Kortárs román novellisták: Dilingó
Címlap / Kultúra / Kortárs román novellisták: Dilingó

>

Kortárs román novellisták: Dilingó

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Az antológia szerzői, több írótársukkal közösen, akik e válogatásban nem szerepelnek, valamint a hasonlóan gondolkodó költőkkel és kritikusokkal együtt a háború utáni kommunista Romániában kivételes és szélsőséges irodalmi irányzatot indítottak el. E kötet e különlegességből nyújt ízelítőt. 

A kötet szerzői nemcsak a tehetséget és az irodalmi színvonalat képviselik, hanem – mások mellett – azt  az előzmények nélküli irodalmi korszakot is, amely gyökeresen és teljes egészében megváltoztatta és átrendezte az irodalmi gondolkodást a háború utáni román kultúrában.
Ráadásul ennek az irodalmi korszaknak – a huszadik század kilencedik évtizedéről van szó – fontos szereplője a költészet és gyakran a kritika is, tehát elmondható, hogy az egész román irodalom átalakulási folyamatának kezdetét jelenti.

Az antológia szerzői, több írótársukkal közösen, akik e válogatásban nem szerepelnek, valamint a hasonlóan gondolkodó költőkkel és kritikusokkal együtt a háború utáni kommunista Romániában  kivételes és szélsőséges irodalmi irányzatot indítottak el. Kivételesnek mondható a szó fenomenológiai értelmében, mivel a háború utáni időszakban ennek a jelenségnek nincs előzménye, és szélsőségesnek (fenomenológiai értelemben is), mivel markánsan különbözik az egész korábbi irodalomtól, hiszen látványosan szakított a két háború közötti irodalmi hagyományokkal is.

Már első jelentkezésük idején olyan szokatlanul elszánt és olyan átfogó újító szándékról tanúskodnak az  irodalomról való gondolkodásban és diskurzusban, amelynek jelentőségéről valójában csak mostanában veszünk tudomást. Az elődeiktől való szembetűnő különbség miatt az új rövidpróza és költészet szereplőinek tevékenysége a kortárs román irodalomban – az olvasók és kritikusok szerint is – sokkal inkább a diszkontinuitás fogalmával, és nem a folytonosságéval jellemezhető. Mindenesetre olyan jelenségről van szó, amit nem lehet egyszerűen a román próza hagyományaiból levezetni.

Kötet mérete: A/5
Terjedelem: 274 oldal
Kiadta: Noran >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1803 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x