Egy nap a tudatos tervezésre
Címlap / Karrier / Egy nap a tudatos tervezésre

Egy nap a tudatos tervezésre

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Kárpáti Tímea tréner időgazdálkodási iskolájának második részében a tudatos tervezésről lesz szó. Ha a héten minden nap rák szán 5 percet ígérjük, hogy minden nap egy órával több ideje lehet szeretteire! Ha Ön is versenyt fut az idővel, ha úgy érzi, hogy nincs egy szabad perce, hogy folyton a tegnapelőtti munkát kell elvégeznie, tanuljon velünk!  

Térkép nélkül Kínába?
Lehet, hogy Ön nagyon bátor, mégsem valószínű, hogyha idegenbe megy –főleg ahol még a betűk és a nyelv is ismeretlen – térkép nélkül indul útnak. A legjobb befektetés egy út előtt a térkép megvásárlása, egy munkanap, vagy munkahét előtt pedig a terv elkészítése. Az első részben már volt róla szó, hogy reggel tervezze el fejben a napját. Ez jó kezdeti lépés, hogy az idejét produktívan használhassa, de rendes tervekre is szüksége lesz, mint a világutazónak a térképre. Szánjon reggel, rögvest érkezéskor legalább 10, de még inkább 20 percet a tervezésre, még akkor is, ha az Ön munkakörében erre nem nagyon van mód. (Egy pénztárosnő, vagy takarítónő esetében is indokolt, hogy tervszerű és sikeres napokat tudjon maga mögött! Munkája aznapi fázisait Ön ismeri legjobban!)

„Nincs esze? Legyen notesze!”
Ezt mondogatta idős osztályfőnököm, ha valamit elfelejtettünk, amit pedig fel is írhattunk volna. Ha valami fontos dolgunk akad, mindig írjuk fel azt. Ha nincs nálunk notesz, ott a számítógép – készítsük ki a jegyzettömb menüt a tálcára, hogy egy kattintással elérhessük! – de végszükség esetén ott a telefonunk, amit meg kell tanulnunk profin szolgálatba állítani. Ma már minden telefonnak van olyan menüpontja, ami az időpontokat és telefonszámokat képes kezelni, egyszerűen kössük a kis kütyüt a nyakunkba és használjuk ki, ha már ennyi mindent tud! Ne próbálja fejben tartani az egész életét, sokkal jobb és célravezetőbb, ha listát készít teendőiről és terveiről.

Lista a teendőknek
Mindegy, hogy Ön felsővezető, vagy háziasszony, a napi lista elengedhetetlen a jó időgazdálkodáshoz. A lista elkészítése maximum 10 percet vesz igénybe, de órákkal rövidítheti meg és egy sor feledékenységtől, és kapkodástól mentheti meg Önt.
Ha 10 teendőnél többet sorolt fel az adott napra, akkor ossza be a feladatokat.
A férfiak általában A; B; és C; kategóriákat gyártanak, de én – mivel nőkkel dolgozom – inkább a kedves kis jelek híve vagyok. A fontos, sürgős és örömteli jele lehet a szivecske, a fontos és sürgős, de nem vidám jele lehet egy (!) a kevésbé fontos, de sürgős jele lehet egy szomorú arc , a többi elintézendő dolog mellé kerülhet egy háromszög.
Ha a háromszög jelű teendőket még egy héten belül sem végeztük el, akkor mérlegeljük, hogy mi történne, ha ezt a teendőt egyszerűen lehagynánk a listáról?
Az esetek többségében kiderül, hogy az ilyen feladatok bizony egyáltalán fel sem kellett volna hogy kerüljenek a listára. Temérdek időt spórolhatunk, ha megnézzük ezeket a feladatokat, amiket végül ejtünk a listánkról. Komoly önismerethez juttat bennünket. (Ha Önnek családban, munkahelyen és valamilyen egyéb helyen, például egyházban lakóbizottságban, vagy szülői munkaközösségben is helyt kell állnia, legjobb, ha minden tevékenységnek külön listát gyárt, de erről később lesz szó!)

Telefonálási terv – e-mail terv
Olyan újdonságok, amit a régi időgazdálkodási tréningek nem említenek. A mai időrablók két legkomolyabb fajtája. Tervezzük be a napunkba a telefonálási listát, (kiket hívunk fel, kiket hívunk vissza, milyen ügyben kell velük beszélnünk) és rangsoroljuk elektronikus leveleinket is a fent leírt módon. (erre maga a program ad lehetőséget nekünk) Az e-mailekre a nem produktív időből is szánhatunk, mivel bármikor felállhatunk a gép mellől, ám a telefonálást legjobb, ha a produktív időben végezzük el.

Rangsorolja a papírmunkát
Marcsika ¬ a volt kolléganőm – szerint a "kerek irattartó" vagyis a szemetes kuka a leghasznosabb iktatási pont az irodában. A fölösleges jelentések, körlevelek, és más egyéb dolgok temérdek időt rabolnak el azoktól, akik idejük nagy részét egy irodában töltik, de a kérvények, beadványok, nyomtatványok hada egy háziasszony mindennapjainak is része. Jól tartsa karban, hogy mik azok a dolgok, amikre tényleg szüksége lehet még és mik azok, amik tényleg a kerek irattartóba való beiktatásra várnak. Lényeges, hogy csak azokat a dolgokat tartsa a keze ügyében, amiket valóban hamar el kell intéznie, és ha már elintézte őket, rakja azonnal helyre. (Vagy tartson erre személyzetet. Ne feledje, nem kell mindent egyedül csinálnia!)
Feladat: Csináljon magának egy napi és egy heti tervezőt, hasonlóan a gyerekek órarendjéhez. Az is jó, ha egy megszokott határidőnaplóba dolgozik, de talán még jobb, ha ezen a héten szakít a hagyományokkal és időleges – vagy végleges – újításokat vezet be.

 

Emlékeztető:
Minden napra írja be az arra a napra legfontosabb teendőket, és minden napon belül ossza be idejét a produktív és passzív órákra egyaránt.
Ha van maradék elvégzendő munka a hét végére, vezesse át okosan a jövő hétre. Amire nincs szükség, azt dobja ki!
Rangsoroljon – csináljon saját kis jelképeket!
Ha több területen kell helytállnia, csináljon több listát (munka – magánélet)
E-mail lista – telefonlista
Uralja a papírmunkát!
Használja noteszét, telefonját, számítógépét profi módon!

Segítség: Ha úgy érzi, hogy szabadideje aztán végképp nincsen, és alig jut idő magánéleti dolgaira, érdemes egy időpontot kérnie, hogy személyes időtervét együtt dolgozzuk ki! Az időtervezés megtanulása igen fontos dolog, hogy egészségünket megőrizhessük és szeretteinkkel is tudjunk minőségi időt tölteni.

Kárpáti Tímea

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7118 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x