HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-18
Címlap / Ezotéria / Camino a gyakorlatban

Camino a gyakorlatban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-18

A "Camino de Santiago" néven emlegetett, több száz kilométeres spanyolországi spirituális útvonal egyre népszerűbb, legalábbis számos film, cikk, blogbejegyzés, élménybeszámoló és könyv jelenik meg róla mostanában. Ezek azonban többnyire nem az útról, hanem az író szubjektív élményeiről szólnak. Néhány gyakorlati tanács azoknak, akik fontolgatják az elindulást. 

 

„A leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik”. Ez igaz, csak hajlamosak vagyunk elfeledkezni az első lépés után következő több, mint egymillió-egyszázezer lépésről (oszd csak el a 800 kilométert átlagos lépéshosszaddal).

A „Camino de Santiago” legalább ezer éve „üzemel”, mint zarándokút, ez Európa egyik legrégibb folyamatosan fennálló hagyománya. Némelyek számára az életüket megváltoztató-megváltó vallási-spirituális élmény, mások számára ezoterikus-önismereti kihívás vagy egyszerűen egy hosszú kirándulás – bármelyik is, az biztos, hogy emlékezetes élmény marad.

Valójában nem egy Camino létezik Santiago de Compostela felé (camino spanyolul utat jelent), hanem papírforma szerint legalább négy, igaz ezek közül 99 %-ban az Észak-Spanyolországon nyugati irányban áthaladó, körülbelül nyolcszáz kilométer hosszú, jól kiépített, népszerű „francia” útvonalat értik alatta. Ezt évente sok ezren járják végig, elsősorban Európa katolikus országaiból érkezettek, köztük magyarok is. A többi, szintén jelzett útvonal nagyobb fizikai és lelki kihívást jelent a ritkásabb szálláslehetőségek, a nehezebb terep és a kiszámíthatatlanabb időjárás miatt.

A Camino-könyvekkel Dunát lehetne rekeszteni, ezek azonban többnyire nem az útról, hanem az író szubjektív élményeiről szólnak. Ezért következzék néhány gyakorlati tanács azoknak, akik fontolgatják az elindulást.

A Camino nem Neked való, ha:
  • Testi kondíciód az átlag alatti. Bár a hetvenes éveikben járó vándorokkal is találkozni, ezek amolyan sportos öreg halak, elnyűhetetlen brit, holland és francia nyugdíjasok, mennek, mint a golyó. Csípőprotézissel, túlsúllyal, ízületi bántalmakkal, műtött térddel rettentő keserves lesz. Mindazonáltal a fizikai teljesítőképesség útközben látványos mértékben megnő, minden bizonnyal a spirituális „hátszél” következtében, ez máris egy mindennapi csoda!
  • Ha fóbiás vagy az alábbiakban „fauna” címszó alatt felsorolt fajokra, egyedekre. Ne reméld, hogy elkerülöd őket. Ezzel előbb célszerű kezdeni valamit terápiásan. Kineziológia, Bach-csepp, miegyéb.
  • Ha utoljára 1973-ban kirándultál az úttörőcsapattal Csillebércre és már attól is minden bajod volt.
  • Ha sikítófrászt kapsz a pókoktól, kiakadsz a horkoló, büdös, szőrös szobatársaktól (ezekből akár kétszáz is lehet egyszerre), vagy az átlagnál jobban utálod a franciákat.
  • Ha csak azért indulnál el, mert szeretnél előzőélet- vagy Atlantisz-látomásokat, mint Shirley McLane, vagy találkoznál Szent Jakab szellemével, mint Tolvaly Ferenc, netán nem létező kardokat hajszolnál, mint Coelho. Víziókat nagyon könnyen generál a monoton terep (főleg a Mezetán), a fizikai kimerültség, a napszúrás, a vitaminhiány, a testi fájdalom, a kiszáradás: vagyis nem ezektől leszel nagyon ezoterikus, vallásos vagy megvilágosodott.
  • Ha nem bírod a testi fájdalmat. Nincs az a high-tech túrafelszerelés vagy edzettség, amivel meg lehetne úszni a vízhólyagokat, izomlázat, ízületi nyavalyákat, gémberedést stb. Ez a dolog vezeklés része. Értékes tapasztalatokat ad a testi határokról, ráadásul nagyon jól meg lehet figyelni az összefüggést a lelki történésekkel. Sok minden fejben és szívben dől el, ez itt különösen igaz.
  • Ha csak azért indulnál el, mert divat, mert menekülnél otthonról, vagy mert bizonyítani akarsz vele valamit (akár önmagad előtt). A motivációkat nem árt tisztázni.



