Kulturális Örökség Napjai a Krisna-templomban - egy szelet...
Címlap / Kultúra / Kulturális Örökség Napjai a Krisna-templomban - egy szelet India

>

Kulturális Örökség Napjai a Krisna-templomban - egy szelet India

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-12-03

Idén is megrendezésre kerül a két napos "nyílt kapuk" programsorozat. 

A Kulturális Örökség Napjainak története régi időkre nyúlik vissza, az első alkalmat 1984-ben rendezték meg, Franciaországban. Az esemény világszenzáció lett, és egy esztendővel később már további 6 ország csatlakozott a „Nyitott Kapuk Napja” kezdeményezéshez.

Ismerd meg hagyományaid, és ismerd meg, ami egyedi
A nyílt napok lényege, hogy a látogatók, kicsik és nagyok, egyaránt megismerhessék történeti kincseinket, kulturális örökségeinket, ezen keresztül hagyományainkat, s mindazt, amire az öreg kontinensen büszkék lehetünk. Az örökség napjai rendezvény célja azonban nem pusztán a hagyományőrzés és az emlékek felelevenítése, hanem azok élővé tétele.

Ezeken a napokon olyan műemlékekbe és építményekbe juthatunk be, amelyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt - általában örökségvédelmi okokból -, illetve csak nehezen vagy belépővel látogathatók.

Gaura Nitái

Igazi kuriózumokkal is találkozhatunk, amik már nagyszüléink idejében is ódonnak számítottak, de bepillanthatunk a különleges keleti kultúrákba, így pl. az indiai tradícióba is. A nyílt napok nem titkolt célja ugyanis, a hagyományok felelevenítésén túl, a történelmi és kulturális kuriózumok bemutatása, és ezáltal a tolerancia, illetve az egyetemes azonosságtudat, a kollektív gondolkodás erősítése.

Egy szelet India
A változatosság gyönyörködtet – igaz ez főként a kulturális sokszínűségre. A szeptember 18-19-én megrendezésre kerülő nyílt napokon erről magunk is meggyőződhetünk.
A rendezvényhez idén is csatlakozott a Budapesti Hare Krisna Templom és Kulturális Központ, amely kétségtelenül egy tarka, egyedi színfoltot képvisel a magyar kultúrkörben. Az indiai gyökereket érintő templom és közösség a Védákon alapuló kultúra szerint éli mindennapjait, amelynek alapjai az Isten központú társadalom, az erőszakmentesség elve, a tisztaság és a lemondott, egyszerű és ésszerű életvitel, az őszinte, önismeretet segítő mentalitás és az élethosszon át tartó tanulás.

A Budapesti Hare Krisna Templom nem csak szerzeteseknek ad otthont, hanem számtalan családos hívőt és kíváncsiskodót is fogad minden évben. Az épületben működő Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége számára ez az épület nem csak szent hely, a vallásgyakorlás központja, stratégiai helyszín is, a szegénység visszaszorításának szimbóluma, országos ételosztási misszióik kiindulópontja és a különösen fontos könyvosztó prédikációs tevékenység egyik fellegvára.

A templom egész évben nyitott az érdeklődők előtt, akik reggelente közös imára, és zenés istentiszteletekre, valamint leckék, tanító előadások hallgatására, vasárnaponként pedig lakomával egybekötött programokra gyűlhetnek össze. Az épület ezért egyben a lelki oktatás egyik központja is, amely fiatalok és idősek számára egyaránt nyitva áll.

Hare Krisna Templom


Programok
A Kulturális Örökség Napjai rendezvény ideje alatt, 2010. szeptember 18-19-én a templom reggel 9-től este 19 óráig látogatható. Nem csak, hogy megnyílnak a kapuk, hanem fél óránként idegenvezetések is indulnak a bejárattól. Megtekinthetjük a tradicionális indiai stílusban emelt templomépületet, megnézhetjük a kertet, a különleges védikus, „lelki” könyvtárat, és a templomszobát, s megpillanthatjuk a templom ékkövét, az istenszobrokat is. Megtudhatjuk milyen kalandokon keresztül érkezett meg a Hare Krisna mozgalom Magyarországra, vagy például azt is, mi a különleges vaisnava öltözet és étkezés oka, és alapja.
Azok számára, akik a filozófiával mélyebben is megismerkednének, a könyves sarkot ajánljuk, akik pedig elfáradtak a nézelődésben, a büfében indiai finomságokkal frissülhetnek fel. Informálódhatunk a védikus alapokon nyugvó felsőoktatásról és a fenntartható, környezettudatos életvitelt kialakító somogyvámosi biofarmról is. Akik India kuriózumaira vágynak, vásárfiát vinnének, eláruljuk itt valói indiai kelméket, fűszereket, olajokat is beszerezhetünk.

Szeptember 19-én, vasárnap kifejezetten áldásos a templomba látogatni, erre a napra esik ugyanis Radhastami ünnepe, az Úr Örök társának, Srímatí Rádharánínak megjelenése. Az ide látogató vendégeket ezért ezen a napon a szerencse kíséri.

Kiemelt programok

Szeptember 18-án, szombaton
12:30 - 13:00 Nyilvános ajánlási ceremónia a templomszobában
13:30 Bhajan: Tradicionális indiai istentisztelet és ének
17:00 Bhajan: Tradicionális indiai istentisztelet és ének – (kb. 1 órás időtartam)

Fél óránként körvezetések

Szeptember 19-én, vasárnap
12:30 - 13:00 Nyilvános ajánlási ceremónia a templomszobában
A fél óránként induló körvezetéseken hallhatunk az indiai építészetről, a templom díszítéséről, a szakrális művészetek megnyilvánulásairól valamint Az Úr hitvesének, Srímati Rádharánínak megjelenéséről.

Cím: 1039., Budapest, Lehel utca 15-17.

A rendezvény koordinátora: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A rendezvény hivatalos weboldala >> 

Érdeklődni >>

http://www.krisna.hu
 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3315 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x