Hová vezet az emberi fejlődés útja?
Címlap / Ezotéria / Hová vezet az emberi fejlődés útja?

Hová vezet az emberi fejlődés útja?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-19

Az életünk egy másik ember életével szervesen összefonódva indul. A fejlődésünk kezdeti szakasza arról az érési folyamatról szól, mely testi értelemben képessé tesz bennünket az önálló létezésre. A születést követő érési és tanulási folyamatok pedig később felkészítenek arra, hogy pszichés értelemben is önállóvá váljunk.  

Az út tehát az egységtől vezet az önállóság kivívásához, csakhogy a fejlődés itt nem áll meg. Az ugyanis, aki végighalad az úton, idővel visszatalál az egységhez, és megérti, miben áll az emberi létezés lényege.

A gyermek a születés pillanatában még nem érti, hogy ő az édesanyjától független, különálló egységet alkot. 9 hónapig az édesanyja testében fejlődött, együtt léteztek, így időre és megfelelő számú tapasztalatra van szüksége ahhoz, hogy megértse, a teste a sajátja, az azt ért hatások rá gyakorolnak közvetlen hatást, s ő az, aki befolyásolni, irányítani tudja a működését.


Az idegrendszer érése mellett fokozatosan válik képessé arra, hogy szabályozni tudja a mozdulatait. A tapasztalatai függvényében ismeri fel a fizika törvényszerűségeit, s építi be azokat a viselkedési repertoárjába.
Az édesanya és gyermeke közötti kezdeti szimbiotikus kapcsolat így lassan megszűnik, hogy helyt adjon az éntudat kialakulása mellett az önállóság megjelenésének.

A mozgásfejlődés lehetőséget teremt arra, hogy a gyermek egyre többet fedezzen fel a világból, megismerje a teste működését, megértse az őt körülvevő környezetet, valamint értelmezze annak rá vonatkozó visszajelzéseit.

Annak felismerése, hogy ő egy egyedi tulajdonságokkal, és saját akarattal rendelkező önálló lény, akinek másoktól eltérő személyisége van egy fontos mérföldköve a pszichés fejlődésnek.
Az éntudat kialakulását követően megjelenik az énhangsúlyozás az „én akarom”, „én csinálom”, „enyém” kifejezések gyakori használatával, melyet a gondozói környezet sokszor tévesen önzésnek, vagy irigységnek címkéz.
  
Ilyenkor a gyermek még nem képes figyelembe venni mások nézőpontját, szükségleteit. Épp csak most fedezte fel a saját akaratát, ezért gyakorolnia kell azt. Ez a dackorszak időszaka, mely bizonyos gyermekeknél alig észrevehető, míg másoknál nagyon viharos periódust jelent.
Ha a gyermek akaratát nem törik le, idővel képessé válik szabályozni azt.


Az önállóság után a másik nagy harcot a függetlenség kivívásáért tesszük. Ez már a kamaszkor időszaka, mikor olyan fontos kérdésekre kell megtalálni a választ, mint hogy kik és milyenek vagyunk, mi a célunk, a feladatunk az életben, mit akarunk elérni, kit akarunk szeretni, miben akarunk hinni. Ennek a fajta keresési időszaknak a megélését a biológiai változások, és a környezet megértésének és elfogadásának a hiánya tovább nehezíthetik.

 
 
A kamasznak meg kell ismernie önmagát, a képességeit, a félelmeit, a személyes boldogságának forrásait. Meg kell találnia az őt foglalkoztató kérdésekre a választ. Csak kellő önismeret és tapasztalás révén válik képessé a saját értékrendjének a kialakítására, a stabil identitásának a megélésére, hogy aztán érett személyiségként vághasson neki az önálló és független életvezetésnek.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4327 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x