Tévhitek leleplezése, avagy ezt ne csináld, ha fogyni akarsz!...
Címlap / Tévhitek leleplezése, avagy ezt ne csináld, ha fogyni akarsz!

Tévhitek leleplezése, avagy ezt ne csináld, ha fogyni akarsz!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Nem árt viszont tudni, hogy például a régen annyira istenített kardió edzésről kiderült, hogy annyira mégsem hatékony zsírégető, vagy hogy az 1000 kalória, nem egy edzésre vonatkozik. 

Kezdjük rögtön a zsírégetés misztikumával. Sok emberben él az a tévképzet, hogy a kardió edzés a leghatásosabb zsírégető. Lehet említeni a sima futást (mint már korábban írtam az intervallum kardió hatékony és hatásos), a taposást, vagy akár a zsírégetőnek titulált aerobik órát is.
 
Aerobik esetében lehet a legjobban érzékeltetni, hogy hol bukik a dolog. Vegyünk egy olyan órát, ahol van kb. 5 perc bemelegítés, kb. 45 perc intenzív óra rész, a végén pedig 5 perc nyújtás. Ez nagyjából megfelel egy átlag órának.

A zsírégetés valahol a 45 perc környékén fog beindulni, addig a szervezet nem zsírból fog energiát nyerni. Előbbi kis óravázlatból látszik, hogy egy aerobik órán ezt lehetetlen elérni úgy, hogy padra lépegetünk és a kezünkkel súlyzózást imitálva kapálódzunk.

A másik amit a kardióval kapcsolatban nagyon sokat tudnak emlegetni, a zsírégető pulzus. Az a tartomány, ahol elméletileg a zsírégetés végbe megy. Ezzel ott a gond, hogyha állóképességi edzést végzünk és javul az állóképesség és keringés, akkor a nyugalmi pulzusunk csökkenni fog. Megerősödik a szív, és kevesebb ütéssel nagyobb mennyiség vért tud szállítani. Normál esetben kb. 60-65 a nyugalmi pulzus. Edzett embernél ez lehet akár 40 is. Ezt a csökkent pulzust nagyon nehéz lesz feltornázni a kívánt tartományig.
 

 
Egy 50 perces órán elég nehéz összehozni nemcsak a zsírégetést, de még az 1000 kalóriás mínuszt is. Edzetlennek azért, mert abba hajtásba, amit ez kíván kb. 20 perc után halna bele, edzetnek meg azért mert az állóképességi edzés kevés hozzá.
1000 kalóriát erősítő edzéssel lehet ledolgozni, de még azzal sem egyszerre. Erősítés után fellép egy utóégető hatás, ami az edzés intenzitásától és az izmok kifáradásától függően, lehet akár 24-30 óra is. Tehát az edzés közben ledolgozott 4-500 kalóriához hozzácsapódik még ugyanennyi a következő 24 óra alatt.

A legújabb kutatások is bizonyították, hogy az állóképességi edzés (kardió) és az erősítő edzés zsírégető hatása szinte köszönőviszonyban sincsenek egymással. Szerencsére hozzánk is kezdenek betörni azok az edzések, amik inkább az erősítés irányába mennek el, de sajnos a nők ezektől még mindig nagyon félnek. Egyszerűbb elhinni számukra az 5 napos diéta hirdette gagyit és bejárni egy olyan órára, ahol a lábukat emelgetik 500-szor, mint elmenni egy edzésre, ahol tényleg dolgozni kell. Mielőtt valaki felháborodott kommentelésbe kezdene, hogy az a lábemelgetés nagyon is nehéz, megjegyezném, tudom miről beszélek. Soha nem követtem a gagyit és mertem olyan edzést tartani, ami szerintem hatásos, az eredmények és a vendégek egyre jobb teste pedig úgy gondolom engem igazol.

Az izomtól úgy félnek a nők, mint más a villámcsapástól. Megnyugtatásképp mondom, hogy komoly izomzatot összeszedni egy nőnek, hihetetlen nagy akaraterőt, kitartást és kb. kétszer annyi erőfeszítést jelent, mint egy pasinak. Nem bántásként mondom, de ez nagyon sokakban nincs meg. Innentől kezdve, ha valaki mélyen magába néz, rájöhet arra, hogy hiába a para, nem lesz belőle testépítő méretű nő. Viszont feszes, kerek fenekű, kockás hasú, jó testű csaj lehet bárkiből.

www.sasafitness.hu



Kép:

www.sxc.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 658 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x