Kos vagy? Így őrizd meg az egészségedet!
Címlap / Ezotéria / Kos vagy? Így őrizd meg az egészségedet!

Kos vagy? Így őrizd meg az egészségedet!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-08

Minden csillagjegyre jellemzőek bizonyos hajlamok, tulajdonságok és ezzel együtt hajlamosabbak bizonyos típusú betegségekre. Ezeket azonban meg lehet előzni vagy karban lehet tartani, még mielőtt nagy baj lenne. Új sorozatunkban Balázs István természetgyógyász ad tanácsokat minden csillagjegynek az egészség megőrzéséért, a jó közérzetért. 

Kos (március 21. – április 19)

Uralkodó bolygó: Mars

Eleme: Tűz


Pozitív Kos jellemzők: úttörő alkat, öntudatos, lendületes, független, lelkes, vezetésre alkalmas, életerős, merész, újító szellemű, ösztönző, erős akaratú, vállalkozó szellemű, izgalmas jelenség, vágyakozó típus, bátor és szenvedélyes, segítőkész, jólelkű.

Negatív Kos jellemzők: önző, elhamarkodott, erőszakos, hirtelen haragú, tolakodóan rámenős, vakmerő, énközpontú, türelmetlen, hamar elunja magát, befejezetlenül hagyja a dolgokat, szeszélyes és gyerekes.

Az alábbi foglalkozások felfedik a Kos kezdeményezőkészségét, bátorságát, fizikai aktivitását, és izgalomra vágyását: sebész, orvos, színész, táncos, ács, atléta, katona, vadász, hegesztő, üzleti vállalkozó.Jellemzők

Az állatöv első szülötte a Kos. Türelmetlen, de hihetetlenül kreatív, óriási lelkesedéssel fordul minden újonnan felfedezett dolog felé. Ahogy azt jelképe, a szarvával öklelni készülő kos is mutatja, először cselekszik, aztán gondolkodik. Őszinte és szókimondó, de nyers és tolakodó, gyakran megbánja kitöréseit, már néhány perccel a meggondolatlan szavak után. Szereti kimondani az igazat, de nehezen talál egyensúlyt az őszinteség és a tapintat között. Ha észreveszi, hogy szavai fájdalmasan martak, vállalja a felelősséget, bocsánatot kér, és megesküszik, hogy tanul a hibájából. Sajnos erre általában képtelen. Szerencséje, hogy nagylelkű és vidám barát, hamar megbocsátanak neki. Nem sokat gondol a múltra, céltudatosan továbbhalad előre a jelenben. A lelkes, szenvedélyes, mozgékony Kos tüzes jegy, sosem elégedett, csak ha új kihívás van a láthatáron.  A játék izgalma vonzza, nem a győzelem, így gyakran elveszíti érdeklődését, mielőtt célba érne. Szerinte az élet egy sor kihívás, verseny, ez a versenysportok felé hajtja őt. Viharos és szenvedélyes természete hatalmas szexuális étvágyában is megmutatkozik.

Ugyanakkor újító szellemű, ragyogó elméjű, de elsiklik a részletek felett. Mindig időszűkében van, hatalmas nyomás nehezedik rá, fél lábbal már a következő tevékenységben van, mielőtt az előzőt befejezné. Fennáll a veszély, hogy erőtartalékai idővel kimerülnek, ezért szakítson időt a pihenésre is. Ha a Kos csalódik, ne csüggedjen el, tekintse az ügyet élettapasztalatnak.

Kezdje a napot kocogással, szobabiciklizéssel. A fizikai aktivitás elengedhetetlen ahhoz, hogy a Kosban levő agressziót magabiztossággá és kreativitássá szelídítsük.

Testfelépítés
A Kos általában nyúlánk, vonásai élesen kirajzolódnak, homloka hangsúlyozott, szája határozott vonalú. Ha kissé gyarapodik testsúlya, élénk anyagcseréje és mozgásszeretete segít megszabadulni a kilóktól. A 2-3 napos böjt is gyors eredményt hoz a türelmetlen Kosoknak. Negyven éves kor felett a kalóriacsökkentés mellett be kell iktatni a rendszeres heti testmozgást, különben a dudorodó pocak megmarad. 

