Munka vagy magánélet - ez itt a kérdés
Címlap / Karrier / Munka vagy magánélet - ez itt a kérdés

Munka vagy magánélet - ez itt a kérdés

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Az emberek 50 %-a rendszeresen hazaviszi a munkáját, fedte fel a Torontoi Egyetem új kutatása, mely meghatározta a munka-magánélet egyensúlyával kapcsolatos stresszt, és az azt előrejelző faktorokat is. 

A kutatók felmérték azt, hogy milyen mértékben zavarja a munka a szabadidőt, egy 1 800 amerikai munkavállaló adatait összegyűjtő felmérés keretében. Scott Schieman szociológus professzor, és a társszerzők: Melissa Milkie ill. Paul Glavin olyan kérdéseket tettek fel a résztvevőknek, mint például: "Milyen gyakran ütközik a munkája az otthoni vagy családi életével? Mennyire zavarja a munkája a szabadidős tevékenységét vagy a közösségi életét? Milyen gyakran gondol munkaidőn kívül a munkájával kapcsolatos kérdésekre?"

Schieman elmondása szerint „A megkérdezettek közel fele úgy nyilatkozott, hogy ezek a helyzetek néha, vagy gyakran előfordulnak, ami igen aggasztó, hiszen a munka és pihenés nem megfelelő aránya közismerten káros az egészségre.”A szerzők öt lényegi pontba sűrítették a felfedezéseiket:
  1. A főiskolai vagy magasabb végzettséggel rendelkezők gyakorta jelzik, hogy a munkájuk zavarja a magánéletüket, több esetben, mint azok, akik csak középiskolát végeztek;
  2. A diplomások munkája általában gyakrabban folyik össze a magánéletükkel, mint a többi szakmai kategóriában;
  3. Néhány munkával kapcsolatos körülmény miatt sokkal többször kúszik be a munka a magánéletbe: személyes munkahelyi konfliktusok, a munkahely bizonytalansága, környezeti ártalmak, stresszes helyzetek. Ha valaki maga oszthatja be a munkáját, az némileg enyhíti a negatív hatásokat;
  4. Nagyobb zavaró tényezőt jelenthet még a felelős beosztás, illetve az, hogy milyen képességeket igényel, a döntéshozási hatáskör és persze a jövedelem;
  5. A vártnak megfelelően a hosszú munkaidő (heti 50 óránál több) jobban zavarja a magánéletet. Meglepő módon ez az összefüggés erősebb azok esetében, akik részben vegy teljesen maguk osztják be a munkaidejüket.

"Több meglepő mintát találtunk.” – mondta Schieman. „A jól képzett szakemberek arról számolnak be, hogy a munkájuk gyakrabban zavarja a magánéletüket, amit mi a magasabb pozícióval járó stressznek hívunk. Bár sok előnnyel jár a magasabb beosztás, az árnyoldala az, hogy nagyobb valószínűséggel befolyásolja a magánéletet.”

Medipress

Kép:
piqs.de: Lazy Lightning - Little help? -- 3 Oct. 2006
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3155 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x