Thaiföld, a mosoly országa: kolostorok
Címlap / Utazás / Thaiföld, a mosoly országa: kolostorok

>

Thaiföld, a mosoly országa: kolostorok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

Cikksorozatunk lényege, hogy különböző testi és lelki aspektusait mutassuk meg egy lenyűgöző országnak, Thaiföldnek, egy olyan utazó szemszögéből, aki immáron húsz éve mélyen a lelkében tartja ezt a kincset. Szó lesz spiritualitásról, kapcsolatokról, étkezésről, harmóniáról, kolostorokról és a mindennapokról.  

Kolostorok Thaiföldön

Ez lesz az egyik legélvezetesebb része a cikksorozatnak számomra, mivel a thai kolostorokban nyílt meg kicsit a tudatom, ezért mély tisztelettel fogok most írni erről a témáról.

A kolostorokban béke van és nyugalom. Összehasonlíthatatlanul nincs köze az általunk ismert itteni világhoz. Ott nevelkedtem, és oda megyek vissza szerzetesként, ezért pontosan tudom, miről beszélek!

A kolostorokról mindenkinek az jut eszébe, hogy a szerzetesek feladnak bizonyos testi szükségleteket, de ez csak részben igaz. Mindent feladnak, ami felesleges frusztrációt okoz. Nem foglalkoznak nőkkel vagy férfiakkal egy idő után, mert ezen már túl vannak. Nem foglalkoznak értelmetlen dolgokon, mert erre már nincs szükségük. Nem megvonják maguktól ezeket, hanem egyszerűen lemondanak ezekről.


Azonban nem minden szerzetes marad bent a kolostorban. Gyermekek és felnőttek átmenetileg is behúzódnak elmeditálni az élet dolgain, és felcsípnek olyan gyakorlati tanításokat a bent töltött idő alatt, amiket beillesztenek későbbi életükbe. Én a technikákat - amiket tanítok is világszerte -, beépítettem az életembe, és ennek segítségével már nyugodtan tudom nevelni immáron harmadik gyermekemet, családostúl.

Gyakran azzal "vádolják" a szerzeteseket, hogy bezzeg kolostorban könnyű meditálni, hermetikusan elzárva az élet napi gondjaitól. Ez természetesen igaz, de azok az emberek, akik megtanulnak a kolostorban nyugodtan, hideg fejjel szembenézni a napi dolgokkal, azoknak Buddha tanításai egy nagy áldás. Egyszerűen jobban kezeljük a problémákat, ha van egy "nyugtatónk".

Élet a kolostorban

Alapvetően a nyugalom és az elmélkedés a fókusz tárgya. Technikailag hajnali ébredés után némi meditáció, majd egy közös, csoportos figyelem a mester reggeli beszédére, gondolataira. Mindezek után mezítláb mennek ki a szerzetesek egy edénnyel, hogy adományokat gyűjtsenek, főleg aznapi élelmiszerüket. Enni csak délig lehet. Nagyon sokat tanulnak nap közben a kolostor könyvtárában, vagy tanultabb szerzetesekkel diskurálnak. Délután ismét némi meditáció következik, és tanulás. Esti meditációval zárják a napot, mert ahogy a thai mondás tartja: úgy kelsz, ahogy fekszel! Ennek a nagyon hasznos bölcsesség megemésztésére érdemes időt szánni!

Természetesen a szerzetesek is emberek, így a kolostorban is történnek "félrecsúszások", és bármilyen meglepő: ilyenkor a mester nem a szigorát fejezi ki, hanem az együttérzését. Nagyon érdekes látni, hogy mennyire elnézőek egymás gyengeségeivel! Ha stikában dohányzáson kapnak valakit a falakon belül, egyszerűen csak elmagyarázzák, hogy ez nem jó...vagy nem is foglalkoznak vele, mert feleslegesen nem vitatkoznak általában soha.


A kolostorok hatása a társadalomra

Gyakorlatilag minden thai ember körülbelül 6 éves kor körül kolostorba megy. Ott alap tanításokat kapnak, és rávilágítanak azokra a dolgokra, hogy mi fontos, és mi nem. Igazából mi is tudjuk, hogy a veszekedés nem fontos, és az együttműködés fontos. Igazából mi is tudjuk, hogy múlandó dolgok elmúlnak, és a lelkével látja az igazán fontos dolgokat az ember. Ám ezeket a tanításokat igyekezni beépíteni az életünkbe már nem annyira egyszerű, de annál inkább hasznos.

Majd újra a kolostorba mennek, amikor eljutnak abba az életkorba, hogy az iskola, és a nagybetűs élet között érdemes elgondolkozni, hogy hogyan tovább a munka, a család és úgy általában az élet minden területén. Ilyenkor elvonulásuk alatt találkozhatnak mesterükkel személyes konzultációra, majd az elhangzott gondolatokon elmeditálhatnak. Ennek hatása lesz az életükre, a családjukéra, a társadalomra... generációkat átívelve.

 
 
Hogy egy példát mondjak: egy alkalommal körülbelül 50 rendőr érkezett 3 hetes elvonulásra Suan Mokkhba Bangkokból, hogy kisimítsák lelküket és elméjüket. Mesteremnek igen sok dolga volt napi szinten személyesen tanácsot adni, vagy válaszolni mindenkinek, négyszemközt. Ennek igen nagy hatása van a társadalomra. Izgalmas elképzelni azt az elképzelhetetlen képet, ahogy a Wall Street tözsdései, vagy a Parlament politikusai összetett kézzel hallgatják azokat a bölcsességeket, amiket aztán beillesztenek családi életükbe, vagy hivatásukba.

Ezért hívják Thaiföldet a mosoly országának, és ezért megyek vissza spirituális csoportokkal évről-évre, ahogy teszem ezt most is a Harmonet huszadik évfordulója alkalmából 2020 márciusában.

Spirituális thaiföldi utakkal kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet keresni:
Bognár Tas 06 30 850 1124
tasbognar@gmail.com
A Harmonet csapatával tervezett út rövid leírása ide kattintva érhető el!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3777 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x