Etióp kaja? Nem vicc! Ez finom! Megmutatjuk!
Címlap / Kultúra / Etióp kaja? Nem vicc! Ez finom! Megmutatjuk!

>

Etióp kaja? Nem vicc! Ez finom! Megmutatjuk!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

Az afrikai kontinensen más az óceáni partvidék ízvilága és megint más a konyha, mondjuk a Kilimandzsáró tövében. Egy-egy jellegzetes fogás kásaszerű egytálétel, amelyet hosszú időre állni hagynak, hogy az összes fűszernövény aromája átjárja. 

A kontinens közepe felé haladva lassan elérkezünk Etiópiához. Itt már azt tapasztalhatjuk, hogy sokkal erősebb a fűszerezés és igen kalandozó a gasztronómia. Az ország belsejének némiképp haloványabb, de kifejezetten tápláló alapételei olyan zöldségekből és mezei terményekből készülnek, mint a kukorica, manióka, banán, rizs, spenót, bab, köles, borsó. Ezek a legkülönfélébb elkészítési módban, enyhén fűszerezve, a hús és halételek köretéül szolgálnak.

Samosa - mint Indiában!
Érdekesség, hogy előételként nem salátát, hanem az indiai eredetű SAMOSÁ-t fogyasztják. A SAMOSA egy félkör alakúra hajtogatott tésztába csomagolt hústöltelék, melyet olajban sütnek ki.

Indzsera
Ezután jöhet a főétkezés, mely mindig húsféle, például csirke. Az etiópok levest kevésbé fogyasztanak. Nagyon szeretik a nyers marhahúst - fűszeres mártásban vagy „natúr”, egyszerűen az étterem bejáratánál felakasztott fél marhából lekanyarítva -, és minden étkezés alapja az INDZSERA nevű helyi palacsinta, mely egyfajta kovásztalan étel, 40 centi átmérőjű, és számos funkciója van: egyszerre köret, tányér, abrosz és evőeszköz, illetve az íze alapján még savanyúságnak is felfogható.
 

Köretként fogyasztják például a Lalibela paprikával fűszerezett KEI WOT nevezetű marhapörkölthöz, melynek az alapanyagai tulajdonképpen megegyeznek a magyar pörkölt nyersanyagával, csak a felhasznált mennyiség valamint az elkészítési módban van eltérés.
A 1,5 kg marhahúshoz 3 kg hagymát használnak, melyet 1 órán keresztül lassú tűzön dinsztelnek ezután hozzáadják a fűszereket, a húst és további 1,5 órán át főzik.

INDZSERÁT fogyasztanak TIPS nevű ételükhöz is, melyet szintén marhahúsból készítenek, de itt először a húst megpirítják vajon, majd hozzáadják a kockára vágott hagymát, a fűszereket, ezután főzik, majd az elmaradhatatlan erős paprika következik, ezt is túróval fogyasztják.
A Lalibela paprika egy igen erős fűszer, ugyanakkor enyhén édes íze is van, ez kölcsönöz az ételeknek kellemes, pikáns ízt. Helyi szokás, hogy a pörkölt mellé túrót fogyasztanak, ami kicsit enyhíti a paprika erejét!

Egy helybéli hiedelem szerint a feleség minél több paprikát tesz férje ételébe, annál jobban szereti. A főételhez saláta helyett párolt vegyes zöldséget fogyasztanak, melynek elkészítése és fűszerezése szintén különleges. Ez a tál tartalmaz burgonyát, fehér és sárgarépát, hagymát, paprikát és fűszereket.

Forrásunk: Laibela ételbár, ahol az afrikai különlegességek valóságban is megkóstolhatóak!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5450 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x