5 kora tavaszi virág, amit ne tépj le, inkább fényképezd!...
Címlap / Utazás / 5 kora tavaszi virág, amit ne tépj le, inkább fényképezd!

>

5 kora tavaszi virág, amit ne tépj le, inkább fényképezd!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

A tavasz egyet jelent a színpompás vadvirágok megjelenésével. Örömmel fedezzük fel az apró hóvirágot, ami ha júniusban nyílna, senki se figyelne fel rá. De nem csak apró és fehér virágok nyílnak már olykor a hótakaró alól is: ilyenkor találkozhatunk a néha már januárban nyíló szártalan kankalinnal, a pirosló hunyorral, vagy a budai hegyekben is előforduló leánykökörcsinnel és tavaszi hériccsel.  

Ezek a vadvirágok mind védettek, nem vadvirágcsokorba valók. Bimbós állapotukban nehéz őket észrevenni a réteken, ezért sokat letaposnak az utakról letérő kirándulók is. Pedig már csak szépségük miatt is megérdemlik, hogy vigyázzunk rájuk!Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)
A világban 21 hóvirág-faj létezik, ám Magyarországon csak egyetlen honos a természetben ezek közül. A többit dísznövényként, kertekben és botanikus kertekben ültetik. Az angol neve( snowdrop) hócseppecskét jelent, ami jól kifejezi a virág külsejét. A hóvirág az amarillisz rokona: hagymája van, ami áttelel. Egy hagyma két levelet és egy virágot hoz, de idővel egy hagymából egész telep jön létre, valósággal „csokornyi” virággal. A hóvirágot tartják a legkorábban nyíló vadvirágnak, pedig csak egy a legkorábbiak közül, de az biztos, hogy az egyik legkedveltebb. A néphitben a remény szimbólumának, tavaszhírnöknek tartják. Magját a hangyák hurcolják szerte, így segítve a hóvirág elterjedését.Szártalan kankalin (Primula vulgaris)
Magyarországon a dunántúli erdőkben lehet rábukkanni, még lombfakadás előtt. Tudományos nevében, a primulában a primus (első) szó rejtőzik, ami arra utal, hogy ez az aprócska évelő az egyik első nyíló vadvirág az évben. A szártalan kankalin virágai kis, halványsárga csoportokat képeznek. Vannak kerti, nemesített változatai is. A néphit úgy tartja, hogy kankalinok virága minden zárat felnyit – valóságos kulcsvirág.Pirosló hunyor (Helleborus purpurascens)
A pirosló hunyor az Északi-középhegység virága, de a Dunántúlon is találkozhatunk hunyorral: rokonával, a zöldes színű kisvirágú hunyorral, illetve a Mecsekben az illatos hunyorral. Mindhárom koratavasszal virágzik és védett. Évelők, gyöktörzsük áttelel. Erősen mérgezőek is. A hunyor „szirmai” valójában módosult csészelevelek, a valódi szirmok aprócska mézfejtővé alakulva a virág belsejében láthatóak.Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
A leánykökörcsin a boglárkafélék közé tartozik, erdőszéli réteken, napsütötte pusztafüves hegyoldalakon bukkanhatunk rá élénksárga porzós, finom lila virágaira. Ez a virág valósággal „bundát”, sőt szőrmegallért is visel, így védekezik az éjszakai hideg ellen. Egy tő akár tucatnyi virágot is hozhat. Sokféle népi neve van: az alamuszvirág és a tikdöglesztő név arra utal, hogy amilyen szép, annyira mérgező. Mivel száraz helyeken él, mély karógyökeret ereszt a víz után: már csak ezért is szinte lehetetlen kiásni, pedig természetkárosítók sokszor megpróbálják, ezért ez a gyönyörű kora tavaszi virág sajnos eléggé megritkult.Tavaszi hérics (Adonis vernalis)
Irtásréteken, legelőkön, rövid füvű domboldalakon találkozhatunk a kora tavasz egyik legfeltűnőbb vadvirágával. A hérics élénk sárga, tenyérnyi virágai mintha földre hullott napocskák lennének, éppen ez a mutatós külső okozta, hogy mára veszélybe került. Levelei csipkeszerűek, gyöktörzse telel át. Ez a gyönyörű növény, aminek rendszertani nevében Adonis, a férfiszépség istenének nevét találjuk, valóságos méregbánya. A legelésző állatok kikerülik, még véletlenül se fogyasztják el. A méreg a szívre hat: ilyenek ezek az isteni férfiszépségek!

 

  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4879 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x