Bérigény megjelölés és más mumusok - avagy mit akarnak...
Címlap / Karrier / Bérigény megjelölés és más mumusok - avagy mit akarnak tőled az önéletrajzodban?

Bérigény megjelölés és más mumusok - avagy mit akarnak tőled az önéletrajzodban?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Amikor egy fejlett, terebélyes állásajánlatot olvasol, már tudhatod, amilyen hosszú végigolvasni olyan hosszú lesz jelentkezésedet is megírni rá. Persze kérések, feltételeik, és az önéletrajz elemei egészen egyediek, zavarosak, ködösek lehetnek. Mikor mit várnak tőled, miről nyilatkozz és mit érdemes beírnod, ha valaki rákérdez a bűvös fogalomra: a fizetési igényedre? 

Korábbi munkatapasztalatok vagy gyakorlati tapasztalatot igénylő munkakör
A korábbi munkatapasztalatoknál a cég gyakran nem arra kíváncsi, hogy mit csináltál 20 éve, illetve soha nem érdekli a hat kilométeres kitérőd. Leginkább az érdekli, mit csináltál az elmúlt években. Kíváncsi, hogy vannak-e lukak az életrajzodban, és ha gyakorlati tapasztalat kell, akkor az érdekli a tudásod egy tanfolyami vagy egy egyetemi végzettség pusztán vagy használható, megfogató, begyakorlott.

A tapasztalatod nem csak korábbi munkahelyi tapasztalat lehet, és nem csak az igazolt állás, bár ez legjobb. Lehet önkéntes munka, szakmai gyakorlat, vagy bármi egyéb tapasztalat.

HarmoNet tipp: Rés a pajzson: Foltok és lukak az önéletrajzodban - Tippek a biztos munkáért! >>

Szervezői és kommunikációs készség

Itt a munkáltató kínácsi arra, hogy hogyan kommunikálsz főnökeiddel és kifelé az ügyfelekkel, de az is érdekli, csapatmunkás vagy-e, valamint, hogy képes vagy-e ha kell átmenetileg a csapatot képviselni és időben ellátni minden feladatod. Az is fontos neki, hogy tartsd a határidőket. Vagyis mindent úgy tudj szervezni, hogy elkészülj időre. Az is fontos lehet, ha te leveleztél a cél nevében, és az is lényeges, hogy miylen nyelveken tudsz kapcsolatot teremteni a cég érdekében.

Bérigény megjelölése
Számos álláshirdetésben szerepel, hogy az önéletrajzban tüntessük fel fizetési igényünket. Ma már ez egyre gyakoribb. Sok ember szerint ez nem tisztességes, igaz elkerülhetők a konfliktusok, így, ha nagyon eltérő az igény és lehetőség. Sokan félnek összeget megadni, erre javasolják: a megegyezés szerint kifejezést, viszont ez nem jó ötlet, mert ha valaki kért egy adat megadására, ez automatikus szűrés lehet. Ha már a jelentkezéskor sem válaszolsz a kérdésre… mi lesz később? Itt érdemes elgondolkodni:
  • neked mire van szükséged?
  • mennyit ér a munkád?
  • ez az idő, munkamennyiség, hely, stb. neked személy szerint hogy éri meg
  • reálisan egy ilyen feladat mennyit ér -> ebből hozd ki a végösszeget

Ha reális akarsz lenni, érdemes zárójelben feltüntetni, hogy várod ez ügyben ajánlatukat. De adj meg egy összeget. Jó lehet az is, ha intervallumot adsz meg. PL. nettó 100-120 ezer Ft.

Ismeretek

Általában itt nem az általános ismeretekre, pl. egy MS Office használatára vagy az angol nyelvre gondolnak, hanem speciális dolgokra. Magyar nyelvű hirdetésekben ez a „… ismerete” formulában jelenik, meg angolul a „working knowledge of” vagy „proficiency in” kifejezések szerepelnek, de megjelenhet ez pusztán így is a szövegben: speciális ismeretek, vagy speciális tapasztalatok. Ezek többnyire kisebb, kevésbé ismert dolgok. Speciális grafikai vagy könyvelő program, esetleg ritka nyelv, stb.
A legjobb mód arra, hogy bebizonyítsuk, értünk a kért dolgokhoz az, ha feltüntetjük hivatalos dokumentumainkat. Diplomát, oklevelet, tanúsítványt, referenciát.

HarmoNet tipp: "Kérjük, önéletrajzában jelölje meg fizetésigényét!" - Ne tedd! >>

Idegen nyelvek

Ha az ismeret nyelvekre vonatkozik, nem biztos, hogy anyanyelvi szinten beszélő munkatársat keresnek. Gyakran akkor is érdemes megpróbálkoznunk, ha tudásunk nem éri el biztosan a kért szintet, mert a nyelvi interjú elegendő lehet. Egy jó állásért pedig érdemes akár később egy nyelviskolába is beiratkozni egy tréningre.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 37363 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x