Vonzó férfi: Mély hang, szőrös mellkas
hirdetés
Címlap / Kultúra / Vonzó férfi: Mély hang, szőrös mellkas

>

Vonzó férfi: Mély hang, szőrös mellkas

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-12-03

A legtöbb nő a mélyen zengő férfihangot látatlanban is szőrös mellkasú emberrel azonosítja - állapították meg holland kutatók. A mélyebb orgánumú férfiakat a nők legtöbbször idősebbnek, erősebbnek, szőrösebbnek, és vonzóbbnak vélik magasabb hangú társaiknál. Ám a csupán telefonbeszélgetés alapján megbeszélt randevúk gyakran meglepetéssel szolgálnak, mivel a bariton hang mögött lakozó külső korántsem olyan impozáns, mint ahogy azt a nők elképzelik... 

A legtöbb nő a mélyen zengő férfihangot látatlanban is szőrös mellkasú emberrel azonosítja - állapították meg holland kutatók. A mélyebb orgánumú férfiakat a nők legtöbbször idősebbnek, erősebbnek, szőrösebbnek, és vonzóbbnak vélik magasabb hangú társaiknál. Ám a csupán telefonbeszélgetés alapján megbeszélt randevúk gyakran meglepetéssel szolgálnak, mivel a bariton hang mögött lakozó külső korántsem olyan impozáns, mint ahogy azt a nők elképzelik.

A HarmoNet-nél dolgozó lányok szintén imádják a tengermély baritont és szexibbnek tartják a szőrös mellkast, ezt barátnőik körében végzett gyors felmérésük igazolta, ami persze nem annyira tudományos, mint a Hollandoké.

Holland férfihangok
A leiden-i Institute of Evolutionary and Ecological Sciences (Evolúciós és Ökológiai Kutatóintézet) magatartáskutatói magnóra vették holland férfiak beszédét, majd a hangfelvételt lejátszották holland nők egy csoportjának. A kísérletben résztvevő nőknek látatlanban kellett leírniuk a hanghoz tartozó férfiakat. "Eredményeink azt mutatják, hogy a nemi kiválasztódási folyamat, azaz a szexuális szelekció során a nők által figyelembe vett tényezők közé tartozik az orgánum, és ez az előválasztás a mélyebb hangú férfiaknak kedvez" - jelentette ki Sarah Collins magatartáskutató. - "Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy az előzetes elképzelések általában nem esnek egybe a valósággal."

Mindennek az oka a nemi kiválasztódás!
Ennek az az oka, hogy legalább is az ember esetén, a mély zengésű hanghoz nem párosul nagyobb, izmosabb termet, "férfiasabb" külső, miközben az emberszabású majmoknál még közvetlen, biológiai kapcsolat figyelhető meg a dörgő hang és a szőrösebb, termetesebb külalak között. Az emberi evolúció során a hangképzésért felelős szerv, éppen a beszéd kialakulása miatt nagymértékben különbözik még az emberhez legközelebb álló állatok, a gorilla vagy a csimpánz hangképző szervétől is.

A kiadott hangok sebességét szabályozó garat körüli izomlebenykék, és a lágy szájpadlás változatossága jellemzi az emberi fajt, míg a hangszálak felépítése nagyjából megegyezik a majmokéval. Csupán egyetlen összehasonlításban, a nagyobb testsúly és a mélyebb hang között fedeztek fel kapcsolatot a kutatók.

Tesztoszteron, izmok és a hang
Collins és munkatársai megpróbálták a lehető legobjektívebben megvizsgálni a kérdést. Harmincnégy önkéntes férfit kértek fel magánhangzók képzésére lehetőleg nyitott szájjal, hogy minél kevésbé változtassa meg a nyelv és a szájüreg helyzete a hangzást. Ezzel párhuzamosan mérték a kísérleti alanyok váll-csípő távolságának arányát, és a férfias külső kialakulásért felelős hormon, a tesztoszteron szintjét is.

"Kísérleti eredményeink azt mutatják, hogy nincs összefüggés a mért adatok és hang jellege között" - szögezte le Collins. Ugyanakkora kutatók azt is megfigyelték, hogy a nők a hang alapján alkotott elképzeléseikhez még a tudományos eredmények ismeretében is erősen ragaszkodnak. Szinte valamennyien férfiasabb személyt társítottak a mélyebb hanghoz.

Miért tartják vonzóbbnak a nők a mély hangot?
A kutatók következő kérdése éppen ezért az volt, hogy mi okozza azt, hogy a nők ennyire megingathatatlanok ezen a ponton. Collins szerint elképzelhető, hogy a nők a sajátjuktól leginkább különböző hangokat részesítik előnyben. Valószínűleg ősibb szinten történik a választás, amely még nem alkalmazkodott a hangképző szervek gyors evolúciójához, de az is lehet, hogy a nők társadalmi hatásra ítélik férfiasabbnak a mélyebb hangot. Ezt igazolja az is, hogy a "Csillagok háborúja" című Hollywood-i filmben a Darth Vadert alakító közel két méteres termetű filmszínész, David Prowse hangját az utószinkron során mélyebbre cserélték, mivel a film készítői Prowse eredeti hangjánál sokkal mélyebbet képzeltek el Darth Vader "férfias" személyiségéhez.


Tóth József


 
 
[ 12914 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x