Tánc, jóga, meditáció - éld meg, hogy egy vagy az Univerzummal!...
Címlap / Ezotéria / Tánc, jóga, meditáció - éld meg, hogy egy vagy az Univerzummal!

Tánc, jóga, meditáció - éld meg, hogy egy vagy az Univerzummal!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-22

A spirituális élmény közvetlen tapasztalása ma már minden második embernek valódi tapasztalat, beszélni róla mégis kevesebbet merünk. Sokan kínos, ciki dolognak tartják, és nem vállalják fel ezt a bölcsességet, csak csöndben szenvednek.  

Tánc, sport, jóga, légzőgyakorlatok, meditáció - Mindezek ősidők óta kapcsolatot teremtenek az Univerzummal. Egyre többen gyakorolnak és beszélnek spirituális élményeikről, s ez nagyon fontos azért, hogy eloszlassuk materialista, szkeptikus világszemléletünket.

Minden érdeklődő megtalálhatja a számára megfelelő közösséget, ahol fenntartás nélkül gyakorolhat és a többiek tapasztalatát is felhasználhatja spirituális nézőpontjának megtalálásához. Elsőként azt kell elfogadni, hogy ilyen érzékelés létezik. Iskolai tanulmányaink elsősorban arra készítenek fel, hogy kételkedjünk mindenben, ami nem kézzelfogható, materiális. Ámde véletlen találkozások, események felnyithatják szemünket eddig ismeretlen belső világra. Ez intuíciónk, álmaink világa, melyet megfigyelve észrevehetjük a szoros kapcsolatot mindennapjainkkal.

Hazai helyzet
Magyarországon is mély gyökerei vannak a spirituális kutatásnak, de csak kevés kiválasztott jutott hozzá, hogy egymást erősítő közösségben éljék meg a tudatosodás magasabb fokait. Negyvenöt előtt már működtek szellemtudományi körök, teozófiai társaságok, keleti filozófiát oktató, fordító intézmények. De még a falvakban is éltek olyan tudós asszonyok, gyógyító emberek, bábák, akik intuitív módszerekkel tartottak kapcsolatot a Mindenséggel. Negyven év a szocialista országokban igyekezett mindent lerombolni, megtiltani, ellenőrzés alá vetni. Így szüleink csak akkor találhattak spirituális érdeklődésüknek megfelelő kapcsolatokat, ha vállalták akár a letartóztatás, a börtön következményeit is.

 

Csak a nyolcvanas években kezdett félig legális mindenkor politikailag ellenőrzött módokon működni a nyugati és keleti világgal a kapcsolatrendszer. 1985-ben már kis csoportok vagy egyének elmehettek a svájci Rikon faluba, ahol a XIV. Dalai Láma Kálacskra beavatást tartott, majd Alexander Berzin, a láma titkára eljött hozzánk előadásokat tartani a buddhizmusról és a keleti filozófiai rendszerek helyzetéről a huszonegyedik század küszöbén – vagyis nem valami többezer év előtti misztikáról, hanem éppen napjainkról.

Megnyílt a kapu
És ezen a kapun át beömlött a szellemvilág – jó és rossz következményeivel együtt. Ahány magyar ember, annyi csoport jött volna létre, hiszen mindenki a maga belátása szerint osztaná a bölcsességet. De hát ez természetes, Zoroaszternek ugyanúgy helyet kell adni, mint Krisnának vagy Steinernek, és követőiktől is elvárható, hogy védjék tanítóik igazságát. Nekünk tehát az a feladatunk, hogy saját belső természetünknek megfelelően keressük az IGAZSÁGOT, és megtaláljuk a megfelelő közösséget.
Száz évvel ezelőtt az első Baghavad Gítá fordítók is meglepődve fedezték fel a nyugati és a keleti filozófia közös alapját. Annie Besant (1847-1933) a kereszténységet szerette volna kibékíteni a hinduizmussal, a jógával, ma pedig a buddhizmuson belül is legalább tíz különböző társaság működik, a keresztény vallások pedig napról napra újabb ágazatokat hoznak létre.
 

Bármilyen magasra jutottunk a jóga gyakorlásában avagy a balett művészetében, a rózsakeresztes tanításokat mindenkinek előröl kell kezdenie. Nem biztos, hogy aki jól salszázik, az a teozófiában is jártas, de pszichológiai tanulmányai előnyt jelenthetnek, ha gyermekkorát, szüleit, vagy akár a társadalmat meg akarja érteni s ezekkel  saját egyéniségét megtanulja kezelni. (Persze ezek is visszaüthetnek, ha valaki magát túlképzettnek tartja, és mások véleményét megvetve hatalmi harcba kezd.)

Emberi játszmák
Bere használta ezt a kifejezést először, mely azóta köznyelvivé változott. Kikerülhetetlen, hogy az élet bármelyik területén ne találkozzunk hatalmaskodókkal. Családok, egyházak, politikai pártok, országok mind onnan szerzik vélt energiájukat, hogy mástól igyekeznek megszerezni. Figyeljük meg a kicsi gyereket, milyen játszmába kezd testvéreivel szemben szülei szeretetéért. És ez így megy egészen a Föld kizsákmányolásáig, hacsak nem tudatosodik az emberiség, és egyrészt nem hagyja magát manipulálni, másrészt rájön, hogy nincs értelme senkit manipulálni. Szabadon élhetnénk egymás mellett, s mindenki ehetne annyi cseresznyét, almát, amennyit akar, a fák bőven teremnek, ha nem vágjuk ki őket.

Az emberi psziché, akarat hatásai a Földön
Bizonyára mindenki hallott már róla, hogy jógával uralkodhatunk saját testünk funkcióin. No, persze, részben. Mert amit javítunk az egyik gyakorlattal, azt esetleg megrontjuk felelőtlen életmódunkkal. De hatást mindenképpen tapasztalhatunk. Az agykontroll igazi mesterei tudják, hogy a növények fejlődését nagyban elősegíthetjük meditatív úton. Vannak tanárok, akik intők helyett a gyermek magatartását, felfogóképességét is javítani tudják meditációval. Persze a szülők minden korban imádkoztak gyermekeikért, s látszólag a gyermek mégis teljesen saját útját járta: ez így jó.

Az ember indivíduum, lehet szokásokat kiépíteni gyermekkorban, de kamaszkor után olyan sok hatás éri a személyiséget, hogy csak önmaga dönthet saját útjának felépítésében. Az ember örök lehetőség, mindig változhat, egész életén át tanulhat.

A való világ energia
Ezt mindenkinek lehetősége van felfogni, tudomásul venni, hiszen alapfokon tanítják. Gondolataink befolyásolják még kísérleteinket is, nem mindegy, ki végzi a kísérletet. Maga a világ hordozza az intelligenciát, mindenki annyit meríthet belőle, amennyire igénye van. Ámde saját gondolataink is részt vesznek az örökös teremtésben, így ronthatnak, javíthatnak rajta, legfőképpen saját környezetünkön, hiszen szerencsére mindnyájan a társak vagyunk a teremtés folyamatában.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4919 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x