Várandós apukák
Címlap / Kultúra / Várandós apukák

>

Várandós apukák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Nem csak a várandós kismamákban, de a leendõ apákban is hormonális változások zajlanak a magzat növekedése során. Ráadásul a két szervezetben lejátszódó ilyen jellegû folyamatok nagyjából megegyeznek. 

Nem csak a várandós kismamákban, de a leendõ apákban is hormonális változások zajlanak a magzat növekedése során. Ráadásul a két szervezetben lejátszódó ilyen jellegû folyamatok nagyjából megegyeznek.
A New Scientist beszámolója szerint egy kanadai kutatócsoport kimutatta, hogy a nõk terhessége alatt a leendõ apák hormonszintje is ingadozik, s ezek az ingadozások ugyanazt az utat járják be, mint a partnerekben lefolyó hormonális változások.
Amikor egy nõ petesejtje megtermékenyül, szervezetében számos hormon szintje emelkedni kezd. Ilyen hormon például a prolaktin, amely tejelválasztást idéz elõ, vagy az anya gyermeke iránti kötõdésének kialakulásában szerepet játszó kortizol. Ugyanez történik az egyik legfontosabb nõi nemi hormonnal, a progeszteronnal is, amely elõkészíti a méhnyálkahártyát a megtermékenyült petesejt (embrió) befogadására.


Ezzel egyidõben viszont több hormonból is, így például a menstruációs ciklus során a petesejt érését serkentõ FSH-ból (follikulusstimuláló hormon), és a petesejt kilökõdésében fontos szerepet játszó LH-ból (luteinizáló hormon), kevesebbet termel a szervezet. A szülést követõen a hormontermelés szinte azonnal visszaáll a korábbi kerékvágásba.

A kutatócsoport azután kezdett el foglalkozni a terhesség "apai tüneteivel", hogy bõ egy évvel ezelõtt, állatokkal (többek között fõemlõsökkel) végzett vizsgálatok alapján, kiderült, hogy a hím állat szervezete is jóval több hormont termel ilyenkor, mint egyébként, egészen kicsinyei megszületéséig.

Anne Storey és kollégái (Memorial University, St John’s, Newfoundland) 34 párral végezték a vizsgálatokat, akiktõl különbözõ idõpontokban vérmintákat vettek, a szülés elõtt és után is.

Azt találták, hogy a terhesség idõtartama alatt az apák szervezetének kortizol-, prolaktin- és tesztoszteronszintje jelentõsen változott. A kismamáknál tapasztalt eltérések sokkal drasztikusabbak voltak ugyan az apákban tapasztaltaknál, de a változások mintázata (iránya, idõbeli eloszlása) hasonló volt a párok mindkét tagjánál.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy az apáknál is elõfordulnak-e a terhességre jellemzõ tünetek, mint például kimerültség, étvágytalanság avagy túlzott étvágy, és súlygyarapodás. Azt találták, hogy az ilyen tünetekrõl beszámoló apáknak magasabb volt a prolaktinszintjük és meredekebben esett le a tesztoszteronszintjük, mint akiknek nem voltak ilyen tüneteik.

A kutatócsoport tagjai a rövid ideig tartó hormonális változásokat is megfigyelték. Miután vérmintát vettek tõlük, az önkéntesek hat percig egy újszülött sírását hallgatták hangszalagról, miközben egy videófilmet néztek a szoptatásról. Harminc perccel késõbb újabb vérmintát vettek tõlük, s kiderült, hogy az apák és az anyák kortizolszintje is megváltozott.

Storey vélekedése szerint a várandós nõ viselkedése és az általa kibocsájtott illatanyagok (feromonok) együttesen váltják ki ezeket a hatásokat az apából, aki ezzel mintegy felkészül gyermeke érkezésére. Persze csak akkor, ha a leendõ szülõk elég sok idõt töltenek együtt.

Egri Gábor
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1500 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x