7 aranyszabály azoknak, akik szerint ha alkudni kell, nincs...
Címlap / Karrier / 7 aranyszabály azoknak, akik szerint ha alkudni kell, nincs megalkuvás!

7 aranyszabály azoknak, akik szerint ha alkudni kell, nincs megalkuvás!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Alkudozás - van, akinek már a szótól is hideg veríték csorog a gerincén. Mások csillogó szemmel, lázban égve vetik magukat az alkuba. Legyen az egyiptomi bazár, magyar bolhapiac, vagy éppen egy bizományi kereskedést folytató üzlet, az alkunak vannak szabályai és tuti trükkjei. 7 szakértőnk az eladó és a vevő oldaláról is megközelíti az alku kérdését, s 7 profi tanáccsal látja el a HarmoNet olvasóit.  

Az alku, mint színművészet

Alkudni gyáván nem lehet. Az megalkuvás lesz, abból is ócska. A sikeres alkuhoz két boldog emberre és már-már színpadi alakításra van szükség. Bele kell élned magad. Katartikus élmény, ha mindkét fél élvezettel alkuszik. Ha még soha nem próbáltad ki, egyszerűen menj el egy távoli bolhapiacra, és tedd próbára magad. Ha félsz tőle, ha sosem mertél alkudozni valamire, gondold végig: Nincs veszteni valód. Ha nem sikerül az alkud, akkor ugyanott tartasz majd, ahol most vagy. Ha sikerül, akkor birtokodba kerül egy nagyon fontos AKÁRMI, amivel valószínűleg egyszerűbb, boldogabb az élet – de ami nélkül szintén túlélhető a következő évtized. Az eladó nem fog rólad semmit gondolni – ugyanis ő hozzá van szokva ahhoz, hogy alkudnak vele. Mi több: valószínűleg élvezi az alkudozás folyamatát, és azért mond eleve drágább árat. Számára egy vevő vagy a sok közül.
Alkudj! Megéri!

 

Az alku egyfelől nagyszerű  játék, másfelől komoly megtakarításra tehetsz szert, ha jól használod az alkudozás technikáit. Nagyon sok helyen lehet alkudni! Használt mobil telefonok boltjában, azokban a turkikban, ahol a tulaj az eladó (sőt, néha az alkalmazottak is fel vannak hatalmazva némi árengedmény adására!), egyes műszaki boltokban, stb… Az alkudozásban szerzett gyakorlatot és rutint aztán nagyon jól használhatjuk, ha például lakást akarunk eladni, vásárolni, vagy éppen állást keresünk, és a béralku megkötésében szorongatni akarnak bennünket. Esetleg munkahelyünkön kerülünk olyan helyzetbe, hogy valamit vásárolni kell, esetleg el kell adni.


HarmoNet tipp: 6 pillér, hogy könnyen meggyőzd! >>

7 aranytanács hétköznapi alkuszoknak – profi alkuszoktól

Az alábbi 7 aranytanácsot 7 profi alkusztól kaptam. Segítenek abban, hogy lazán, örömmel alkudj, ha ilyen helyzetbe kerülsz!
 1. Gyula, pszichológus „Haramia Madzsarisztánból”: Soha nem szabad elfogadni az árat, amit az eladó kínál. Például egy arab országban, vagy a bolhapiaci alkuban az árus által felkínált ár kb. 10%-át kell először ajánlani. Az eladásra kínált termék minden apró hibáját ki kell hangsúlyozni, és fokozatosan szabad, kis lépésekkel felfelé haladni. A legtöbb árut az eredetileg kínált árhoz képest 30-50% kedvezménnyel meg lehet venni. Üzleti alkuban ennyire ne legyünk szélsőségesek, de kínáljuk bátran a kért összeg felét – üzleti alkuban nem szokás belekeverni a családot, de a piaci alkuban nyugodtan játszmázzunk ezzel is. Ez ugyanis az a terep, ahol kiélhetjük magunkat ebben. (Az asszony leszedi a fejem, ha X-nél többet költök erre, stb…)
   
 2. A tárgyalástechnikai blogger: Soha ne állj meg félúton! Az alku, ha szent is, alku – ahogy  a költő mondja. A lúzer úgy alkuszik, hogy az eladó kár 9000-et ő kínál 8000-et és 8500-ért elhozza az árut. A különbség felezése a kezdő alkuszok tipikus hibája. Ha már úgy érzed, hogy közel jársz a reális összeghez, semmiképp ne válaszd a felezést – inkább alkudj a különbségre is: Oké, ha adok érte 8200-at, akkor kapok hozzá még … (terméket, garanciát, szolgáltatást, ajándékot, stb..) Meg fogsz lepődni, de ebbe az esetek többségében az árusok belemennek.
   
