Munkahelyi konfliktusok - Az idegeidre megy vagy az állásodba...
Címlap / Karrier / Munkahelyi konfliktusok - Az idegeidre megy vagy az állásodba kerül? Olvasd el a megoldást!

Munkahelyi konfliktusok - Az idegeidre megy vagy az állásodba kerül? Olvasd el a megoldást!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Vállaljam-e a vállalati konfliktust? Mit tegyek, ha már belekeveredtem? A munkavégzésben hátráltat, aludni sem tudok jól, mert nem azon töprengek, hogy el tudom-e végezni a munkám, hanem, hogy kitúr-e a kollégám az állásomból. Viták, félelmek, összezörrenések. Hogyan oldhatod meg?  

Konfliktusok mindenütt vannak

Mindennapjaink interakcióit áthatják a súrlódások, az eltérő nézetek, vagy akaratok ütközései, a meg nem értésből fakadó összezördülések, sorolhatnám. Sajnos ez elkerülhetetlen a családban, barátok között és a munkahelyen egyaránt. Viszont mindegyik színtéren más és más a konfliktusok megoldása; nem lehet ugyanabból a megközelítésből nekifutni egy anya-gyermek és egy főnök-titkárnő vitának.

Lehetséges konfliktusforrások

A konfliktusok forrása esetenként eltér, így nem lehet őket általánosságban megközelíteni, vagy azt gondolni, valamilyen séma alapján mindig feloldhatók. A kirobbanás okai, indítékai mindig speciálisak. Munkahelyen, ami előfordulhat, az az információk nem egyenletes áramoltatása, ami félreértést szül, vagy hatalmi harcot, visszaéléseket. Máskor éppen a nem megfelelően definiált hatáskörök, hatalmi lehetőségek szülik a nézeteltérést. Ennek akkor van jelentősége, amikor egy feladat nincs megoldva. A kollégák ujjal mutogathatnak egymásra, hogy de hát az ő dolga volt… A hatáskörökkel is hasonló a helyzet. Ha például többen jogosultak egy adott feladat megoldására, vagy azonos kérdésekben egyaránt dönthetnek, az érdekek, vélemények ütközéséhez vezet.

 

Előfordul, hogy a konfliktus forrása egy személy. Dolgoztam olyan helyen, ahol a konfliktus tűzfészke maga volt a tulajdonos, egyben ügyvezető. Ebben az esetben szinte mindenki kapcsolatba került vele, és sokan fel is mondtak rövid idő alatt.

Amikor terjed a „baj”

A konfliktusok eszkalációja szinte minden esetben elkerülhetetlen. Ha Klári és Zsuzsi összevitatkoznak, akkor mindketten elmondják céges barátnőjüknek. Klári haragban lesz Zsuzsi barátnőjével is, és fordítva. Ha két külön csapatban dolgoznak, előbb-utóbb egyre több tag bevonódik, és kialakul egy sima személyköziből a csoportközi konfliktus.
A szakirodalom konfliktusnak tekinti az intraperszonális, vagyis az egyén saját belső konfliktusát is. Ennek kiszélesedésére kevesebb az esély. Ez akkor következik be, ha például adott személy nem képes azonosulni a vállalat értékrendjével, vagy saját csoportja íratlan szabályaival.

HarmoNet tipp: Milyen az ideális főnök-beosztott párosítás? >>

Meddig mehetnek el a dolgok?

A konfliktus általában szóváltással indul. Egy sima vita még előbbre is viheti a vitás ügy megoldását, ám általában nem ez következik be, hanem az, hogy a felek felemelik a hangjukat, és kialakul a - már értelmetlen - veszekedés.
Ez tovább fajulhat, először mindennemű kommunikáció megszűnik, a felek különvonulnak (szegregáció). Ez főként akkor hat negatívan a munkára, ha a konfliktus résztvevőinek együtt, egymás munkáját támogatva kellene dolgoznia.
A konfliktusok legelkeserítőbb stádiuma az, amikor tettlegességig fajul a dolog. Azért ez munkahelyi közegben ritka, de gondoljunk csak a Fight Club című filmre!

 

Mi a megoldás?

Nehéz kérdés, hiszen már említettem, hogy minden esetet más és más mozgatórugó generál. Nincs két egyforma összekülönbözés, és a konfliktusba bevont emberek is egyéni döntéseik alapján cselekednek.
A legszebb az volna, hogy az összekülönböző emberek maguk oldják meg gondjaikat. Sokszor egy hangadó figura simítja el az ügyet. Előfordulhat, hogy a közvetlen felettesnek kell közbelépnie. Meghoz egy döntést, ami egyértelművé teszi, melyik félnek van/lehet igaza. Nagyon eldurvuló esetekben, pedig mediátort hívnak. A mediátor külső, pártatlan fél, általában egy profi, aki konfliktusok feloldására specializálódott. Az ő szava mindenkié fölött áll, viszont döntést csak akkor hoz, ha a felek elmondhatták „védelmi beszédüket” egymás előtt.

HarmoNet tipp:
A stressz okai és egy alternatív megoldás! >>Konklúzió

Ha a munkahelyen egyesek ki is alakítanak konfliktusokat, azokba nem kell belemenni. Az ember nem egyértelműen az állásával játszik, de mindenképp a munka rovására megy, ha az energiákat a viszálykodás köti le, és nem a munka.
Mindazonáltal nem lehet elkerülni, hogy ki ne alakuljanak egyes konfliktusok, viszont érdemes időben észbe kapni és nem hagyni, hogy elmélyüljenek. Ehhez szükség van sok türelemre, empátiára és néha alább kell adnia az embernek makacsságából.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 14509 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x