Ha úgy döntöttél, hogy nekivágsz, segítség lehet az alábbi néhány tipp:

Ami nem szükséges:
Térkép. Tele van az út széle infótáblás térképekkel, hála az uniós támogatásnak.
GPS. A jelzések a közhiedelemmel ellentétben nagyon jók. (Soha nem a jelzések hiánya miatt tévedtem el!)
Spanyol nyelvtudás. Ha van, az remek, de eléggé nemzetközi a mezőny, hogy afféle pilgrim-english-sel is szót érthess mindenkivel. A szükséges spanyol szavakat meg secperc meg lehet tanulni.
Szótár. Már az első szálláson ott szokták hagyni.
Konzervnyitó. A Camino Európában van. A konzervek tépőzárasak.
Útlevél. Uniós tagállam vagyunk, elég a kis személyi igazolvány kártya.
Túrabot. Van, aki fontosnak tartja, nekem nem kellett.
Ékszer, bigyó, kabala. Ízlés dolga.
Bármi, ami öt-hat kilónál nehezebbé teszi a cuccodat (a súlyba számítsd bele a vizet is). Tényleg minimális holmira van szükség útközben. Hihetetlen dolgokat láttam mások holmija közt a hajszárítótól a macis alvópárnáig. Sokan aztán a fele cuccukat hazaküldik postán, a mazochisták meg végig cipelik.

Ami nekem bevált:
Ruházat: jóféle bakancs vagy túraszandál (bár láttam olyat, aki vietnami papucsban nyomult), jófajta zoknik, alsónemű, váltópapucs (zuhanyozáshoz meg esti tébláboláshoz), három biopamut póló, hosszúnadrág nagy zsebekkel, rövidnadrág, fürdőruha (igen, néhol lehet csobbanni), kalap (napszúrás!). Valamint: nagy pashmina kendő (hűvös reggelekre, templomba, meg lehet rajta piknikezni is), egy fehér egyiptomi kendő (napszúrás ellen, meg borogatásnak). Esőkabát, lehetőleg olyan, ami alá befér a hátizsák is. Kisebb polárpulcsi, augusztusban is simán lehet öt fok hajnalban.

Pipere: minimálisan. Némi folyékony szappan (mosni is lehet vele), zsepi, fogkefe, kis fogkrém, kisolló, reszelő (lábkörömre odafigyelni!), fésű, hajgumi. Pólóval törülköztem, hogy ezt se kelljen külön vinni. Ami kifogy, lehet útközben venni.

Apróságok: bicska, kanál, villa, fémpohár, merülőforraló, elektromos elosztó (ha van száz ember és csak egy konnektor, és mindenki tölteni akar valamit, könnyen konfliktushoz vezethet, hogy te is. Ezért vittem elosztót és jól is jött.) Földugó (vittem, de sose kellett, mert egyrészt voltam én kollégista, másrészt mindig az élmezőnyben aludtam el.) Tea (esti lazuláshoz, valamint ginzeng, haláltusa esetére. Jól jött.) Mobiltelefon töltővel (helyzetjelentés a hazaiaknak, napi 1 SMS, másra nem használtam). Fényképezőgép (nem muszáj, de én mániákus fotós vagyok). Kis elemlámpa tartalék elemmel. Ziherejsztű, ruhaszárításhoz. Tű és cérna (elbánni a vízhólyagokkal).

Gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító (nem szedtem be, de jó volt a tudat, hogy van), aktív szén gyomorrontásra (nem kellett, de lásd mint fent), homeopátiás szerek: arnica és rhus toxicodendron, valamint vitaminkomplex. Hasznos lett volna, másoktól kaptam és bevált, legközelebb viszek: nyomelempótló szer, Bach-terápiás Rescue Remedy krém. Kell még: fertőtlenítő ecsetelő, 10x10-es steril gézlap, jóféle ragtapasz, egy tekercs leukoplaszt (remekül lehet vele elszakadt szandált is javítani). Izomlazító és visszerek elleni krém, gyulladáscsökkentésre, csípésekre Sunbreeze balzsam. Esetleg hintőpor, fásli. Egyébként rengeteg patika van útközben, és fel vannak készülve a vándorokra.



Egyéb: hálózsák.
Ez fontos, mert a szállásokon nem adnak ágyneműt. Érdemes venni egy ultrakönnyű, modern példányt, az enyém fél kiló se volt. Hátizsák. Ebből milliófélét kapni, érdemes végigpróbálni őket, hogy ne kétszáz kilométer után derüljön ki, hogy töri a hátat, vagy nem fekszik fel rendesen. Teljesen felesleges túl nagyot, vagy csővázasat venni. Etaptáblázat illetve guide. Én az angol Saint James Confranternity zarándokbarát kiadványát vittem (netről beszerezhető), messze a legpraktikusabb volt, benne a távolságok, szintkülönbség, szállások, neve és címe, árak, kocsma, bolt megjelölése - más felesleges tupírozás semmi. Vízhatlan tok a zarándokútlevélhez (credencial), ha valaki a francia részen váltotta ki, ott adtak hozzá, máshol nem, pedig jó lett volna.

Pénz, pénz, pénz. A Camino szálláshelyeit az Unió, az egyház illetve az adott tartományi önkormányzat támogatja, ezért relatíve nem drágák, sőt sok adomány-jelleggel működik (donativo). Igaz a szolgáltatás is minimalista. A sok nap miatt a kis költség is összeadódik, no meg enni is kell. A tömegközlekedés színvonalas, de az ára horror. Napi 20 euró alatt az élet nagyon fapados (én napi 15 euróból éltem, de ezt ne csináljátok utánam, kivéve, ha sokat akartok fogyni). Szóval jó, ha van nálad készpénz, maximum hazahozod.





Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[12794]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 




 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x