 3. „Mennyitegendegszafeléből” Pista – a zöldséges barátunk, életmód rovatunk répaszponzora: Mindent úgy vásárolok, hogy meghökkentően alacsony árat adok rá először – viszont vagy „virítok” (szleng kifejezés, a készpénz felmutatása. – a szerk.), vagy éreztetem, hogy azonnal tudok fizetni. Szédületes mértékű engedményeket értem már el ezzel a technikával. Például az egyik lakásomat ötmillióval (!!!) a hirdetett, egyébként piaci szempontból korrekt ár alatt vettem meg, így. Kiderült, hogy az eladónak sürgős volt és kesre volt szüksége. Ha mégsem jön be, akkor még mindig adhatok rá arányosabb ajánlatot. De miért ne próbáljam meg nagyon lenyomni az árat?
   
 4. Viktória – nagyvállalati beszerző: Amikor vásárolok, minden nap alkudnom kell a vállalat érdekében. Azt igyekszem elérni, hogy maga az eladó kezdje az alkut, kínáljon valamit, amire szükség lehet, adjon valamilyen árengedményt, amit aztán én folytathatok. Ha az eladó maga kezdi meg az alkut, sokkal könnyebben leviszem az árakat, mintha én indítok ezzel. A piacon ezt például így alkalmazom: - Na már magánál se olyan szép az alma, mint egy hete. Bezzeg az ára maradt – pedig most 5 kilót vennék. Úgy teszek, mint aki tovább lép, s máris kapom az olcsóbb árat, sőt a végén még egy ajándék almát is kapni szoktam, amit elmajszolunk az úton.
   
 5. Samer – arab kereskedőcsalád sarja, értékesítési igazgató: Az arab világban sértés, hogyha nem alkudozol. Ennek külön rituáléja van. Nem csak a piacon, de az üzleti életben is. Ahogy a magyar „áldomást iszik” az üzletre, az arab is teázni, kávézni hívja az ügyfelét, vagy éppen megajándékozza valami aprósággal, miután az üzlet megköttetett. A török bazárban Allah szemét ajándékozzák neked, teával, kávéval kínálnak. A szokás, hogy nem akarsz adós maradni, hogy a gesztust gesztussal viszonzod, nagy múltra tekint vissza. Ha nem akarsz véres alkukat, tedd elkötelezetté a vevődet valamilyen szívességgel. Alkudni akkor is fog, de messze nem olyan mértékben!
   
 6. Imi – egykori valutanepper, már nyugdíjas: Lányaimnak mindig azt tanítottam, hogy előbb meg kell fogni a tyúkot, csak aztán lehet kopasztani. Olyan parasztot még nem láttam, aki az ebédre szánt tyúkot többször elengedte a kopasztás előtt. Én azon az elven vagyok, hogy a vevőt nem szabad elengedni, ha már odaért. Az alkuval azonban óvatosan kell bánni, hogy az eladó szempontjából is jó üzlet legyen, s a vevő is odaszokjon. Néha egészen apró szolgáltatások azok, amik meggyőzik az embert, s ezek nem kerülnek pénzbe, csak figyelembe. Például én a hölgy ügyfeleket mindig hazáig vittem, ha nem autóval voltak, ne mászkáljanak sok pénzzel, az urak számára pedig mindig volt egy diszkrét papírzacskó nálam. Az alkut tehát nem mindig pénzügyi ajánlattal kell megtetézni, lehet, hogy egy apróság miatt azonnali elégedett vevőt szerzel.
   
 7. Balázs – ingatlan alkusz: Ha bármit le kell alkudni, mindig próbáljunk időt nyerni, s felkészülni arra, milyen negatívumok vannak, amikbe kapaszkodhatunk az alkunál – s pozitívumok, melyek feljebb verhetik az árat. Ha eladók vagyunk, akkor mindenképp legyen egy sziklaszilárd legalsó ár a fejünkben, ami alá akkor sem megyünk, ha maga a Megváltó jön el hozzánk. Így elkerülhetjük, hogy az alkudozás hevében túlságosan alacsonyra menjünk az árakkal.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 31519 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x