Önéletrajz fotó - Képtelen kép helyett profizmus!
Címlap / Karrier / Önéletrajz fotó - Képtelen kép helyett profizmus!

Önéletrajz fotó - Képtelen kép helyett profizmus!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Sokan morognak, ha a munkáltató az önéletrajzhoz, a bemutatkozáshoz fényképet is kér. A digitális technika és a minőségi nyomtatók elterjedése óta ez már nem is költséges dolog. Érdemes azonban néhány fontos szempontra odafigyelni. A HarmoNet fotósa segítségetekre lesz! 

A jó fotó fél siker!
Az első benyomás rólunk a fénykép. „Gyakori tévedés, hogy csak a „szép” embereket válogatják ki! – mondja Rozovics Krisztina, lapunk fejvadász szakértője. – A kép minőségéből inkább arra következtetnek, hogy a jelölt mennyire felkészült. Ezért nagyon fontos, hogy a fotót jól válasszuk meg!”

A munkáltatót nem az érdekli, hogy szép, vagy csúnya vagy, hiszen legtöbb esetben nem párt keres az esti bulira, hanem egy kollégát. Az viszont érdekli, hogy mennyire adtad meg a módját annak, hogy jó benyomást kelts, vagy mennyire vagy igényes. Arra is kell gondolnod, hogy néha érdemes egy jó fotót készítened magadról, hiszen ez az évek múltával nagy értéket fog jelenteni. Visszatekinthetsz egy életszakaszra, és egy pompás fotóról nézel vissza önmagadra. Aki valóban profi munkát szeretne, az legjobb, ha készíttet vagy készít egy fényképet erre a célra.

Típushibák a fényképeknél:
 • Páros fotó, amin látszik, hogy valakit levágtak róla
 • nyaralós fénykép
 • nem megfelelő öltözék, hajviselet,
 • kipakolt dekoltázs (esetleg kikandikáló mellszőr)
 • „levágott fej” – aluljárós gyorsfotó, amin kizárólag rémült arcú emberek vannak
 • túl világos/túl sötét fénykép
 • Önmagunk pofonfotózása mobiltelefonnal, vagy tükörben készült fénykép.

Érvek a profi fotós mellett:
 • Nem csak műtermi beállításokat, hanem spontán, de mégis alkalmas képeket készít
 • Nem csak egy kép sikerül jól, hanem akár egy egész profi sorozatod lesz magadról
 • Gyakran azonnal rendelkezésre áll a hajunkat megigazító fodrász és a sminkes, aki kifejezetten a fotózáshoz sminkel.
 • Profi géppel és fényekkel dolgozik – a legjobb formádat hozza ki belőled!

A profi fotóst azonban nem mindenki tudja és akarja megfizetni. Egy komolyabb, közép-, vagy felsővezetői állás megpályázásakor elkerülhetetlen, ám alacsonyabb posztokon elég, ha ügyes képet készítünk odahaza. Lakatos Sándor, a HarmoNet fotósa egy kisokost állított össze, s azt súgta, hogy ez a technika nem csupán a profi álláskeresők számára válik be, hanem azoknak is érdemes követni ezeket a lépéseket, akik Internetes társkeresőkön fotóval regisztrálnak.

Figyelem! Soha ne fotózd saját magadat! A fotózás minimum páros dolog – legjobb egy vidám baráti társaságban fotózni, akár többen együtt felkészülve. A jókedvű hangulat „átjön” a fotókon.

HarmoNet tipp: Sikeres önéletrajzot szeretnél? Minősíttesd, hogy biztosra menj! >>

