Túl régóta próbálkoztok? 6 lépés, amivel megtudhatjátok,...
Címlap / Te+Én+Szex / Túl régóta próbálkoztok? 6 lépés, amivel megtudhatjátok, hogy miért nem jön össze a baba

Túl régóta próbálkoztok? 6 lépés, amivel megtudhatjátok, hogy miért nem jön össze a baba

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

A gyermekvállalásra a legtöbb párkapcsolatuk kiteljesedéseként tekint, hiszen szerelmük gyümölcse egy új életet jelent. Azonban nem minden esetben olyan gördülékeny a teherbeesés, a késlekedést feldolgozni pedig igen nehéz feladat. Cikkünkben körbejárjuk, hogy milyen okok húzódhatnak a meddőség hátterében és milyen szakember által javasolt lépések, kivizsgálások várhatnak egy sikertelenül próbálkozó párra.  

 Mik a leggyakoribb okai annak, ha nem jön össze a baba?

Amikor egy babát tervező pár már egy éve próbálkozik - rendszeres, aktív házasélet mellett - a teherbeeséssel, akkor beszélhetünk orvosi meddőségről. De ekkor sem szabad megijedni, mivel ilyen esetben a nőgyógyászunk alaposabb vizsgálatokat fog javasolni, hogy kiderítse a sikertelenség okát.

Fontos tudnunk, hogy ezek a vizsgálatok a pár mindkét felére vonatkoznak (női és férfi termékenység ellenőrzése) és a szervi problémákat igyekeznek első körben kideríteni.

A sikertelen teherbeesés okai nőknél:

        Fertőzések

        Endometriózis

        Petefészek- és méhproblémák

        Ovuláció hiánya

        Hormonális problémák

        Egyéb - nem biológiai - problémák


A sikertelen teherbeejtés okai férfiaknál:

        Alacsony spermiumszám

        Fertőzések
        Impotencia
        Hormonális problémák, genetikai tényezők

        Egyéb - nem biológiai - problémák

A biológiai eredetű meddőségi okok mellett beszélhetünk még pszichológiai eredetűről is, melyet a túlzott stressz, a sikertelenség okozta görcsösség vagy éppen a magunkkal szembeni túl magas elvárás is kiválthat. Ilyenkor pedig akár egy-egy kisebb életmódbeli változtatás is sikert hozhat.


Ezzel a 6 lépéssel fényt deríthettek a probléma hátterére
1. lépés: Konzultáció a szakemberrel

A nőgyógyász a meddőség okát alapos kivizsgálásokkal igyekszik majd kideríteni, de ehhez ismernie kell a kórtörténetet is, ugyanis első alkalommal ezt fogja alaposabban körbejárni velünk.

2. lépés: Fizikális vizsgálatok elvégzése

A következő lépés a szervivizsgálat. Itt a női fél számíthat citológiára - ha az elmaradt az előző évben - és hüvelyi ultrahangra, Chlamydia szűrésre és hüvelyváladék tenyésztésére is.

3. lépés: Egyéb vizsgálatok elvégzése

A nők esetében a további vizsgálatok már a menstruációs ciklus adott intervallumában történnek. Ezek közé tartozik a tüszőrepedés vizsgálata, a petevezeték átjárhatósági vizsgálata, majd a 21. nap körül a progeszteronszint mérése is következhet.

4. lépés: Immunológiai és genetikai vizsgálatok elvégzése

Ide tartozik például a kromoszómavizsgálat a pár mindkét tagjánál, de a nőgyógyász további speciális vizsgálatokat is javasolhat a meddőség okának kiderítésére.

5. lépés: Andrológiai kivizsgálás és spermavizsgálat

Ez a férfi termékenység vizsgálatát jelenti, melyet andrológus szakember végez. Ez két részből áll: egy fizikális, valamint egy spermavizsgálatból a hímivarsejtek általános elemzésére.

6. lépés: Kiegészítő vizsgálatok - ha szükséges

Ezek adott esetben segíthetnek alaposabb képet alkotni, hogy miért sikertelen a teherbeesés. Ilyenkor előfordulhat a dietetikussal és a pszichológussal történő konzultáció is. Emellett nőknél elvégezhetik a Mycoplasma vagy Ureaplasma szűrését, illetve sor kerülhet egy emlőultrahangra is


Mi a következő lépés?


Ha minden szükséges vizsgálatot elvégeztek a szakemberek, akkor az eredmények kiértékelését követően javaslatot fognak tenni arra, hogy a baba természetes úton is megfoganhat-e vagy valamely mesterséges megtermékenyítési eljárás választása lenne-e eredményesebb a pár szempontjából.

Mindemellett fontos, hogy ne “csak” fizikálisan álljunk készen a gyermekvállalásra, hanem mentálisan is. Ugyanis a sikertelenség mindkét felet megviselheti, hiszen nyomás helyeződik a pár mindkét tagjára, ezért igyekezzünk teljes, stresszmentesebb életvitelt élni, hiszen ez is segíthet a cél elérésében!

Ha már 12 hónapja sikertelen a teherbeesés, akkor minden esetben érdemes szakemberhez fordulni, aki a fent említett lépésekkel mellettünk áll, támogat minket.

Mivel a gyermekvállalás időpontja társadalmi szinten - az életkort tekintve - egyre későbbre tolódik, ezért ha a pár női tagja elmúlt 34-35 éves, már fél év sikertelen próbálkozás után kérheti nőgyógyász segítségét. A várandósság elmaradásának sok oka lehet, ezért a férfi és női termékenység alapos kivizsgálása mellett előfordulhat, hogy egy egyszerűbb életmódváltás vagy terápiás kezelés is megoldást nyújthat a problémánkra.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

(X)
 
 
[ 876 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x