tudja tenni magát rajta. A folyamat csak így tud elindulni és kifejlődni az új bizalom, vagy a régit csak így lehet visszaállítani.

Egy egészségesen működő családban a gyerekeket már a korai években, 3 éves kortól megtanítják a bocsánatkérésre. Sérült családban a bocsánatkérésnek és megbocsátásnak nincs megfelelő mintája, ilyenkor a harag és a keserűség lesz a követendő minta.

Már említettem, hogy nem mindegy a módja annak hogyan kérünk bocsánatot a másiktól. Egyrészről függ az elkövetett bántás súlyától, másrészről függ attól, hogy mi a sértett bocsánatkérő nyelve. Vagyis milyen csatornán keresztül jut el hozzá a bocsánatkérés. Volt olyan esetem, amikor a pár férfi tagja azt sérelmezte, hogy soha nem kér tőle bocsánatot a felesége, aki pedig úgy érezte, hogy más sem tesz, mint a mindenen megsértődő férjétől folyamatosan bocsánatot kér. Tehát hasonlóan a szeretetnyelvhez, a bocsánatkérésnek is megvan a másikhoz vezető út, azaz a saját bocsánatkérő nyelve.


A bocsánatkérés 5 nyelve:

1. Fájdalmunk kifejezése : “Sajnálom”
2. A felelősség vállalása: “Hibáztam”
3. Kárpótlás “ Hogyan tehetném jóvá?”
4. Őszinte megbánás: “ Igérem, többet nem fordul elő”
5. A megbocsátás kérése: “Meg tudsz nekem bocsátani?”

A következő részekben részletesen fogok írni az egyes bocsánatkérő nyelvekről.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 12687 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x