Az élők sorában szeretnéd tudni pasidat? Férfiak új szerepben...
Címlap / Kultúra / Az élők sorában szeretnéd tudni pasidat? Férfiak új szerepben

>

Az élők sorában szeretnéd tudni pasidat? Férfiak új szerepben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Az életét veszélyezteti, ha hajszolja a sikereket, az önbizalmát és a lelkét, ha elhanyagolja. Hol húzódik az arany középút? Hogyan kímélheted meg párodat, a férfit, a család erejét és alapját? Hogyan óvhatod? Férfiak apaszerepben, és a köztes megoldások. 

Nemi szerepek
Magyarországon nagyon erős a társadalmi nemi szerepekkel kapcsolatos tradicionális értékrend. A férfi helye a „világban”, a nőé „otthon” van, aki ettől eltér, és férfiként nem teljesíti világi, nőként pedig otthoni feladatait, az kudarcot vallott. Ez a meggyőződés pedig, bármennyire tűnik ma még sokak számára „természetesnek”, csupán egy ember alakította konstrukció: és ha nem változik együtt a bennünket körülvevő világgal, idővel teherként nehezedik majd a társadalom tagjaira. Ez az idő pedig már elérkezett, és – a várakozásokkal ellentétben – ez a férfiakat talán még nagyobb mértékben is sújtja, mint a nőket.

Meg kell azért jegyeznünk, hogy rengeteg szociológus és filozófus, és sok átlagember vallja, hogy a problémák akkor kezdődtek, amikor a hagyományos értékrend felborult, amikor megkezdődött a szerepcsere - mert a hagyományos családmodellben a természeti erőknek és az adottságoknak megfelelő volt a szereposztás, így a munkavégzés. Természetesen lehetőséget kell biztosítani a házias, gyermekcentrikus apáknak és a karrierjüket építő asszonyoknak, de egy görcsös áttérés, a szabadság címén való anarchia és értékrend rúgdosás tökéletesen értelmetlen - a szerk.

HarmoNet tipp: Bánt az Urad? Minek maradsz? >>

Papa-baba klub
A hvg.hu Férfiak új szerepben: főállású apák? című cikke szerint Magyarországon is egyre gyakoribb, hogy az apa marad otthon a gyerekkel. Bár feltételezhetjük, hogy ez az „egyre gyakoribb” továbbra is csak a társadalom egy viszonylag szűk szegmensében érvényesül, és kevés családot takar, mégis örvendetesnek tartjuk a fejleményt. Annál is inkább, hogy – mint arra a SOTE Magatartástudományi Intézetének munkatársai rendre rámutatnak – Magyarországon többek között az vezet a férfiak nagyon magas arányú korai halálozásához, hogy túlzottan tradicionális, a férfitől dominanciát, erőt, érvényesülést elváró az értékrendünk, ami elvárásoknak a jól ismert társadalmi-gazdasági körülmények között nagyon sokan nem tudnak eleget tenni, és ez hosszú évek során rombolja az egészségüket.

A nők egészségét közben az rombolja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben csak kevesen tudnak nőként érvényesülni, szülni és főzni nem karrier, így akár 4 gyermek mellett félállásban, kisegítő munkákban kell helyetállni. Lehetelen? Próbáld ki! Csak kevesen képesek rá összeroppanás nélkül - a szerk.

HarmoNet tipp: Férfi istenek >>

Életmentő kezdeményezés
Egy kezdeményezés, a Mentsük meg a férfiakat! mozgalom is ezen tendencia visszafordítását tűzte ki céljául. Ők többek között a család és a szűkebb pátria lehetőségeire mutatnak rá: üzenetük szerint ha a „férfi” társa (ez esetben jellemzően egy nő) odafigyel arra, hogy párja ne érezze magán nap mint nap a „győzelem”, az érvényesülés kényszerét, azzal akár évekkel hosszabbíthatja meg annak életét.

A HVG cikkében feltárt jelenség ennek az emancipálódásnak lehet fontos jele. Kérdés azonban, hogy a cikkben említett, otthon maradó férfiak valóban magukévá tették-e a tradicionálistól eltérő értékrendet, vagy épp ellenkezőleg: tudatuk mélyén továbbra is úgy gondolják, hogy az ő helyük a kifelé irányuló világban lenne, ezért így vagy úgy, de kudarcként fogják megélni, hogy a család – tradicionális értékrend szerint – „nőies” szerepeiben jelennek. Vagy esetükben valóban egy új, modern, a társadalmi nemi szerepek kalodáiból kitörő életfelfogást ismerhetünk meg? Reméljük, hogy ez utóbbi a helyzet!

Vegyél egy mély levegőt, és gondolj az arany középút elvére. Nem feltétlenül kell a pasidnak rögvest otthon maradnia. Ha erre van szüksége, beszéljetek róla, de a legtöbb férfinek a megértés, béke, harmónia, világos kommunikáció elegendő ahhoz, hogy sínre kerüljön. Valóbans zükséges a férfiak védelme, de ezt nem nagy amplitúdójú változással érhetem el, hanem nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedéssel! - a szerk.

Forrás: Főállású apák >>

(Képek: piqs.de)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2082 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x