Az aggódás átalakítása
Címlap / Ezotéria / Az aggódás átalakítása

Szabad Mihály

Az aggódás átalakítása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-31

A negatív érzelmi szokások azért végtelenül hátrányosak, mert egyfajta szűrőt jelentenek a valóság érzékelésében, és meghatározzák a cselekvési és viselkedési mintákat. Az aggódás egy tipikus példa erre a jelenségre. Mi lehet az alapja? Mi a működési mechanizmusa? Miképp lehet a hasznunkra fordítani, ha bennünk is ott rejtőzik az erre való hajlam?  

A gyermekkorban a kisgyermek tudata és elméje úgy szívja magába a környezet energiáit, mint a szivacs a vizet. Az idegrendszerbe bevésődő érzelmek mintázatai adott esetben évtizedekre, akár egész életre meghatározza az egyén életminőségét. 

Minden jelenségnek a megnyilvánult világban megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. Nincs ez másképp a negatív érzelmekkel sem, melynek egy tipikus példája az aggódás. Ez az öntudatlan szokás nagyon sok embernek mérgezi az életét nap, mint nap, ez tény. Azonban azok az emberek, akik emiatt nagyon erős negatív érzelmi hatások alatt állnak, gyakran hamarabb ébrednek az önismeret, a személyiségfejlődés, vagy a tudatváltás fontosságára, hiszen elegük lesz az önmaguk teremtette szenvedésből. Egy bizonyos ponton túl rájönnek, hogy amíg a negatív érzelmeik jelen vannak, s azonosulnak velük, addig bármit tesznek, a helyzetük nem lesz jobb, problémáik nincsenek megoldva.

Az aggódás olyan jelenség, melyen keresztül szemléletesen be lehet mutatni, hogyan használhatunk fel egy látszólag kellemetlen vagy nehéz tényezőt az életünkben és a szellemi fejlődésünkben. Az aggódás egyik legnagyobb csapdája, hogy akinek az elméje rászokott, az szükségesnek és jogosnak érzi azt, s teljesen természetes állapot számára. Ezt támasztja alá minden értelmezése az aktuális helyzetnek. Egy fontos lépés a negatív érzelmektől való szabadság felé, amikor felismerjük a mögöttük húzódó gondolati mintákat, és realizáljuk, hogy azok semmilyen hasznos funkciót nem töltenek be. Mindössze ismétlőtő információminták - múltunk visszhangjai - melyek valóságosnak és jogosnak tűnnek bizonyos nézőpontból. Vegyük észre: sokkal könnyebb a nézőpontunkon változtatni, mint az aggódástól átitatott cselekvés mentén megkísérelni átrendezni a környezetünket, vagy az egész világot.


Az aggódás az egyik legtipikusabb belső energiaminta, melynek a megfigyelését nem lehet kihagyni a tudatosság fejlődésének folyamatában. Észre kell venni, hogy soha nem hoz igazi változást, semmilyen szituációban. Hiszen csak az önműködő képzelet vetít ki egy képet – ami általában a rosszabbik forgatókönyvet tartalmazza – a jövőbe. Bizonyos értelemben energiapazarlás, de akinek a személyiségében erős bevésődéssel rendelkezik, annak a saját szempontjából megvan a haszna, mivel így erősíti az énkép létjogosultságát. Az aggódás valójában egy öntudatlan érzelmi szokás, melynek az alapja, hogy kivetíted az énképedet a jövőbe, és ott elképzelsz valamilyen nehézséget. Némely esetben az aggódás szükségesnek és természetesnek látszik, azonban már egy kis éberséggel beláthatod, hogy nincs hasznos funkciója. Ha ezt felismered, már könnyebben képes leszel kilépni belőle.

Ha a szellemi fejlődés szempontjából nézzük az aggódást, akár egy szerszám is lehet a szellemi ébredés elősegítésére. Igazán mélyen önmagunkba kell nézni ahhoz, hogy felismerjük a működési mechanizmusát, s azt, hogy az csupán egy ismétlődő érzelemminta, ami haszontalan, sőt, legtöbbször káros. Ha valakinél már kialakult, akkor időről időre visszatér attól függetlenül, hogy van-e valódi oka, vagy nincs. Ha meg akarsz szabadulni ettől a szokástól, akkor az a leghasznosabb, ha megvizsgálod, hogy jogos-e az aggodalmaidat beindító gondolati tartalom. Ha ezt megteszed, azt fogod tapasztalni, hogy mikor aggódsz, azt érzed, teljesen jogosan teszed, pedig csak a lehetőségek végtelen tengeréből azt az áramlatot választottad ki, ami ezt az érzelmet támogatja. Egy kis éberséggel egy számodra megfelelő jövőképet is elképzelhetsz, s ezzel a jelen pillanatban megváltoztatod az érzelmi frekvenciádat. Emlékezz a régi bölcsességre, hogy a jövőd pedig mindig a jelenedből születik. Ennek tudatában beláthatod, hogy ha már a megváltozott frekvenciával, aggódástól mentesen cselekszel, mennyire más életérzést, vitalitást és teremtő erőt fogsz tapasztalni.Az egyik legnagyobb csapda, amikor azon aggódik valaki, hogy hogyan találja meg a kiutat a problémájából. Ez azért csapda, mert az aggódással egy extra problémát hozott létre az eredeti mellett. Bármilyen kihívás adódjon is az életedben, a megoldást nem pusztán a gondolkodási folyamat által létrehozott válasz fogja adni. Az aggódást tekintve maga a gondolkodás hozta létre a problémát az értelmezéssel, s ítélkezéssel. Ugyanazon a szinten ezt hogyan lehetne megoldani? Ha viszont a mindennapjaidban elemzed, abból meg fog jelenni a megoldás az élethelyzetedre. Természetesen a cselekvés ekkor is elkerülhetetlen, de már egy teljesen más minőséggel fogod tenni, mintha az aggódásból indítanál.

 
 

Ne próbálj akarattal megszabadulni a negatív érzelmi programozottságodtól, az nem igazán vezet eredményre, sőt legtöbbször megerősíted a létét a figyelemenergiáddal. Hasznosabb módszer, ha csak észreveszed, mennyire illékonyak önmagukban, az azonosulás és a személyes történetbe foglalás nélkül. Úgy is tekinthetsz az aggódás jelenségekre, mint egyfajta gondolati és érzelmi örvényre, mely magába szippantja életenergiádat, és abból szerzi létjogosultságát. Ne adj neki többé figyelmet és eltűnik, miképpen a vízben lévő örvény is megszűnik létezni az áramlás megállásával.

Ha ily módon felhasználod az aggódást, akkor egyre kevesebb problémát fogsz öntudatlanul létrehozni az életedben, s óriási mértékben megváltozik az élethez való viszonyod. Ráadásul a szellemi ébredésed is előremozdítottad, hiszen eltakarítottad az útból az egyik legnagyobb akadályt. Így az aggódást akadályból ugródeszkává alakítottad.

Emlékezz a szufi bölcsességre: „A jövő szükségletei miatti aggódás a legfőbb akadálya a Szíved egészségét jelző Bizalom megszületésének.”


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 15642 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x