Szent Iván éji Netkomédia
Címlap / Ezotéria / Szent Iván éji Netkomédia

Szent Iván éji Netkomédia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

Két évesek leszünk néhány nap választ csak el Szent Ivánig. A nyári napforduló (21-e) Szent Ivánhoz és a tűz ünnepéhez kötődik. Népszokások sorával, tűzön járással tűzugrással ünnepelnek ezen a napon. A HarmoNet csapat, barátokkal, ismerősökkel, törzshelyén, a Zöld-Kék Teaházban gyűlik össze. A tűzön járás az idén sajnos nem jött össze.  

Két évesek leszünk néhány nap választ csak el Szent Ivánig. A nyári napforduló (21-e) Szent Ivánhoz és a tűz ünnepéhez kötődik. Népszokások sorával, tűzön járással tűzugrással ünnepelnek ezen a napon. A HarmoNet csapat, barátokkal, ismerősökkel, törzshelyén, a Zöld-Kék Teaházban gyűlik össze. A tűzön járás az idén sajnos nem jött össze. Az év leghosszabb napja, a föld bosége, szépsége, ereje teljében. Csúcspont. Ettől kezdve rövidülnek a napok, míg Yule napján újra meg nem fordul a Nap járása. E nap alkonyán, akárcsak Samhainkor, megnyílnak a világok közti kapuk, és a tündérnép átjön a mi világunkba. Fogadjuk őket szeretettel, lássuk őket vendégül, meghálálják!

Napfordulás, tűzugrás, gabonaszakítás
A nyári napfordulóhoz fűződő Szent Iván, népiesen Virágos János napjával kezdődnek. Június 24- e az év leghosszabb napja, s ez a természeti esemény mély nyomokat hagyott a természeti népek életében. Az ünneppel kapcsolatos népszokások kivétel nélkül mind a tűzhöz kötődnek. Ezen az éjszakán ugorják át az Iván-napi tüzet, gyújtják meg a tűzkarikát. Olykor a falvak szélén raknak máglyát, amit aztán a falu apraja-nagyja körültáncol. Néprajzilag ez a nap a fiatalok összeboronálásának ideje. Erről számos régi népköltészeti emlék tanúskodik. Több parasztregula is fűződik Iván napjához. Ezen a napon szakad meg a gabona gyökere, attól kezdve már nem no, csak érik. Ha Szent János bogara nagyon fénylik, úgy jó idő várható.

Ünnepsoroló
A Szent Iván-i tűzgyújtásra vonatkozó első hiteles említések a XV-XVI. századból származnak. Telegdi Miklós prédikátor 1577-ben a Szent Iván-i tűzről mint az egyház által helyesnek tartott emlékszokásról szól. Az ilyenkor szokásos tűzgyújtáshoz meglehetősen sokféle hiedelem fűződött. Bod Péter feljegyzése szerint (1750-es évek) üszögöket vittek a gyerekek, és felszúrták a káposztáskertben, hogy a hernyó a káposztát ne egye meg. A tűzugrás alkalmából a tűzbe dobott gyümölcsnek gyógyító erőt tulajdonítottak. A gyermekeknek Szent Iván-i almát szórtak, hogy ne betegedjenek meg. Szokás volt ilyenkor mezei virágokból, füvekből koszorút kötni, s ezt a ház elejére akasztani, tűzvész ellen.

Legényfogás Szent Ivánkor
A hajnal a gyógyfüves asszonyoké, ilyenkor kell meztelenre vetkőzve megkerülni földünket harmatot szedni és aranyospatrác nevű gyógyfüvet, ami elárulja a többi növény titkát. A ma éjjel szedett gyógyfű nagyon hatásos. Több vidéken a szemétégetésre is ezt napot használták. Este aztán a faluvégen vagy keresztúton) rakott tüzet kellett átugrani, magában, vagy párban. Palócföldön a lányok a tűzgyújtás után kendert szakasztottak, eltették, kilenc nap múlva megnézték, és akié magos volt, az özvegyet, akié virágos volt, az legényembert kapott még azon a nyáron.

A kelta napünnep és a tölgy hónapja június 10 - július 17.
A bükkfélék családjába tartozó tölgy (Quercus) az európai erdők királya. A lombhullató tölgy május végétől, június elejétől virágzik. Az eseményt egykor Nagy-Brittaniában megünnepelték; ennek emléke a május 29-i Oak Apple Day ("tölgyalma-nap": a tölgy "almájának" az angolok a gubacsot nevezik). Erre vezethető vissza a magyar szokás, miszerint almát vetnek a tűzbe. A királyi tölgy királyi házaknak is a jelképe lett, ám eredetileg az égi király szent fája volt, az ég- és viharisteneké (sémi Él, görög Zeusz, latin Jupiter, germán Thor, kelta Taranis). Egyúttal a "közép" fája: az évet felező tölgyfa hónapé, amelybe az év közepe, a nyári napforduló (június 21.) esik, és a hét középső napjáé, csütörtöké. Középen trónol a legfőbb isten. A tölgyfa-hónapot átfedő Rák havában (júl. 22/23-júl.22/23.) nyeri el koronáját, "magasztosul" fel a csillaghit Jupitere is, szaknyelven szólva, ekkor van exaltatioban. Övé a csütörtök is a hét napjai közül (lat dies Iovis, ol. giovedi, ang. Thursday, ném. Donnerstag). A tölgyről pedig általában azt tartották, hogy magához vonzza a villámokat.

A fagyöngyről
A villámistenek első szentélyei villámsújtotta tölgyek körül épültek. A tölgyön élősködő sárga fagyöngyről a kelták azt hitték, hogy az égből száll alá, a fagyöngyfürtök egy-egy túlélt villámcsapás következményei. Másképpen fogalmazva a fagyöngy égből hulló magja (a valóságban madarak terjesztik) az égisten "férfimagját" jelképezte, amellyel a tölgyfában megtestesült földistennőt termékenyítette meg a villámlás közepette. Az égisten és a tölgyfaistennő nászából születő gyermek, a fagyöngy a meghaló és feltámadó napistent jelképezte, aki az égatya fia és vetélytársa egy személyben.

A druida hagyomány
A kelta druidákról fennmaradt ókori beszámolók szerint legfontosabb tennivalójuk a tölgyön élősködő sárga fagyöngy gyűjtése volt. (Az ang. druid jelentése "tölgyember, "a tölgy tudója".) A napfordulók alkalmával arany sarlóval aratták a fagyöngyöt, és ez a rítus a félesztendő fagyöngyben megtestesült égi királyának (az emelkedő vagy hanyatló félév napistenének) uralma - és élete - végét jelképezte. Ez magyarázza, miért rakták Észak-Európában sokáig kizárólag tölgyfából a nyárközépi nagy ünnep, a Szent Iván éj máglyáit. Az elhamvadó tölgyhajtások a nyári napfordulókor meghaló istenre emlékeztettek.

Bővebben a tűzgyújtásról: http://pollux.bibl.u-szeged.hu/~vidaa/wic/litha/index.html
Linktippünk: http://www.bibl.u-szeged.hu/~vidaa/wic/midsummer/ivan.html
http://pollux.bibl.u-szeged.hu/~vidaa/celtics/fanaptar/tolgy.html
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4794 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x