Dobozok és gombolyag. A férfi-női gondolkodás
Címlap / Te+Én+Szex / Dobozok és gombolyag. A férfi-női gondolkodás

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Dobozok és gombolyag. A férfi-női gondolkodás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

A férfi és női gondolkodás jellegzetes eltéréseket mutat. Ahogy azt Mark Gungor, az interneten népszerűvé vált amerikai pszichológus rendkívül szellemesen és szemléletesen kifejti: a férfi agya dobozokból épül fel, a női agy pedig gombolyagszerű.  

A férfi agya dobozokba rak, rendszerez, strukturál. A gombolyagszerű női agy tele van asszociációkkal. A nő globálisabban, átfogóbban érzékeli, és az emberi kapcsolatok minőségén át értékeli a világot.
 
Amit a nő legkevésbé ért, az a semmi doboz, ahova nem tudja követni a férfit. Mert ott semmi sincs. Pontosabban „a semmi van”, ami teljesen kitölti a dobozt, és így abba akárminek vagy akárkinek belekerülni – bármennyire szeretné is a nő – semmi esélye sincs.


Erről a videóról van szó: 


 
 
 

A Férfi agy

 
A férfi agya – mint mondtuk – dobozokból épül fel. Mindennek – ami a férfi számára fontos – külön doboza van. Külön doboza van a munkának, a pénznek, az autónak, a lakásnak, a gyerekeknek, a feleségnek, az anyósnak, a nőknek – és még sorolhatnánk. Ezek a dobozok különállóak, alig-alig érintkeznek. Amikor a férfi egy témával foglalkozik, kinyitja a dobozt, áttekinti a tartalmát, kivesz vagy betesz dolgokat. De csakis azt, ami abba a dobozba való. Amikor férfiak beszélgetnek, nem csaponganak egyik témáról a másikra, hanem előveszik pl. az „autó” feliratú dobozaikat, és megbeszélik azt – és csakis azt – ami abban a dobozban van. Amikor kimerítették az autók előnyeit-hátrányait, teljesítményét boncolgató témát, akkor bezárják és félreteszik a dobozt, és aztán, csakis azután nyitják ki a másikat, mondjuk a „foci” feliratú dobozt.
 

A női-férfi különbségekről itt olvashatsz>>

 


 

A Női agy

 
A nők agyában ezzel szemben minden mindennel összefügg. Olyan, mint egy gombolyag – de ne egy szépen akkurátusan felgombolyított gombolyagra tessék gondolni, hanem olyanra, ahol a szálak mindenfelé kapcsolatban állnak egymással. Ilyenek a női asszociációk is. Például:
 
Éva munkahelyi problémákról mesél férjének, Tamásnak, aki feláll és kimegy egy üveg sörért. Amikor visszajön Éva azt kérdezi tőle: Emlékszel, milyen boldogok voltunk Tihanyban? Tamás nem érti, hogy jön ez ide... Nem tudja, hogy Évának a munkáról eszébe jutott a kolleganője, aki új cipőben volt, amit meg akar nézni a plázában, hátha lehet kapni az ő méretében is. De ha már ott van, a pláza földszintjén utazási iroda van, ahova be kellene ugrani, és megnézni mennyibe kerül egy út Ciprusra. Ciprus, de szép volna a nyáron... Úgy emlékszik, hogy Aphrodité a szépség és szerelem istennője itt emelkedett ki a habokból... Milyen kár, hogy elmúlt a szerelem, és Tomi már sosem hoz egy szál virágot, nem úgy, mint annak idején, amikor Tihanyban megismerkedtek...
 
A nőknek állandóan jár valami a fejében, egy pillanatra sem tudnak kikapcsolni. Az energiát ehhez a szüntelen agymunkához az érzelmek szolgáltatják. Sokkal több dolog érinti meg őket, a műszaki dolgoktól eltekintve szinte minden érdekli is. Ez magyarázza azt is, hogy a nők sokkal több mindent jegyeznek meg a hétköznapokból. Ha bármi olyasmi történik, ami érzelmeket kelt bennük, az szinte beleégeti az eseményt (mondjuk egy jelentéktelen veszekedést) az agyukba. A férfi már rég nem emlékszik rá – mert őt már akkor sem érdekelte. A női-férfi gondolkodás eltérő. 
 

A Semmi doboz

 
A férfiak fejében van egy doboz, amiről a legtöbb nő nem tud. Ebben a dobozban semmi sincs. Hogy pontosabbak legyünk: a „Semmi” van benne. Nevezzük tehát Semmi-doboznak. És sok féfinak ez a kedvenc doboza. Ha van rá valami lehetősége, már megy is a Semmi-dobozához. Kinyitja, belemélyed, és csak néz ki a fejéből. Itt tartózkodik, amikor horgászik, vagy ül a TV előtt , és nyomkodja a csatornaváltót. Azt hihetnénk, hogy keres valamilyen érdekes műsort. De nem. Elmerül a semmi-dobozában.
 
A nők ezt nem értik. A nő agya állandóan működik, kattog, ezért egyáltalán nem tartják lehetségesnek azt, hogy semmire se gondoljanak. Gyakran el sem hiszik, hogy valaki más – nevezetesen a párjuk – képes erre. A férfi mered maga elé a semmibe, a nő megkérdezi:
 
"Mire gondolsz drágám?"
"Semmire" – mondja a férfi kissé ingerülten, hogy megzavarták révületét.
"De mégis mire?"
"Értsd már meg, hogy Semmire!" – mondja a férfi kissé emelt hangon
"Naaa, mondd már meeeg" – kérleli a nő.
"Hagyjál békén!"
"Akkor tartsd meg magadnak" – mondja sértetten a nő, és visszavonul durcizni a szobájába. Mert nem hiszi, hogy a férfi tényleg nem gondol semmire. Azt hiszi, titkol valamit. Nem feltétlenül szeretőt, vagy bármilyen eseményt. Csak épp az érzéseit, a gondolatait. És kirekesztve érzi magát.
 
És tulajdonképpen ki is van rekesztve. A Semmi-dobozba nem tud bejutni. Mert akkor már lenne ott „Valami”.
 
Láttuk tehát: a férfiak és a nők eltérően gondolkodnak, másképp viszonyulnak az érzéseikhez. Boldogabban élhetünk egymással, ha tudunk ezekről a tulajdonságainkról, megértjük és elfogadjuk őket.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 11211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x