A mennydörgő robaj titka
Címlap / Utazás / A mennydörgő robaj titka

>

A mennydörgő robaj titka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

Az afrikaiak "mennydörgő gőzölgésnek" és "robajló füstnek" is nevezik a Viktória-vízesést, amelyek a Zambézi folyó száz méteres mélységbe alázúduló hangjára utalnak. Az óriási robajt háromszáz méteres párafüggöny látványa teszi teljessé. A vízesés két ország, Zambia és Zimbabwe határán található. Mindkét oldalon közvetlen környékét nemzeti parkká nyilvánították.  

Földünkön rengeteg vízesés található, melyek gyönyörű látványt nyújtanak az odalátogató számára. Kialakulásuk legtöbbször abból következik, hogy a völgyet egy kemény kőzetből álló réteg keresztezi, a folyó a gát fölött és alatt lévő puhább kőzeteket fogja gyorsabban lekoptatni. A folyómeder egyenetlenné válik, zúgók jönnek létre.

Ha az alul lévő, gyorsabban pusztuló kőzet nagyon hamar erodálódik, vízesés alakul ki. Vannak esetek amikor ez nem így van, megeshet, hogy az alap kőzet a folyót keresztezve megreped vagy lesüllyed, de az is megtörténhet, hogy a folyó egy szikla fal tetejéből ered és vízesésként kezdi vándorlását a tengerekig.

A vízesés Zambia, Zimbabwe és Botswana felől közelíthető meg, de gyakorlatilag az első két ország osztozik rajta, amiket a zuhatag közvetlen közelében, a Zambézi felett átívelő vasúti híd köt össze. A Viktória-vízesés a Zambézi folyónak köszönhető, ugyanis Afrika negyedik leghosszabb folyója a Batoka-fennsíkról zuhan alá a száz méteres mélységbe.Az itt élő bennszülött népek már régóta ismerik a zuhatagot, a "mennydörgő gőzölgés" elnevezés a makololóktól származik.


Ha északról közelítünk a Viktória-vízeséshez, gomolygó, fehéres párafelhő tűnik a szemünk elé, amely –mintha saját hatalmasságán morgolódna- dübörögve emelkedik a végtelen afrikai ég felé. Egy itt lakó törzs Mo-si-oa Tunyának – vagyis „Mennydörgő füst”-nek nevezte el.

A széles Zambézi derűs nyugalommal közelít a szakadék felé, lusta hömpölygését csupán néhány elszórt sziget akasztja meg, és itt, középső szakaszán 1,6 km széles folyó, egyszer csak átbukik a sziklaperemen, és teljesen megváltozik. Az egyik parttól a másikig csapódva, a víztömeg hosszan és hihetetlenül vad robajjal zuhan le egy keskeny, meredek sziklahasadékba, amely mindössze 60 m-nyire szorítja össze a folyót.

Bár a víz mennyisége évszakonként változik, a folyóduzzasztó esőzések idején percenkén akár 540 ezer t (550 millió l) víz is átbukhat az 1,5 km széles kőperemen. Ez a világ legszélesebb vízesése.

A levegőben szétszóródott vízcseppeken megtörő napsugarak ragyogó szivárványíveket rajzolnak az égre. A felfelé meredő sziklák és a kiemelkedő szigetek három nagyobb szakaszra osztják az aláhulló széles vízfüggönyt. Egyiküket, az említett fényhatás miatt Szivárványvízesésnek, a másikat Fő zuhatagnak, míg a harmadikat Keleti vízesésnek nevezik. Tiszta, holdfényes éjszakákon a fátyolként lebegő párában különleges, éjszakai szivárvány dereng fel.

A látvány odalenn sem veszít fenségességéből, ahol a folyó teljes víztömege a szűk szurdokba kényszerül, s vad zúgással rohan a Boiling pot – „forrongó katlan”- nevű, örvénylő medence felé. Ebből kilépve, a víz kanyargó szurdokokban folytatja útját több mint 60 km-en át.
Alig van ehhez fogható, félelmetes táj a világon. A valaha a vízesés fölötti vidéken élő kokolo törzs tagjaitól származik a „menydörgő füst” elnevezés, akik annyira rettegtek a zuhatagtól, hogy óvakodtak akárcsak a közelébe is menni. A szomszédos tongák szentnek tartották a vízesést, és a szivárványt Isten jelenléteként értelmezték. A Keleti vízesésnél, fekete bikák feláldozásával, vallásos szertartásokat rendeztek.


David Livingstone skót misszionárius orvos, aki 1855-ben első európaiként járt itt, a vízesést Nagy-Britannia uralkodójáról, Viktória királynőről nevezte el. Szerinte ez a vízesés volt a legpompásabb látvány, amellyel Afrikában találkozott. Livingstone így írt a zuhatagról: „… mintha a föld nyelte volna el, s a szakadéknak, amelybe beleveszett, a másik széle, úgy tűnt, mintha mindössze 30 m-nyire lett volna.”

Aztán így folytatta: „… mindaddig nem értettem, miről van szó, amíg ámulattal eltelve nem kúsztam el egészen a perem széléig, ahonnan lepillantottam az óriási mélységbe, amely a folyó két partja között, teljes szélességben húzódott, s láttam, hogy a csaknem 1000 m széles folyam vagy harminc métert zuhan lefele, majd hirtelen belepréselődik egy 15-20 m-nyire elkeskenyedő szurdokba. Az egész vízesés attól van, hogy a két part között meghasadt a kemény bazalt, s ez a szurdok aztán a bal part felöl indulva még vagy 50-60 km-en át húzódik a hegyek között.”

 
 
Ma már tudjuk, hogy a Viktória-vízesés örökös visszavonulásban van. A mai zuhogó a nyolcadik, amely az utóbbi félmillió év alatt alakult ki. Mindegyik vízesés feltehetően úgy keletkezett, hogy a folyó lávamedrében, amelyet repedések hálóznak be, kialakult egy mélyedés, ahonnan a folyó kimosta a lágy töltőanyagot, s a maga vájta üregbe zúdult bele. Ebben azonnal erodálni kezdte valamelyik gyengébb repedést, amelyből fokozatosan szurdokot mélyített fölfelé, folyás iránnyal szemben, míg egy újabb, keresztben húzódó repedést el nem ért.

A jelenlegi vízesés leggyengébb pontja a nyugati Devil’s Cataract. Itt már mintegy 30 méterrel lejjebb van a szikla perem mint másutt, s a folyó addig mélyíti a sziklát, amíg a Zambézi teljes vízhozamával ebbe a hasadékba fog belezuhanni. A jövőben valószínűleg ez lesz a vízesés kilencedik zuhogója.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2338 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x