Ezt ne csinálja a telefonnal vezetés közben
Címlap / Karrier / Ezt ne csinálja a telefonnal vezetés közben

Ezt ne csinálja a telefonnal vezetés közben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

A mobil telefonok elterjedésével egyre gyakoribb, hogy a sofőrök vezetés közben telefonálnak. Teszik ezt mindannak ellenére, hogy a KRESZ kifejezetten megtiltja a "mobil rádiótelefon" használatát. A KRESZ ugyanis a mobil használattal kapcsolatosan az alábbiakat mondja ki: "A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat". (KRESZ 3. § (2) bek.) Egyre gyakrabban felmerült azonban a kérdés, hogy egészen pontosan mi minősül mobil használatnak? A Kúria nem is olyan régen ezzel kapcsolatosan igen szigorú megállapításokat tett. A Kúria kimondta ugyanis, hogy a mobiltelefon használata mind a telefonhívás fogadását, illetve kezdeményezését vagy a fogadás visszautasítását felöleli. Ennek megfelelően már a hívás elutasítás gomb használata is szabálytalannak minősül. 

Az ügy előzménye az volt, hogy egy helyszíni ellenőrzés során a rendőrök intézkedés alá vontak egy sofőrt, aki járművezetés közben kézben tartott mobil rádiótelefont használt. A jegyzőkönyvben a sofőr a szabálysértés elkövetését nem ismerte el, mivel állítása szerint „a hívást azonnal kinyomta”.

A rendőrök ennek ellenére megbírságolták a sofőrt arra hivatkozva, hogy a KRESZ alapján „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”.
A sofőr nem nyugodott bele a bírságba, így bírósághoz fordult. A bírósági procedúra végén azonban a Kúria nem adott igazat a sofőrnek és kihangsúlyozta, hogy vezetés közben a mobiltelefon-használat a gépjármű vezetőjének figyelmét elvonhatja a járművezetéstől, a közlekedésben veszélyhelyzetet eredményezhet, ezért a használatot a KRESZ 3. § (2) bekezdése tilalmazza.

Kérdése van? Forduljon hozzám bizalommal.

Szerző: dr. Tóth Renáta
ügyvéd
www.jogipraktikak.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1741 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x