A képzelet hangja
Címlap / Ezotéria / A képzelet hangja

Szabad Mihály

A képzelet hangja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-25

"Ne ess a dogma csapdájába, ami nem más, mint mások gondolatainak eredményei által vezérelve élni az életed. Ne hagyd, hogy az emberek véleményének a zaja elnyomja a belső hangodat. Ami a legfontosabb: Legyen bátorságod követni a szíved és az intuíciód. Azok már úgyis tudják, igazából mivé szeretnél válni." Az idézet a 20 század egyik legkreatívabb, és sokak szerint látnoki képességekkel rendelkező vállalkozójától származik, aki egész iparágakat hozott létre vagy alakított át. Vajon kiről lehet szó?  

Az Apple alapítója, Steve Jobs híres volt arról, hogy olyan dolgokra érzett rá, s ami még fontosabb, valósított meg a technológiában és az üzleti életben, amit mások lehetetlennek és őrültségnek tartottak. Pedig egyszerűen a fenti idézet szerint élte az életét, és intuitív módon ráérzett az üzlet és az innováció következő fejlesztési hullámaira. Szembe mert nézni az ismeretlennel. Sőt kereste azt, s hitt benne hogy mindennek helye és rendje van az Univerzumban.

Az idézetben kiemelt bátorság elengedhetetlen a kreativitás és intuíció megjelenéséhez, s furcsa módon egyszerre azok oka és következménye. Azért szükséges túllépni a félelmeiden, hogy szembe merj nézni mások rosszalló tekintetével, vagy kétkedő pillantásával. Vagy akár a saját elméd ellenkezésével. Amikor meg szeretnél tenni valamit, de egy hang ott szűköl benned: „Ilyet még nem tettél. Nem vagy képes rá. Mit fognak szólni a rokonok, barátok, ismerősök és ismeretlenek?” Esetleg, mint Steve Jobs életében oly gyakran, akinek folyamatosan azt mondták (apple, macintosh, ipod, iphone, ipad, stb esetében): „Ez lehetetlen. Ezt nem lehet megcsinálni. Ilyet még nem tett soha senki.”


Az intellektus, a logika az ismerttel és az ismeretlennel foglalkozik. Főleg az ismerttel. Az elme egyszerűen párosítja a pillanatnyilag beérkező ingereket, már ismert kognitív sémákhoz, vagyis tanult emlékekhez. Mi van azonban akkor, ha az ismert és ismeretlen összekapcsolása nehézségbe ütközik? Hiszen vannak olyan jelenségek, melyek érzékszervekkel nem érhetők el, mégis érezzük a hatását. S olyanok is melyeket az ész sem képes befogadni (például paradoxonok, logikai ellentmondások, optikai illúziók), mégis érzékeljük őket. S ott van a belső lelki világunk, amely gyakran irracionális a maga sajátos vágyival, félelmeivel, reményeivel, és aggodalmaival. Hiszen sokszor vannak olyan impulzusok és motivációk a lényünkben, amely túlmutatnak az értelmen. A kérdés csak az, hogy mit kezdünk ezekkel? Ez a fejlődésünk, megújulásunk és Önmegvalósításunk egyik fontos kérdése.

Nem arról van szó, amikor a természetes mérési „műszer”, az elme, nem elég érzékeny, vagy a logika nem elég éles, az ismeretek nem elég naprakészek, vagy a matematikai modell túlságosan primitív. Nem ezekre az esetekre kell gondolni. Sokkal inkább a Valóság rejtélyes és megismerhetetlen tartományára. Arra, aminek lényegi tulajdonsága, hogy a racionalitás számára mindig is ismeretlen fog maradni. Hiszen kívül esik annak megismerési tartományán.
Ez a tartomány csak az intuíció és az intuitív tudás segítségével fedezhető fel. Az intuíció képes az ilyen megismerhetetlen valóságtartományokat, s az ott létrejövő jelenségeket befogadni. Azt, amit nem lehet logikai racionális úton összehasonlítani, párosítani, s ily módon megismerni.

Az intuíció nem lépésről lépésre utazik. Amikor az út A – ból Z – be nem az összes betű érintésén keresztül vezet, hanem közvetlenül. Ezért nem lépésenkénti haladás ez, hanem szökkenés. Nevezheted a Tudat kvantumugrásának. Szökkenés egyik pontból egy másik pontba, amelyek között nincsen látható és értelmezhető kapcsolat.
Ez azt jelenti, hogy valami létezik A pontban, azután létezik B pontban, a kettő között pedig nem létezik. Ez a valódi ugrás. A kreativitás és az intuíció egy ugrás - nem olyasvalami, ami eljön hozzád követhető, értelmezhető lépésekkel.

Olyasvalami, ami megtörténik veled. Egyszer csak ott van… Valami történik veled, bármiféle okság, bármiféle logikai lépés nélkül. Ez a hirtelen történés az intuíció. Ha nem lenne váratlan és azonnali, ha nem nélkülözné teljesen a kapcsolatot a korábban történtekkel, akkor a józan ész is felfedezné az utat, és eljutna ugyanoda. Lehet, hogy nagyon hosszú időbe telne, de meg lehetne oldani. A racionális logika képes lenne megismerni, megérteni és irányítani.


Az intuíció ugrása azért lehetséges, mert vannak olyan valóságtartományok, ahol a nem folytonosság az alapvető törvény. Az intuíciót érezheti az intellektus – érzékeli, hogy valami történt -, de nem képes megmagyarázni, mert a magyarázathoz okságra van szükség. A magyarázat annyit jelent, mint megválaszolni a kérdést, hogy honnan jön, miért, s mi az oka. És mivel valahonnan máshonnan érkezik, nem magából az intellektusból – tehát nem lehet ugyanazon a szinten értelmezhető oka. Nincs hozzá indok, nincs kapcsolat, nincs folytonosság az intellektuson belül.

Ha az intuíció érzékelhető közegen keresztül érkezne, akkor készíthetnénk olyan eszközt, amellyel követni lehetne. De nincsen olyan eszköz, amely fogni tudja az intuíciót, mert az nem anyagi jelenség. Csupán egy kvantumugrás: az elme ismert tartományába betör valami a megismerhetetlenből, s elér legbensőbb lényünkhöz. Az intuíció mindössze ennyit jelent. Ezért tagadja a józan ész. Azért tagadja, mert fél tőle, mivel megfoghatatlan, kezelhetetlen, és irányíthatatlan. Képtelen egyenlő félként találkozni vele.

 
 

Az intuíció a történések egy más tartománya, ami egyáltalán nem áll kapcsolatban az intellektussal, bár fel tudja ismerni azt. Elengedhetetlen annak megértése, hogy egy finomabb valóság érzékelése képes felfogni egy durvább valóságot - de a durvább nem tudja felfogni a finomabbat. Tehát az intuíció felfoghatja az intellektust, mert felsőbbrendű, de az intellektus nem foghatja fel az intuíciót, mert alacsonyabb rendű.

A logika csak olyan jelenséggel tud találkozni, amely felosztható okra és okozatra. A világ misztikusai azonban azt mondják, hogy három tartomány van: az ismert, az ismeretlen és a megismerhetetlen. A megismerhetetlen alatt a misztika azt érti, hogy soha nem válhat ismertté. Itt lép képbe az Einstein-nek tulajdonított mondás, amit érdemes ismét ízlelgetni:

„A legcsodálatosabb dolog, amit az életben megtapasztalhatunk, a misztikus rejtély.
Ez a forrása minden valódi művészetnek és tudománynak.”


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9079 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x