Színes Kavalkád - Cigánynak születtem
hirdetés
Címlap / Kultúra / Színes Kavalkád - Cigánynak születtem

>

Színes Kavalkád - Cigánynak születtem

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-18

Immár második éve kapcsolódik a Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF rendezvényeihez a Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nőkért Egyesület "Színes" programjaival. 

"Annak érdekében dolgozunk, hogy a magyar kultúra befogadja és elfogadja a roma kultúra értékeit" - nyilatkozta Kelemen Zoltánné Várnai Anna, az egyesület elnöke, majd hangsúlyozta, hogy missziójuk értelmében az idei évben is olyan elemekkel igyekeznek színesíteni a Pécs2010 EKF rendezvénysorozatot, melynek csúcspontjaként - POSZT OFF programjukban, a június 7-11 közötti időszakban – koncentráltan mutatják be a roma kultúra sokszínűségét.

Június 7-től az Árkád Bevásárlóközponban a Chachipe Diák fotókiállításon találkozhat a közönség a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archivum pályázatára beérkezett legjobb fotókkal. A kiállított képek a „Roma Évtized” cselekvési programban megjelölt témákat dolgozzák fel, szakítva a roma emberek hagyományosan előítéletes bemutatásával, a társadalmi környezetben cselekvő, aktív és egyenrangú szereplőkre hívva fel a figyelmet.

Június 8-án a Gandhi Gimnáziumban két fiatal roma költő mutatkozik be. Mindketten 1982-ben születtek.

Tóth Olivér egy Miskolc melletti kis falu nádfedeles vályogházából indult. Tanult bányásznak, dolgozott pedagógus asszisztensként, parkolóőrként és a hajléktalanellátásban. Szociálpedagógus diplomát szerzett, közben költő lett, fest és tanít. Rangos irodalmi lapokban publikál. Első önálló kötete 2002-ben jelent meg, Fekete tűzben címmel.

Színes Kavalkád

 
Páva Zsolt Fénytörés Törökszentmiklóson született, négy éves korától a Fóti Gyermekvárosban nevelkedett, szerzett szakmát, majd érettségit. Továbbtanulását az intézetből kikerülve már nem tudta finanszírozni. 2006-tól él albérletben, postásként dolgozik, antológiákban és internetes irodalmi oldalakon publikál. Bár Zsolt még keresi helyét a kortárs költészetben, épp úgy tudja, merre tart, mint Olivér.
 
Június 9-én, szintén a Gandhi Gimnáziumban, első alkalommal biztosítanak lehetőséget a pécsi közönségnek, hogy betekintést nyerjen a Fény-Árnyék Művészeti Egyesület Vándormozi programján keresztül a roma közösségek ünnepeibe és mindennapjaiba, hisz a Kővári Borz József vezette FÁME már több, mint 10 éve járja kamerájával a roma lakta falvakat.

Június 10-én, csütörtökön, 14 órától a Szent István téri POSZT-OFF színpadon a közönségcsalogatást az idei évben is az Orkestra Bohemika belvárosi nomád cigány etno punk zenekar kezdi meg. Utánuk Csonka Anna és Csonka Sándor cigány népdal- és magyarnóta énekesek lépnek színpadra a Kővágószőlősi CKÖ Hagyományörző Tánccsoporjtjának gyermektáncosaival, majd a Gandhi Közalapítványi Gimnázium Hagyományőrző Csoportja következik. Őket az 1993-ban nagykanizsai oláh és beás cigány fiatalokból alakult Kanizsa Csillagai együttes követi. Műsorukban a Magyarországon élő cigányok kultúrájából beás, lovári és romungro dalokat adnak elő, hagyományőrző népi viseletben. A délutáni blokkot a Pécsett már régen járt Ando Drom zárja fájdalomdalaival, sóvárgásénekeivel. A színházi produkció sem marad el.

A koncertek után az Átok és Szerelem - cigány ballada átértelmező, emberközeli színjátékát a pécsi Üres Tér Társulat és a Nagy Béla vezette Roma Csillagok táncosainak előadásában láthatjuk, majd az est zárásaként a darabban is zenélő Parno Graszt hevíti tovább a hangulatot. Az együttes magyarul és romani nyelven énekel egyszerre, vagy egy-egy dalon belül cseréli a nyelvet. Sikerüket az is garantálja, hogy első lemezük felkapaszkodott a World Music Chart Europe hetedik helyére, és ez más magyar zenekarnak azóta sem sikerült.

Június 11-én, a Színes Kavalkád utolsó napjának délutánján a Vadrózsa Gyermekházban már a legfiatalabbakat várják, nekik szerveznek kézműves foglalkozásokat az AmaroTrajo „Életünk” Roma Kultúráért Alapítvány Glinda Vándor Tanodája Programjának meghívásával.

Ugyanezen a napon 19 órától a Kolping Házban interaktív előadáson vehetnek részt az érdeklődők a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem jegyében. Meghívott előadó Kalányos István Iraki – roma jogvédő, a Cigánynak születtem c. könyv írója, aki könyve kapcsán arról is beszél majd, hogyan döbben rá a petróci kisfiú cigány voltára annak minden hátrányával együtt, hogyan lehet a hatalommal visszaélve egy gyerek sorsa felett dönteni, létezik-e szeretet, emberség egy cigánygyerekkel szemben, vagy származása miatt mindezt meg sem ismerheti? Választ várunk arra a kérdésre is, egyáltalán milyen ma cigánynak lenni?

A Színes Gyöngyök Egyesület pezsgő cigány-kavalkádjára szeretettel várják a pécsieket és a Pécsre látogató vendégeket a Pécsi Országos Színházi Találkozó második hetében.

Standovár Ágota
 
 
 
[ 3095 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x