Miért van szükség a tavaszi nagytakarításra?
Címlap / A nyúlon túl / Miért van szükség a tavaszi nagytakarításra?

Miért van szükség a tavaszi nagytakarításra?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Húsvét közeledtével elkerülhetetlen az évente ismétlődő rituálé, a tavaszi nagytakarítás. A nagytakarítás a megújulás szimbóluma is, amikor a téli hónapok után felkészítjük a lakást a melegebb, világosabb napokra.  

Ugyanakkor egészségügyi szempontból is fontos ez, mert ilyenkor a könyvek leporolásával, a szekrények mögötti területek portalanításával olyan munkákat is elvégezzük, amiket a heti takarításnál nem. A portalanítással pedig csökkentjük az asztma és allergia kialakulásának lehetőségét is.

A XXI. században a tavaszi nagytakarítás jelentősen megváltozott az elmúlt évekhez képest a modern készülékek segítségével, melyek igazodtak elfoglalt életmódunkhoz. Mivel az utóbbi tíz évben megduplázódott az asztmások száma Európában, és mivel az átlagember idejének 90 százalékát zárt térben tölti, létfontosságú a tisztán tartása és az allergiát kiváltó anyagok minimális szintre szorítása. A levegőben található részecskék 99,9 százaléka (pollen, dohányfüst, állati hámfoszlányok, penész spórák) szabad szemmel nem látható. Egy alapos takarítás jelentősen csökkenti ezeknek az anyagoknak a mennyiségét.

Hogyan bánjunk el a porral?
- Alaposan porszívózzuk le a tárgyakat és függönyöket is (ha van rá módunk, cseréljük le a téli, sötét függönyöket, ágytakarókat világos, nyárias színekre).

- Alaposan takarítsuk ki a sarkokat és a réseket, mivel ezekre a területekre szorul be a legtöbb por. Használjuk porszívónk kiegészítőit, hogy hatékonyabban tisztíthassuk a nehezen elérhető helyeket, a lámpaburákat, képkereteket stb.

- Porszívónk kefe kiegészítőjével óvatosan poroljuk le a hűtőszekrény hátsó részén lévő port.

- Mielőtt hosszas sikálásba kezdenénk, hogy a szőnyegekben lévő foltokat eltávolítsuk, lazítsuk fel és törjük le a kemény részeket, majd egy nedves fehér ronggyal törölgessük le a maradékot.

- Szakítsunk időt az ágymatrac összes oldalának kiporszívózására. Így kevesebb poratkával kell majd együtt aludnunk.

- Figyeljünk arra, hogy porszívónk kitűnő állapotban legyen; felületének rendszeres tisztítása mellett ekkora takarítás előtt cseréljük ki a porzsákot a készülék teljesítményének növelése érdekében.

- Amikor elővesszük a nyári ruhákat, a mosógépben öblítsük át azokat, hogy megszabaduljunk a tárolás alatt felgyülemlett portól.

Kép: piqs.de Stefano Mortellaro: clean
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5279 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x