Cigány átok - az évezredes, rettegett titok!
Címlap / Ezotéria / Cigány átok - az évezredes, rettegett titok!

Cigány átok - az évezredes, rettegett titok!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

Készültem erre a cikkre, de bizony komoly akadályokba ütköztem. Még roma származású néprajzosok sem akartak nekem beszélni arról, hogy mitől olyan misztikusak a roma átkok. Mindenféle - mások által megírt - könyvekre hivatkoztak, de választ szinte senki nem adott. Hisz ez egy olyan dolog, amiről épp a romák beszélnek nagyon nehezen. Napjainkban is olyan mítosz övezi, hogy félnek még csak a témát is a szájukra venni.  

Készültem erre a cikkre, de bizony komoly akadályokba ütköztem. Még roma származású néprajzosok sem akartak nekem beszélni arról, hogy mitől olyan misztikusak a roma átkok. Mindenféle  - mások által megírt - könyvekre hivatkoztak, de választ szinte senki nem adott. Hisz ez egy olyan dolog, amiről épp a romák beszélnek nagyon nehezen. Napjainkban is olyan mítosz övezi, hogy félnek még csak a témát is a szájukra venni.


A legerősebb átok? Igen vagy nem?

Pedig azt azért tudhatjuk, hogy  –  mint a nem roma kultúrákban is – egyre nagyobb az érdeklődés a misztériumok, így az átkok iránt is. Hisz túl sok mindent kell felfognunk, túl sok érthetetlen eseményt kell feldolgoznunk minden nap. Így ezeknek egy részét – főleg a negatív hatásokat – előszeretettel magyarázzuk ma is átkokkal. Így volt ez a még vándorló, a civilizációból kizárt roma közösségekben is. A nagyon erősen vallásos közösségekben Isten segítségét kérték a természeti népek, ha helyzetükben javulást akartak. S ez abban az esetben is így volt, ha ehhez – mármint az egyéni érdekek érvényesüléséhez –  egy másik embert  kellett rosszabb helyzetbe hozni, ha érdekellentétek voltak. Ilyenkor egyformán kérték az áldást és az átkokat is.
Az „igazi cigány jósnő” mítosza – valódi átok kérhető?

Ma pedig már egész vállalkozások épülnek az átokra. Hisz – ahogy a hit esetében is – nincs kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy ezek a misztikusnak nevezhető dolgok nem befolyásolják az életünket. Még tudományosnak tűnő magyarázatokban is látjuk helyenként, hogy az átkok gyakorlatilag a negatív energiák irányítása, és azok esetében, akik fogékonyabbak a rossz energiák behívására (pesszimistább alkatú emberek), azok gyakrabban hisznek az átkokban is. Ugyanakkor vizsgálatok kimutatták, hogy – mint minden szuggesztió esetében – valóban lehet hatásos, és önbeteljesítő, csakúgy, mint például a jóslások esetében.


Haljon meg a lovam, ha értem, avagy az önátkozás

A roma átkok egyik sajátossága az önátkozás. Amikor azt hallhatjuk például: „Haljak meg, ha nem igaz, Legyen rákom, ha nem lesz így… Haljon meg a gyerekem (vagy bármely szerettem), ha nem mondok igazat...

Ezeknek az önátkozásnak viszont pusztán önigazolási tartalma van, hisz ha a saját életemet, illetve a szeretteimét átkozom, akkor elhiszik nekem, amit állítani akarok az átok után. Bármily abszurdnak tűnhet is, van a roma átkoknak egy játékosabb – ugyan akkor nehezebben érthető – változata is. Amikor szeretetből, viccesen átkozódnak a szeretteikkel: „Dagadj meg!” Anya a gyerekének: „Bolonduljon meg apád, (ha nem) úgy szeretlek”. Ez is – mint az önigazoló, vagy a rosszindulatú átok esetében – az érzelmek nagyságrendjét hivatottak mutatni.

Rontás, szerelmi kötés: a cigány átok, ami fog!

Többnyire azonban – mint minden más kultúrában is – a pénzzel, halállal, élettel és a szerelemmel kapcsolatosak az átkok, amelyek egyik továbbfejlesztett változata a rontás, illetve a szerelmi kötés.

Azt tartották a roma átkokról, hogy azok nagyon erősek, mert nem csak Istennel vannak közvetlenebb nexusban, hanem magával az ördöggel is. Így ezeket az átkokat, rontásokat, kötéseket is csak a cigányok tudják feloldani. Ebből következően – néha egyetlen megélhetési lehetőségként – a romák, főleg az asszonyok, kihasználva ezt a nekik tulajdonított erőt, egyre súlyosabbnak mondható átkokat tettek pénzért (vagy csak maguktól, hogy aztán majd jól megfizessék a rontások, átkok feloldását)  a közösségen kívüli emberekre.

De miután az esetek nagy részében elég sok mindent megtudtak a jóslásaik közben (amiben szintén a romákat tartották a leghatékonyabbnak), például azt is tudhatták, hogy ki, milyen fizikai, vagy anyagi helyzetben van. Így egy halálos átkot mérni – amúgy mások előtt eltitkoltan – beteg emberre, azt eredményezte, hogy látszólag az átok hatott.

A világjárt ember egész biztosan jobb emberismerő, mint az, aki egész életét a faluja, néhány szomszéd falu és a legközelebbi város vására közt töltötte, és sokkal jobban ismeri a sorsokat. Ezt a tudást tudták kihasználni a vándorló romák a jóslásban, a mágiákban. 

A roma átkok is csak annyira erősek, és annyira misztikusak, amennyire hinni akarunk benne. Illetve, hogy mennyire akarjuk életünk eseményeit misztikus eseményekkel magyarázni. Ha megkeresnénk a kézzelfogható megoldásokat, magyarázatokat, akkor lehetséges, hogy mi magunk oldhatnánk fel a saját átkainkat. Amelyekkel –  a hiedelem szerint –  amúgy is illik csínján bánni, mert visszaszállhatnak a küldőre.

A cikk szerzője, a Harmonet külső munkatársa bölcsész-tanár volt, a roma számrazású Horváth Margit, Margó. Becenevén, ahogy mindenki hívta, Madárka, akit 2016 januárjában vitt el tőlünk a rák. A felújított cikkel rá emlékezünk. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 108654 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x