Változtasd az edzés intenzitását, és bombanő leszel!
Címlap / Változtasd az edzés intenzitását, és bombanő leszel!

Változtasd az edzés intenzitását, és bombanő leszel!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Érdekes módon, nagyon sokáig az egyenletes tempójú edzést helyezték az első helyre, ha a zsírégetés szóba került. Pedig annyira nem is hatásos, sőt kifejezetten unalmas is.  

A mai rohanásban mindenki valami időtakarékos megoldást keres a sport esetében is. Sokan azért sem vágnak bele például a futásba, mert az az egy óra már nehezen préselhető a napirendjükbe. Egyenletes tempóban lekocogni 1-1,5 órát nem olyan nagy kihívás. Ez agyban dől el.

Választunk egy jó zenét, feltekerjük a hangerőt, agy kikapcsol és másfél óra múlva már azt vesszük észre, hogy újra otthon vagyunk, leizzadva, elfáradva. Az azonos tempóban végzett mozgással csak egy probléma van, nagyon gyorsan alkalmazkodik hozzá a szervezet. Ha jobban belegondolunk, hogy mennyire hozzá tudunk szokni a monoton dolgokhoz, akkor már nem is akkora újdonság, hogy miért nem olyan hatásos így az edzés. Ott van például a korán kelés – jó persze lehet, azt mondani, hogy azt nem lehet megszokni – de mégis képes alkalmazkodni hozzá a szervezet és előfordul, hogy már az ébresztő csörgése előtt egy perccel felébredünk, és kikapcsoljuk - mert a szervezet hozzászokott, hogy akkor kell kelni.

Az egyenletes tempóban végzett edzés kicsit még a természet rendjével is szembe megy. Még az állatvilágban sem találni példát arra, hogy hosszú távon ugyanolyan intenzitással mozognának. Jellemzőbbek a hirtelen mozdulatok, a kirobbanásszerű gyorsítások, a sprintek... Mindenki látott már a tv-ben vadászó oroszlánt vagy párducot. Ahogy lassan megközelítik a zsákmányt, majd amikor menekülni kezd az, akkor hirtelen 60-70 km/órával erednek utána, aztán ha kell, pillanatok alatt nyugiban sétálnak újra. De pl. ugyanez figyelhető meg a labdajátékoknál: nem minden játékos rohangál ugyanolyan intenzitással, egy hirtelen sprint, aztán sétál vissza a helyére, kis cselezgetés, és megint pihi…
 

Az állandó intenzitás letompítja a szervezeted azon képességét, hogy a stresszes helyzetekben gyorsan tudjon reagálni. A monoton edzés hatására ugyanis elszokik a változatos ingerektől. Persze lehet mondani, hogy sok más inger is éri a tested, de az edzés közben bekövetkezők, a hirtelen megemelkedett pulzus, a légzés gyorsulás, inkább hasonlít egy veszélyhelyzetre adott reakcióhoz.

Itt most jöhet a nagy kérdés, hogy akkor hogy is van ez, az előzőben azt írtam, hogy a stressz rossz dolog, mert hizlal, most meg azt, ezek a hatások ahhoz hasonlóak? Igen, hasonlóak. A különbség, csak abban van, hogy a szervezeted megtanul-e alkalmazkodni ehhez a reakcióhoz, hogy mennyire gyorsan tud reagálni ha szükség van rá, és mennyire gyorsan tud majd visszaállni a nyugalmi szintre, ha arra van szükség. Mert ez is egy olyan folyamat, amit tanulni kell.

Az egyenletes tempóban végzett edzésnek, van pár hátulütője. Például csökkenti az immunrendszer működését, növeli a káros szabad gyökök termelődését. Szerepet játszik az izületek kopásában, és leépíti az izmokat. Ami már csak azért is káros, mert az izmok nagyban befolyásolják az alapanyagcserédet, aminek a fogyásban nagy szerepe van.

www.sasafitness.hu

Kép:
www.sxc.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 835 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x