HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-18
Címlap / Otthon / Etológia és teológia

Etológia és teológia

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-18

Az etológia az állatok viselkedését tanulmányozza, a teológia pedig az Istenről szóló tudomány. A természet IQ-ja című könyv alábbi részlete arra mutat rá, hogy az állatok ösztöneinek és viselkedésének figyelmes vizsgálata fontos következtetésekhez vezet, melyek már a teológia területére kalauzolnak el bennünket. 

 

Rendezvénynaptár
Az etológia az állatok viselkedését tanulmányozza, a teológia pedig az Istenről szóló tudomány. A természet IQ-ja című könyv alábbi részlete arra mutat rá, hogy az állatok ösztöneinek és viselkedésének figyelmes vizsgálata fontos következtetésekhez vezet, melyek már a teológia területére kalauzolnak el bennünket.

Érdemes felidéznünk, hogy a darwini fejlődéselméletre alapozva mit is tanítanak ma általában a különböző fajok tulajdonságainak és viselkedésének kialakulásával kapcsolatban.

A növények és az állatok élettere és táplálékforrásai korlátozottak, ezért versengés áll fenn közöttük. A fajokon belül mindig létrejönnek olyan egyedek, amelyek valamilyen tulajdonság tekintetében kismértékben eltérnek a faj többi tagjától. Ezen eltérések okai az egyedek tulajdonságait meghatározó öröklési anyagban (a DNS-ben) történő véletlenszerű változások (mutációk). Ha az így létrejött új tulajdonság az adott környezetben előnyös, akkor az adott egyed és annak utódai előnybe kerülnek fajtársaikkal szemben a létért való küzdelemben, míg a kevésbé előnyös tulajdonságok birtokosai háttérbe szorulnak, és fokozatosan kipusztulnak. Erre használta Darwin a „természetes kiválasztódás” kifejezést. A környezet esetleges változásai újabb kiválogatódási folyamatot indítanak el, és megint az életre alkalmasabb egyedek maradnak fenn és örökítik tovább tulajdonságaikat.

E feltételezés szerint egy faj formája, mérete, viselkedése az idők során teljesen átalakulhat. (Meg kell azonban jegyeznünk, hogy míg az élőlények korlátozott alkalmazkodási képessége egy ténylegesen megfigyelt jelenség, a korlátlan átalakulásra való képesség egy nagyon merész, és teljességgel bizonyítatlan feltételezés.)

A mai hipotézisek szerint az állatok viselkedése is ilyen véletlenszerű változások sorozataként alakult ki. Az alábbiakban viszont annak leszünk tanúi, hogy a természetben fellelhető különös jelenségeket – például az ösztönök titkát – nem lehet ily módon megfejteni.


Élet-társak

Az eltérő fajú élőlények olyan kapcsolatait, amelyek mindkét fél számára előnyösek, szimbiózisnak nevezik. A következőkben nagyítólencse alá veszünk egy ilyen esetet, és megpróbáljuk kideríteni, vajon honnan származik e megdöbbentő példa. Létrehozhatták-e vajon a természet vak folyamatai (véletlenül bekövetkezett mutációk, illetve a természetes kiválasztódás), vagy e különös kapcsolat szereplői esetleg eleve egymásnak lettek rendelve?
Az állatoknak gyakran meggyűlik a bajuk az élősködőkkel. A hívatlan, általában apró paraziták befurakodnak a gazdaállat kültakarójába, szájába, bélrendszerébe, de még a légzőrendszerébe is, nem kis kellemetlenséget okozva ezzel „kenyéradójuknak”. Jól esik hát a szenvedő félnek, ha néha jön valaki, és megszabadítja a nemkívánatos vendégektől. Ha azonban az élősködők által meggyötört állat egy hírhedt ragadozó, akkor ez a feladat korántsem olyan egyszerű.

Tegyünk egy kirándulást a mesés korallszirtek elbűvölő világába. A mélyben él a hatalmas termetű szirti fűrészessügér (Epinephelus itajara), amelynek hossza elérheti a 2,4 métert, súlya pedig több mint 300 kg is lehet. Amikor előúszik, riadalmat és rettegést kelt a korallzátony állatai között. De láss csodát, egy karcsú kis hal mégis bátran táncikál elő rejtekéből, fittyet hányva a közeledő halálra. Sőt mi több, lágy táncmozdulatokat lejtve még a sügér felé is úszik. Az éles fogakkal teli, hatalmas száj kitárul, és úgy tűnik, hogy már-már végleg elnyeli a vakmerő, ámde ostoba halacskát.

Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[4303]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x