Király karmazsinban, kaotikus udvarral
Címlap / Boldog szülinapot / Király karmazsinban, kaotikus udvarral

Király karmazsinban, kaotikus udvarral

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-18

Ha valakinek a zenekarát Karmazsin Királynak hívják, legalábbis egy bölcs, nagyszakállú, jóságos uralkodót képzel maga elé. És a legkevésbé sem egy olyan piros, dühödt, ördögmaszk-szerű arcot, amilyennel 40 évvel ezelőtt meglepte a világot.

 

Máskor csillagok jelentek meg a banda borítóin és közben szigetekre kalauzoltak a mediterrániumi Formenterától (a Baleári-szigetek egyike) dél-tengeri paradicsomokig. Amikor viszont aszpikban pácolt salátanyelvet kínáltak, akkor a címlapon egy vigyorgó napkorong éktelenkedett. Aki ilyeneket művel, egyéb gazságokra is képes, mondhatnánk. Tény, hogy Robert Frippet az ellenségei sem vádolhatják azzal, hogy mindig a kitaposott ösvényeken halad.

Nem ő az egyetlen, akit egy személyben azonosítanak zenekarával. Ahogyan Ian Anderson nélkül nincsen Jethro Tull, Mark Knopfler nélkül nincsen Dire Straits, King Crimson sincsen Robert Fripp nélkül. A gitáros-zeneszerző, a rock egyik legnagyobb kísérletezője most tölti be 63. életévét.

Persze "Karmazsin Király" földi helytartója nem a talmi csillogás híve. A szemüveges, szerény külsejű muzsikus, aki 1946. május 16-án jött a világra az angliai Dorset grófságban, nem az a fajta, aki széttekeri magát egy-egy koncerten - pedig technikáját sokan megirigyelhetnék -  még a fényt sem igen szereti, hogyha ráirányul. Interjúkat elvétve ad, azokban sincsen sok köszönet. Csendesen meghúzódik a háttérben, de persze ő az agy, a karmester, a szellemi irányító mindenkori bandájában.

Jellemző Fripp pályafutásának indulása: 1967-ben jelentkezett egy hirdetésre, amelyben énekes-orgonistát kerestek, holott sem orgonálni, sem énekelni nem tudott. De ez a csapat lett az első King Crimson alapja. Tulajdonképpen nehéz lenne megmondani, hogy hány Crimson volt az elmúlt közel 40 évben, hiszen alig akadt két-három olyan lemez, amikor ugyanabban a felállásban játszottak volna. Megfordult itt többek között Greg Lake (később ELP), Boz Burrell (Bad Company), John Wetton (Uriah Heep, U.K.), Keith Tippett kürtös, Ian McDonald fuvolás, Jamie Muir ütős, David Cross hegedűs és Anglia legsokoldalúbb dobosa, Bill Bruford is. Említsük meg az első idők szövegíróját is, Pete Sinfieldet, aki később maga is készített költői szépségű albumot, Stillusion címmel. Az ő tisztét később Robert Palmer-James vette át.

A zene is folyamatosan változott: az első, az 1969-es In The Court of The Crimson Kingen, és annak ikerlemezén, az In The Wake of Poseidonon a szimfonikus hatások vegyültek free-jazzes és dodekafon elemekkel, az 1970-es Lizard már beengedett hard-rock és folk-motívumokat is, hogy ezek barokkos közegbe kerüljenek egy évvel később az Islandben. Az 1973-74-es korszak viszont egyértelműen a kortárs avantgárd felé hajlott, a szeriális és a repetitav zene elemeit fedezhettük fel a Lark's Tongues in Aspicson (a címadó darab második része lett - a szerzőiség "elfelejtésével" - az Emmanuelle erőszak-zenéje) és a Reden, míg ez utóbbin a Starless című, 13 perces, monumentális darab összegezte és tömörítette mindazt, amiért a Crimsont szerették.

Frippnek még ez a zeneburjánzás is kevés volt, mert már ezekben az években is számos kísérleti lemezen vett részt, dolgozott a Van Der Graaf Generatorral, Brian Enóval, később Brianon keresztül David Bowie-t és Peter Gabrielt is be tudta hálózni: fontos közreműködője lett Bowie Heroesának, és Gabriel második szólólemezének. Közben nemcsak szintetizátor és mellotron-tudását tökéletesítette, hanem az elektronika rejtelmeibe is beleásta magát. A késleltetett gitárhangzásokból alakította ki a "frippertronikát", amely egyik védjegye lett. 1981-ben készült több olyan albuma, amely gyakorlatilag csak ilyen gitárhangokból áll - egyesek szerint hallgathatatlan. Kétségtelen, hogy a Let The Power Fall-hoz idegek és kellő zenei nyitottság szükségeltetnek...

Ugyanebben az évben született újra a King Crimson, amely Bruford, Adrian Belew gitáros és a többek között Gabriel bandájából ismert Tony Levin bevonásával az amerikai New Wave-et is felvette a zenekar forrásai közé és ez a formáció 1984-ig három lemezt adott ki. (Discipline, Beat, Three of A Perfect Pair). Ekkor Fripp tanításra adta a fejét, és tanítványaival megalakította a The League of Crafty Guitarists együttest. A következő évtized sem múlt el azonban King Crimson nélkül: Fripp legújabb ötlete az volt, hogy egy "dupla triót" alakított és ezzel járta a világot - 1996-ban a Petőfi Csarnok szabadterén is felléptek. 1997 és 1999 között pedig egyenesen négy különböző Crimson-formációt talált ki, és ezekből született a The Projects című 4 CD-s doboz.

A karmazsin királyság, úgy látszik, élete végéig elkíséri Robert Frippet, aki a zenén kívül gyakorlatilag nem létezik a világ számára: a banda, amely 1969-ben a 21. Century Schizoid Mannel robbant be, és azt énekelték, hogy "zűrzavar legyen a sírversem", az új évszázadban is folytatja, legfeljebb a felállását nem lehet követni. De az uralkodó közben szorgalmasan maszekol is: szerepelt John Paul Jones Thunderthief című albumán, sőt, még együtt is turnéztak a Led Zeppelin egykori basszusgitáros-billentyűsével, legújabban pedig egy szinte lehetetlennek hitt együttműködésből született egy alkalmi bandája: Peter Buck-kal, a szép, könnyen emészthető dallamokat játszó  R.E.M. gitárosával szűrte össze a levet a Slow Music nevű csapat érdekében.

2006 októberében már Adrian Below társaságában találjuk, ebből lett a ProjeKct Six, amely mindössze néhány koncertet adott a Porcupine Tree progresszív rockbanda előtt. Velük annyira összebarátkozott, hogy két dalt adott nekik a Fear of a Blank Planet albumukhoz. A kihívásokat mindig kedvelő Fripp a The Humans zenekarral is játszott egy koncerten az észtországi Tartuban, a felesége Toyah Willcox, Bill Rieflin és Chris Wong muzsikusokkal. A The Humans bemutatkozó albuma We are the Humans címmel, idén május elsején jelent meg. 

 

Göbölyös N. László

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 952 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x