Az uralkodó bolygó, a Mars hatása
A Mars a harcot, tetterőt, aktivitást képviseli, merészséget, becsvágyat, vállalkozó harci kedvet, fürgeséget, jó kézügyességet kölcsönöz, mivel az izomrendszert, a vért, és a keringési rendszert irányítja. A Marsnak köszönhető az az energia, mellyel a Kos képes érvényesülni a világban, mely segítségével szembeszáll a kihívásokkal, mely segíti őt a túlélésben. A Mars típusú ember saját mércével mér másokat, és arra törekszik, mindenkinél jobb és erősebb legyen. Egyes esetekben a Mars-típus fenyegetést jelenthet másoknak, mely erőszakban, a konkurencia megsemmisítésében is kifejeződhet. A Mars pozitív, férfias jang-energiát testesít meg az emberben. A marsi típus a megújuló tavaszi Nap energiáit hasznosítva minden évben újjászületik, új energiát nyer.  A Mars hatása a mellékvesére magyarázattal szolgál arra, miért nem képes a Kos uralkodni hevességén, amiért mindenbe fejjel előre belerohan. Hogy megelőzzük az egész életen át tartó baleseteket, horzsolásokat, lassítsunk le, próbáljon összpontosítani arra, amit éppen csinál. Azt próbálja meg befejezni, és örömét lelni benne.

A Kos által uralt testrészek
Szem, fej, orr, száj, fül, homlok, agy
Vér, izomrendszer, mellékvese (hormonháztartás)
Uralkodó bolygója, a Mars által uralt testrészek: izomrendszer, vér, erőnlét.

Betegségek
Láz, hidegrázás, fejfájás, migrén, fülfájás, gyenge látás, fogproblémák, orrvérzés, hiperaktivitás, izomgörcsök, arcüreggyulladás, allergiák, tüsszögés, orrdugulás, keringési problémák.

Fejfájás
Valószínű káliumhiány okozza. Együnk meg egy banánt, vagy egy pohár friss narancslevet, egy kálium pezsgőtablettát.

Egyéb kálium-tartalmú étkek: grapefruit, kukorica, ananász, őszibarack, sárgabarack, szilva, körte, zöldbab, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, saláta, zeller.

Kerülni kell a tartósított húskészítményeket (tartósító anyaguk fejfájást válthat ki).

Együnk komplex B-vitamin tartalmú készítményeket, ezek erősítik az idegrendszert, ellenállóbbá téve fejfájás ellen. Minden reggel együnk egy kanál friss élesztőt, tehetjük joghurtba mézzel és müzlivel, vagy sörélesztő tablettát (gyógynövény boltokban kapható). Javasolt a mindennapi rövid testgyakorlat is: váll és nyak ellazítása, gerincnyújtás, arcmimika-torna (grimaszolás), járjunk sokat friss levegőre, zöld fák közelében (a hűvös szél előnyös). A jógával irányított koncentráció megelőzheti a migrén kialakulását.

Arcüreggyulladás
Zuhanyozzunk gőzölgő, forró vízzel, inhaláljunk egy tál, forró, kamillás gőzben, dörzsöljünk E-vitaminos olajat orrunkba. Ügyeljünk rá, hogy a kezdeti szakaszban, bedugult orral ne inhaláljunk, ne melegítsük az arcüreget. Oldjunk fel két csésze meleg vízben egy teáskanál konyhasót, és egy csipetnyi szódabikarbónát. Ezt az oldatot mindkét orrlyukunkba szippantsuk fel, majd fújjuk ki.

Jógalégzés: üljünk a földre törökülésben, egyik orrlyukunkat fogjuk be, a másikon szívjuk be a levegőt és fújjuk ki. Felváltva végezzük 10-10-szer.

Csakragyógyítás
A fejtetőn helyezkedik el a koronacsakra, melyhez az ibolyaszín társul. Nemcsak fejünket gyógyíthatjuk, de egész testünk alapvibrációját egyensúlyba hozhatjuk az alábbi gyakorlattal: álljunk lazán terpeszben, fej fölé nyújtott karokkal, szívjunk be mély levegőt, közben képzeljük magunk elé az ibolyaszínt (ha nehéz a vizualizálás, tegyünk előzőleg ilyen színű tárgyat magunk elé). A levegőt úgy engedjük ki, hogy közben közepes erősséggel az U hangot ejtjük ki. Legalább 8-ig számoljunk magunkban, eddig kell rezegtetni az U-t, és közben gondoljuk azt, hogy minden negatív dolog, fájás, fáradtság eltávozik a levegővel, amit kiengedünk. Szintentartás végett naponta egyszer, háromszor egymás után ismételjük meg a gyakorlatot.