Készülj fel előre:
 • Menj reggel korán kozmetikushoz, majd fodrászhoz. Ne ma nyomkodtasd ki a pattanásaidat, inkább csak egy feszesítő, szemöldököt igazító, bajusztalanító, sminkelős változatra voksolj, s a fodrásznál se ma vigyetek végbe szélsőséges változásokat. (Fiúk elég, ha csak egy kicsit kialusszák magukat, este használnak egy jó ránctalanító krémet, reggel frissen fodrászhoz mennek, rendesen borotválkoznak, nem kusza a szemöldökük és nem lóg szőr az orrukból!)
 • Készítsd elő azokat a ruhákat, amik a fotózáshoz kellenek. Fiúk egy fehér és egy színes inget és egy-egy hozzá illő nyakkendőt, (öltönyt) válasszanak, még akkor is, ha az állás, amit megpályáznak, nem „öltönyös meló”. A minimum egy HOSSZÚ UJJÚ inges kép – de igazán elegáns (öltönyös) nyakkendős fotón lesz egy férfi. A nők is blúzokat, kosztümöt válasszanak, melyek kiemelik arcukat – ebből is érdemes egy színeset és egy bézs, vagy fehér színűt odakészíteni. Hölgyek legyenek visszafogottak az ékszereket illetően. Semmi nagy bizsu, vagy karika! Visszafogott arany ékszer a maximum, ami elfogadható! Legalább 2 féle ruhában fényképezkedjünk!
 • Ha odahaza sminkelsz, bátran emeld ki kicsit erősebben a szemedet és a szád vonalát is – a fényképen ez jól fog mutatni, de ne sminkeld túl magad!

Készítsd elő a fényképezőgépedet! – legjobb, ha megkérsz egy ügyesebb ismerőst, osztálytársat, szomszédot vagy családtagot, hogy ő legyen a fotósod. Olyan embert keress, aki esetleg be tudja állítani a digitális gépet, vagy legalább a mobiltelefonjában minőségi fényképezőgép rejtőzik. Sok az ügyes amatőr!Fotózási kisokos:
 1. Öltözködés: Először az egyik, majd a másik ruhádban készítsetek egy-egy sorozatot! (Kültéren és beltéren is fotózzatok)
 2. Háttér: Egy fehér ajtó, vagy egy világos, egyszínű (halványsárga, ekrü, vagy fehér, de nem csíkos!)  lepedővel feszesen letakart ajtó legyen a háttér, ha bent kezditek a fotózást és egy park homogén, zöld sövénye legyen a háttér, ha külső térben fotóztok először. A háttér soha ne vonja el a figyelmet az előtérben álló alakról. (Ne fotózz például virágok előtt!)
 3. Fények: Az ajtó tetejére érdemes lehet próbaképp egy csíptetős kislámpát erősíteni, hogy felülről érkezzen a világítás. A kültéri fényképet egy nem túl napos, de nem is sötéten árnyékos, szórt fényű helyen érdemes elkészíteni. Ha nem tudjátok eldönteni, hogy kell-e vakut használni, készíts vakus és vaku nélküli képeket is – meglátod, melyik sikerül jobban!
 4. Készíts képet ülve, majd állva is! Van, akiről az álló, van akiről az ülő, esetleg a klasszikus, állat kézre támasztó fotó sikerül jobban. Próbáld ki többféle pozícióban, és mindkét profil felől – így eldönthetitek melyik lesz az előnyösebb. (Ha a fotós mögött jobbra felfelé, illetve balra felfelé nézel, akkor mindkét profilodról készül fotó!) Fontos: Az önéletrajzhoz csak a portré szükséges! A testtartás miatt kell próbálkozni ülő és álló képpel!
 5. Arckifejezés: Mindenképpen mosolyogj, és soha ne nézz teliben a fényképezőgépbe, inkább kicsit a fotós feje fölé. Teli fogsoros vigyorra nincs szükség! Kipróbálhatod, ha úgy érzed, hogy jól áll, bár ezt nehéz hitelesen úgy fotózni, hogy ne vicsorgásnak tűnjön! Sokat segít, ha úgy nézel a levegőbe, hogy olyasvalakit képzelsz magad elé, akit szeretsz, s képzeletben rá mosolyogsz.

HarmoNet tipp: Europass önéletrajz - kukabélés, vagy sikerzálog?  >>

Az elkészült képeket válogassátok ki, előbb válasszátok ki a legjobb 5 fotót, majd az ötből zárjatok ki még kettőt. A 3 fénykép már jól variálható. Ha van a baráti körötökben olyan ember, aki ért a Photoshophoz, megkérheted egy kis retusálásra. A mobiltelefonnal készülő képek soha nem sikerülnek olyan jól, mint a fényképező géppel készült képek, de azért azzal is lehet elfogadható képet készíteni, ha jól felkészülnek a résztvevők a fotózásra. Egy ilyen fotó általában két évig „piacképes” utána már újat érdemes készíttetni!

A képet akár külön is kinyomtathatod fotópapírra, akár az önéletrajzba is illesztheted, együtt nyomtatva a kettőt.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 27657 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x