Atlantisz eltűnt? Vagy még megtaláljuk Gotland szigetén?
Címlap / Kultúra / Atlantisz eltűnt? Vagy még megtaláljuk Gotland szigetén?

>

Atlantisz eltűnt? Vagy még megtaláljuk Gotland szigetén?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

Gotland fővárosába, Visby-be invitált professzor barátom, amikor az atlantiszi kultúrákról beszélgetünk. Télen-nyáron nyílnak itt a rózsák a tengeri légáramlat hatására. Békések, kedvesek a sziget lakói, olyan egyszerű jómódban élnek, hogy nincs értelme az irigységnek, semmit se kell elkeríteni, elzárni egymás elől. Úgy mondják, a középkorban aranyguzsallyal fontak az asszonyok. 

Meglátogattuk Visby közelében lévő Trojeborg híres kőlabirintusát. Időtlen világok tárultak szemünk elé, mint Stonehenge látogatásakor. Óriások lakhattak itt valamikor, jólelkű, szelíd óriások, akik tisztában voltak az élet és halál jelentőségével. A kőlabirintus talán az alvilágot jelképezi. Ezek rituális jelentősége igen régi időkre nyúlik vissza.

Túlvilág
A kőemlékeken ábrázolt labirintus talán a halott túlvilágra vezető ösvényét jelenti, a tényleges labirintusokat a temetések idején használták. Ezeket általában a tengerparton látjuk, elképzelhető, hogy a tengerészek számára építették. Gazdag, jelképrendszerük egy sajátos kozmikus rendről szól, olyan világról, ahol az ég istene uralkodott, s a holtakat hajón szállították a túlvilágra (mint az ugyancsak hajós görög nép mitológiájában).

Kozmológia
A kövek csodásan megmaradt ábrázolatai a kozmikus rendről vallanak. A nagy forgó napkorong az uralkodó, a Yggdrasill Világfa a skandináv világegyetem központját jelképezi, a Midgardsormr-kígyó pedig körbetekeri a földet. A hajó az emberi világot jelképezi, melyen átevezve a halál birodalmába juthatunk.

Sírok, kövek
A sziget tele van hajó alakú sírokkal, a festett kövek is hajókat ábrázolnak. Egy viking kori kövön csatajelenetet látunk. Alul a hajót, mely a hőst elviszi a túlvilágra. A kő tetején egy ember akasztását ábrázolták, az áldozat fölött sas jelenik meg, a svédek madara, alatta a valknut, három egybefonódó háromszög. Ez az isteni oldás-kötés jelképe.
A bronzkorból több száz kődombot találhatunk, a vaskorszak emlékét hetven erőd őrzi. A kereszténység templomai is fennmaradtak, hiszen ezt a szigetet évszázadokon át senki se támadta meg erőszakosan.

Gót ősök
Történelmi emlékeinkben a Római Birodalom bukása után gyakran találkozhatunk a népvándorló gótokkal, akiknek itt lehetett a székhelye. Mielőtt a gótok megtelepedtek volna, a gonosz szellemek naponta süllyesztették, és emelték ki a vízből a szigetet. Tjelvar gót vezér nem félt a szellemektől, tüzet élesztett a szigeten, s amíg az égett, a szellemek nem merték megközelíteni. Fában nem volt hiány, az egész sziget erdőségekből áll, tehát csak emberi bátorságra és találékonyságra volt szükség, hogy a gonosz ellenséget távol tartsák. A szellemek megismerték az emberi lélek hatalmát, és megalázkodtak az emberek előtt, felajánlották szolgálataikat, s feltárták kincseiket, melyekre nekik nem volt semmi szükségük. Így aztán a hajós népek számolatlan kinccsel gazdagodva indították el a tengeri kereskedelmet a szigetről. Honfitársaik jó kézművesek voltak, baltafejeket készítettek, és ellátták vele, a környező országokat is. Lassan ellenőrizni tudták a Balti-tengeri hajóforgalmat.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 4207 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x