Szomszédolás: Bortavasz Dél-Burgenlandban, a határ mentén...
Címlap / Utazás / Szomszédolás: Bortavasz Dél-Burgenlandban, a határ mentén

>

Szomszédolás: Bortavasz Dél-Burgenlandban, a határ mentén

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Immár nyolcadik alkalommal tárják ki pincéik kapuit a bor szerelmesei előtt a dél-burgenlandi borászok.  

A Vas megyéhez legközelebb fekvő osztrák borvidéken nyolcadszor rendezik meg a Bortavaszt. A Rohonctól (Rechnitz) Csejkén (Eisenberg), Németlövőn (Deutsch Schützen), Csatér-hegyen (Csaterberg), a winteni hegyen (Pinkatótfalu), Pinkakertesen (Gaas), Nagysároslakon (Moschendorf) át 60 kilométer hosszan húzódó terület legjobb borászatai május első hétvégéjén kitárják pincéik kapuit az érdeklődők előtt, hogy bemutathassák a hordókban és a palackokban rejtőző kincseket.


A közel 70 borász összesen több mint 350 féle borral várja a jófajta nedűk kedvelőit - pincészetenként ötfélét kóstolhatunk. A bor mellett mindenhol gondoskodnak némi tipikus helyi harapnivalóról is. A sós stangli, tökmagos hagyományos különlegességek mellett lesz néhány igazi "kulináris gasztro-állomás" is, ahol helyi termékekből született konyhaművészeti remekeket kóstolhatunk.

Az olaszrizling, a kékfrankos és az uhudler

A határmenti Weinidylle borvidék borászai összesen 500 hektár betelepített területen művelik szőlőskertjeiket és készítik változatos boraikat. A tájegység mikroklímája és ásványos talaja karakteres, csak erre a vidékre jellemző borokat eredményeznek. Egy kis kalauz a Bortavasz fontosabb helyszíneihez:

Rohonc (Rechnitz): a tipikus olaszrizling otthona

Németlövő - Csejke (Deutsch Schützen - Eisenberg): magas mineralitás, fűszeres jelleg - ilyen egy igazi kékfrankos, amivel az itt található számtalan pince szinte mindegyikében találkozhatunk

Csatár-hegy (Csaterberg): ahol a bor és a kő egymásra talál - ezekben a borokban is az ásványosság dominál

Beled (Bildein): bor határok nélkül - az osztrák-magyar határrégió legjobb borai a Borarchívumban (Weinarchiv)

Eberau (Monyorókerék): Bor és kulinárium - a Pinka-medence sokszínűsége köszön majd vissza a település közepén, ahogy a helyiek hívják "falupusztán" felépített borfaluban. Az olaszrizlingtől a kékfrankoson keresztül egészen az uhudlerig kóstolhatunk, miközben a helyi ínyencségeket is megismerhetjük a standoknál.

Nagysároslak (Moschendorf):
Az uhudlert a Vas megyei közönségnek nem kell bemutatni. Direkttermő szőlőfajta számtalan van a világon, de itt Dél-Burgenlandban sikerült az ezen fajtákból készült borokat igazi kultitallá tenni. Számos egyedi termék (uhudler, frizzante, lekvár, csokoládé, stb.) csak ittkészül. Az Uhudler Egyesület védjegyét csak szigorú minőségi feltételek teljesítése esetén használhatják a borászok.


Közvetlen buszjáratok


Hogy igazán, és a jogosítvány elvesztésének veszélye nélkül lehessen élvezni a Weinidylle borvidék borait, szombaton és vasárnap különjáratok indulnak Szombathelyről, Kőszegről és Körmendről.

Szombathelyről, az Ady térről Eberauba szombaton & vasárnap 9:15-kor és 11:15-kor indulnak a járatok. Kőszegről Rohoncra szombaton & vasárnap 9:15-kor és 11:15-kor indulnak buszok az autóbusz-állomásról. A körmendi járatok indulási időpontjai Moschendorfba szombaton & vasárnap 9:00 és 11:00.

A borvidéken belül is közlekednek buszok, szőlőhegytől szőlőhegyig, illetve egy-egy kisrégión belül borásztól borászig. A buszhálózat 1 fővonalból és számos kiegészítő járatból áll. Újdonság ebben az évben, hogy a fővonalon a legforgalmasabb időszakban félóránként járnak a buszok.

A magyarországi vendégeket a buszok mindkét este vissza is hozzák Szombathelyre, Kőszegre, illetve Körmendre: Eberauból Szombathelyre szombaton & vasárnap 19:00-kor és 19:45-kor indulnak a járatok. Rohoncról Kőszegre szombaton & vasárnap 18:20-kor és 19:50-kor indulnak buszok. Moschendorfból Körmendre szombaton & vasárnap 19:15 és 19:50.

Jegyinformációk 


A Bortavaszra szóló kétnapos jegy, amely magába foglalja a teljes buszhálózat ingyenes használatát, 39 euróba kerül. Azonban április 18-ig kedvezményesen, 35 € ellenében váltható, illetve rendelhető jegy. Az elektronikus levélben küldött utalványt a helyszínen lehet majd jegyre váltani - bármely résztvevő borásznál, a vinotékákban vagy az információs pontokon. Náluk természetesen a rendezvény alatt a helyszínen is lesz lehetőség jegyet venni.

A buszokra történő felszálláskor nem kell és nem is lehet jegyet váltani. A pincék mindkét nap 10-től 19 óráig lesznek nyitva. A jegy birtokában pincészetenként öt különféle bort kóstolhatunk meg, kapunk egy egyedi borospoharat s hozzá egy praktikus pohártartót, egy borkalauzt, részletes térképeket, a buszhálózat menetrendjét és két darab 5 euró értékű bónt, amelyeket külön-külön 6 palack bor vásárlása esetén válthatunk be.

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1693 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x