István-napi hagyományok
Címlap / Kultúra / István-napi hagyományok

>

István-napi hagyományok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-20

Augusztus 20-a I. István király (Szent István), s egyúttal 1774 óta - amikor Mária Terézia országos ünneppé nyilvánította - a magyar államiság ünnepe. István tisztelete napjainkig él, alakja a két világ, a pogány magyarok és a keresztény, európai normákhoz igazodott Magyarország határán van.  

Augusztus 20-a I. István király (Szent István), s egyúttal 1774 óta - amikor Mária Terézia országos ünneppé nyilvánította - a magyar államiság ünnepe. István tisztelete napjainkig él, alakja a két világ, a pogány magyarok és a keresztény, európai normákhoz igazodott Magyarország határán van. Nemzetségének még totemisztikus hagyományai vannak, uralkodói háza, az Árpád-ház azonban már kiválasztottakból és szentekből áll. István napját sokfelé búcsúkkal vagy körmenetekkel ünnepelték. Különösen azokban a falvakban, vagy városokban volt ez jellemző, ahol volt István tiszteletére szentelt templom. 1818-ban rendeztek első alaklommal Szent István ünnepén Szent Jobb körmenetet.

Általános megfigyelés szerint ez a nap Medárdhoz hasonlóan úgynevezett negyvenes nap. Tehát 40 napig ugyanolyan idő marad, mint amilyen ennek a napnak az időjárása. Termésjóslásra is alkalmas volt István napja. Ha jó az idő ezen a napon, akkor bőséges gyümölcstermésre lehet számítani. E napot nemcsak manapság tartják az új kenyér ünnepének. Régen is e napon sütöttek először új búzából őrölt kenyeret. Azt is tartották, hogy e napon vágják le a szúnyogkirályt, vagyis ettől kezdve már kevesebb lesz ebből a rovarból. Néhol pedig azt mondták, hogy e napon indulnak el a gólyák.
Ikonográfiájában a Szent Koronát ajánlja föl Boldogasszonynak.István nemcsak a szent, hanem a történelmi héroszt is jelenti számunkra. Mária Terézia 1774-ben Szent István lovagrendet alapított. Szegeden a csizmaszár díszes, szívalakú kivágását „szentistvánkivágás"-nak nevezik. Csizmadiák, szabók, bányászok, pénzverők védőszentje. A körmöcbányai bányászbúcsún körmenet, lovasjáték, kardtánc, lövészverseny volt tiszteletére. Felsőszakonyon és Buzsákon az asszonyok és a lányok fekete ruhában „gyászos öltözetben sírván" mentek el szentmiséjére. A malmokat és a hajókat a Szent Király ünnepén zöld ággal díszítették Szegeden. A gabonaszállító hajókat Szent Istvánra keresztelték.

Az ócsádi szlovák legendában István király a Racsa nevű hegy belsejében rejtőzködik, a hegy tetején repedés tátong. Az erre legeltető pásztornak régebben minden napon eltűnt itt egy-egy báránya. Bojtárját küldte utánuk, aki pár nap múlva került csak elő. Ő mesélte, hogy a hegy belsejében tágas terembe jutott, ahol fegyveres katonák alszanak, lovon, s az egyikük Szent István király. A király azt mondta neki, hogy még nem jött el az ideje annak, hogy fölszabadítsa népét, hazáját.A moldvai csángók balladaszerű énekében Szent István egykor majd "a világ minden népének szabadítója és királya lesz”. Szlovák és morva legenda szerint a magyar haza földjén pogány ellen küzdő szlovákokat a Szent Király, István segíti győzelemre. Bánáti román mondában a palotaépítő István álmot lát, a mennybot három angyal száll le hozzá, s ezt mondják neki: mikorra elkészülnek palotáid, életedet általadod. A főpapok ezt meghallották, s nyomban szentté avatták.

Pöstyén szlovák lányai éjfélkor kimentek a Lánykútra - a Szent Király éjfélén, annak erejében - a templomosok klastromának romjaihoz vizet meríteni. Megmosdottak benne, s reggel azzal a legénnyel találkoztak, aki később feleségül vette őket.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8362 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x