Nem tortúra a bortúra
Címlap / Utazás / Nem tortúra a bortúra

>

Nem tortúra a bortúra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-15

Tervezgetni most is ér! Ezen a lankás tájon, az osztrák-magyar határvidéken igazán élményteli napokat tölthetünk el, akár a kirándulásra, akár a borkóstolásra helyezzük a hangsúlyt. Bakancslistára vele!  

Az osztrák-magyar határon járunk. „Sógorék” oldalán a Weinidylle borrégió, a miénken a Vasi Hegyhát – Rábamente térség, az „ezer apró csoda földje” terül el. Az itt fellelhető pincék, présházak, Kellerstöckl-ök közül számos építészetileg is kiemelkedő értékkel bír.

A nyugat-magyarszági és a burgenlandi határrégió dombvidékein egyaránt megtaláljuk az idilli szőlőhegyeket az otthonos présházakkal, amelyek évszázadok óta a közösségi élet fontos helyszínei. A mai kor utazói keresik az egyedi, élményalapú szolgáltatásokat, autentikus szálláshelyeket, ahol átélhetik a helyiek mindennapjait, megismerhetik hagyományaikat.Minderre jó helyszín a Weinidylle és a Vasi Hegyhát – Rábamente is, ez utóbbi térségben most 20 település közösen dolgozik egy natúrpark létesítésén, ahol szintén a szőlőhegyek világa kapja majd a fő hangsúlyt.

Itt található a Jeli Arborétum is, amelyet Kám községtől a 8-as számú főútról 3,7 km megtételével érhetünk el. Az arborétum főleg rododendronjairól (havas szépe) ismert, de figyelmet érdemelnek örökzöldjei és a foltokban megőrzött eredeti növénytakarója is. A Kaponyás-patak völgyében az erdészek által kialakított tájövezetek részen a látogatók a világ 10 különböző erdőrészletét ismerhetik meg, melyben számos mamutfenyő található, és érdekes a japán erdőfolt is a bambuszokkal.

Oszkó környékén több száz éves tradíciója van a szőlőművelésnek. Az 1700-as évektől vannak jelen a szőlőhegyen a hagyományos építésű borona-, fonott- és vert falú, zsúpfedeles présházak. A Hegypásztor Pincék között járva megtudhatjuk mi is az a paticsfal, a bálványos faprés, a „kölkes” fazár, a tóka és hogyan készül a zsúptető.

Az osztrák oldalon, a határmenti Weinidylle borvidék borászai összesen 500 hektár betelepített területen művelik szőlőskertjeiket és készítik változatos boraikat. A tájegység mikroklímája és ásványos talaja karakteres, csak erre a vidékre jellemző borokat eredményeznek, az olaszrizlingtől a kékfrankoson át a sehol máshol nem készített, és direkktermő volta miatt az unióban kizárólag itt árusítható Uhudlerig.

 

A Weinidylle és a Vasi Hegyhát – Rábamente idegenforgalmi szakemberei összefogtak, így az egyedi ajánlatokat ma már csomagban, országhatártól függetlenül ajánlják. A tervek szerint (amelyet a koronavírus még jócskán felülírhat) idén több határon átnyúló esemény is megvalósul:
2020. május 2-3. Dél-burgenlandi Bortavasz
2020. május 31. Orbán-napi Hegyi Vigadalom és Nemzetközi Borverseny
2020. szeptember 26-27. Hegyháti Tájoló
2020. november 7-8. Újborszentelés és libalakoma

Az élményrégióban való eligazodást a határ két oldalán létrehozott információs pontok (Oszkó, Moschendorf), kétnyelvű kiadványok, közös honlap és WebApp segítik. Az infópontok nem csak a tájékoztatást tudják ellátni, de működhetnek pl. kulcsátvételi helyként is.


 
Fotó: Rózsa Melinda / Rose
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2624 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x