Betegség esetén napi két alkalommal végezzük, lehetőleg legalább 15 percig alkalmanként.Táplálkozás

A Kosnak ajánlatos hideg és keserű típusú ételeket fogyasztania, pl. friss zöldség, gyümölcssaláta, cikória, endívia, magas rosttartalmú ételek, barna kenyér, magvak, javasolt étkezés előtt meginni egy pohár tonikot. Ne fogyasszon savanyú és forró ételeket (pl. nem jó a savanyúság, ecet, tejföl, érett sajt, alkohol, túlságosan forró levesek, szaftos húsok). A napot kezdje gabonapehellyel, rozsos pirítóssal.

Javasolt fűszerek: korianderlevél, fahéj, koriandermag, kapor, ánizs, menta, sáfrány, gyömbér.

Ásványi sója a kálium-foszfát, az emberi szövetek sója, megelőzi az idegességet, álmatlanságot, bőrkiütést, csillapítja a fejfájást.

Ha fentieket követi, könnyebben fenntarthatja egyensúlyát és megőrizheti önuralmát, csökkentve teste „lobogását”, hevességét, és az ebből adódó lázzal járó megbetegedéseket.
Hölgyek figyelem: a heves természet utat enged a bőrkiütéseknek.

Gyógynövények
Bazsalikom, borágófű (káliumtartalmú, idegnyugtató, gyulladásra is), fekete nadálytő tea (megfázás, külsőleg csípésre, szemgyulladásra, árpára)

Cayenne bors (serkentő, tisztító, megelőzi a náthát), fokhagyma (keringésjavító, vírus- és baktériumölő), bergamott (szellemi relaxációt segíti, javasolt a füstölő is), fekete bodza (láz), kakukkfű (fejfájás), levendula (migrén), édesgyökér, macskagyökér, kamilla, pitypang, borsmenta, fodormenta.

Az édesgyökér-borsmenta-kamilla teakeverék kiválóan nyugtatja a Kost, segít az álmatlanságon.

Kimondottan altató teakeverék: macskagyökér, fekete bodza, pitypang (kálium-foszfátot tartalmaz), kamilla, komló.

Aromaterápia
Dörzsöljünk 12 csepp citrom-, kamilla-, boróka-, vagy majoránna olajat köldökcsakránkra, vagy tegyük a cseppeket fürdővizünkbe – idegnyugtató, fejfájásra is hatásos.

Relaxáláshoz tegyünk fürdővizünkbe jázmin, rózsa, vagy narancsvirágolajat.

Égessünk szantálfát- vagy rózsát, mentát, vagy jázmint a szobában, tisztítják a fejet és arcüreget.

Torokfájásra lélegezzünk eukaliptuszos gőzt, és dörzsöljünk belőle mellkasunkra is, orrunk alá is.  Megfázásnál tegyünk fürdővizünkbe is.

Általánosan javasolt, hogy tartsuk magunknál a személyre szóló Bach-virágterápiás oldatunkat, vagy Arnica nevű homeopátiás szert, mely a felszíni sérülések széles skálájakor alkalmazható.

Ásvány és szín
Március 21. és 31. között született Kos: kék akvamarin.
Április 1–19. között született Kos: gyémánt
Féme: arany (a köveket aranyba foglalva kell hordani) és vas.
Az uralkodó bolygóhoz, a Marshoz a vörös szín társul, ezért javallottak a vörös és fehér kövek, pl. korall, vörös kalcedon, okra, vörös jáspis, hegyikristály (energiát és bátorságot adnak), jó még az ónix, lávakő.       

Rózsakvarc, és lila ametiszt testre helyezve csökkenti a hisztamin termelődést, így ajánlott az allergiás megbetegedések esetére.
A kovasav gyorsítja a sebgyógyulást.
A szerpentin és nefrit magnézium tartalma miatt kitűnő stresszoldó és görcsoldó.
A fluorit fluortartalma ellenállóbbá teszi a fogakat, fiatalítja a bőrt.
A vörös korall csökkentheti a szervezet savszintjét.
Gyertyaszín: a piros szín

Színterápia
A dinamikus Kos a tűz színeit kedveli, pl. piros, narancs, sárga, fehér.
Ha hozni akarja a napi formáját, öltözködésében is ügyeljen a színeire.

Amennyiben túl van pörögve, túl stresszes, és úgy érzi, nem tud lazítani, segítsen magán színekkel is: hordjon egy darabig világos, pasztell, halványkék színű ruhákat, égessen fehér gyertyát esténként, aludjon fehér vagy halványkék falú szobában, fejjel észak felé.


Balázs István
www.eletpalca.hu

Képek:
Salvatore Vuono - FreeDigitalPhotos.net
stockimages - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4091 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x