Miért nem eszünk kutyát?
Címlap / Kedvenc / Miért nem eszünk kutyát?

Miért nem eszünk kutyát?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Képzeld el, hogy vendégségbe mész új szomszédodhoz. Ínycsiklandó vacsorával vár, megtöltik a szobát az illatok. Leültek, enni kezdtek. Mi ez? Muszáj elárulnod a receptjét! Ó, feleli erre ő, semmi különös, csak egy kis bazsalikomos, rozmaringos labrador.  

Miért döbbent ez meg annyira? Lehet, hogy már amúgy is öreg kutya volt. Miért van, hogy nem eszünk kutyát, de megesszük a nem kevésbé intelligens disznót, malackát, röffencset, s még jól is esik nekünk? Röfit nem ismertük, Pipit sem. No, de a kérdéses Blökit sem ismerted azelőtt, hogy a tányérodon találkoztál vele.

Az állatok halála esemény a magyar kultúrában. Van, akinek a halála ősz végén tél elején esedékes. Korán kelünk, dolgozunk, izzadunk, iszunk, eszünk. Van, akinek a halála úgy súlyt le, mint ahogy az ég szakad le ránk. Orvoshoz rohangálunk, sírunk, döntünk, elbizonytalanodunk, megint csak sírunk, végül temetünk.
Pipiéket összezárva tartják, a csőrüket csípik le még gyerekkorukban, hogy az iszonyatos zsúfoltságban megőrülve ne csípjék halálra egymást. A kis színes madarakat a boltokban élve árulják és könyveket lehet venni arról, hogyan kell őket jó állatbarátként gondozni. Miért ez a nagy különbség? Egyiküket társállatnak, másikukat haszonállatnak tartjuk. Ezt a kategória rendszert ismeri mindenki. De vajon mióta is látjuk így a világot? Vissza tudsz emlékzeni? Szinte biztos, hogy tanultad. Szülőtől vagy iskolából. Mert a gyerekek nem látják a különbséget, ugyanúgy ahogyan nem látják a király ruháját, ha az történetesen meztelen.  A gyerekeknek ezt a különbséget meg kell tanítani. Valamikor régen Neked is megtanították: van különbség.

A különbség csak annyi, amit megszoktál. Az egyik állatról megtanultad, hogy arra való, hogy megedd. A másikról megtanultad, hogy pacsit ad és szereti a gyerekeket. Vegánná válni nem azt jelenti igazából hogy mást eszel, hanem hogy másként tekintesz a téged körülvevőkre. Nem maradsz meg annál, amiben felnőttél, hanem kinyitsz egy ajtót a valóságra és meglátod, hogy mindegy, ki milyen fajba született. Szeretnivaló, izgalmas, okos, élni akaró, vicces és szép vagy bájosan csúnya állat ő is. Felborul az rendszer, amiben az élelmiszer és az állat összemosódik. A két fogalom különválik és már csak az a kérdés, hogy akkor mit is együnk? Erről pedig a jövő heti cikkben lesz szó!

 

Vannak külföldön menhelyek, ahol vágóhídról mentett állatokat nevelnek, etetnek, szeretnek. Ezekről a helyekről elbűvölőbbnél elbűvölőbb történetek kerülnek fel a blogokra. Magyarul itt olvashatod például Marcy a birka, vagy Sweetie, egy elragadó tyúk történetét.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6800 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x